نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
چکیده
با توجه به حساس بودن برشهای تازه میوه به عوامل ایجاد ضایعات استفاده از روش های تکمیلی برای نگهداری آنها ضروری می باشد و برای این منظور استفاده از فناوریهای نوین در نگهداری این محصولات، اجتنابناپذیر می باشد. نظر به نقش کلسیم در استحکام بافت و حفظ کیفیت میوه های تازه بریده شده، این پژوهش با هدف بررسی اثر نانو کربنات کلسیم در حفظ کیفیت میوه های تازه بریده شده سیب زرد لبنانی طی مدت نگهداری، انجام شد. میوه سیب پس از برداشت و آمادهسازی با نانوکربنات کلسیم، پوشش دهی و بههمراه نمونههای شاهد در دمای 5/0±1 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90 تا 95 درصد به مدت 20 روز نگهداری شد. هر 10 روز یک بار و در طول مدت نگهداری فعالیتهای آنزیمی (کاتالاز و پلیفنلاکسیداز)، آنتیاکسیدان کل و برخی خصوصیات کیفی ویتامین ث و افت وزن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پوششدهی میوه های تازه بریده سیب با نانو کربنات کلسیم باعث کاهش فعالیتهای آنزیمی مخرب در سطح احتمال 1 درصد شد. بطوری که در مقایسه با نمونه ی شاهد در نمونههای تیمار شده میزان فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز کاهش یافت، همچنین، فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان آنزیم کاتالاز در میوه های پوشش داده شده در مقایسه با نمونه های شاهد در طی مدت نگهداری در سردخانه بیشتر بود. از بین تیمارهای مورد استفاده، تیمار بعد برش با غلظت 1/0 درصد بیشترین تاثیر را در حفظ ویتامین ث با مقدار94/6 میلیگرم اسید آسکوربیک و درصد کاهش وزن با مقدار 01/2 درصد در طی مدت نگهداری نشان داد. پوششدهی میوه تازه بریده سیب با نانو کربنات کلسیم میتواند بهعنوان روشی کارا در افزایش ماندگاری میوه سیب در سردخانه و حفظ بهتر کیفیت این میوه سلامتی بخش معرفی شود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Postharvest application of calcium carbonate nanoparticles on enzyme activity and some attributes quality in fresh cut apples varieties Golden Delicious
نویسندگان [English]
- Mohammad Reza Asghari
- Raheleh Jami
- Alireza Farokhzad
Department of Horticulture Science, Factually of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran.
چکیده [English]
Introduction: Nowadays, due to mechanization of life, consumers need of food which they spent little time for preparation, So Fresh cut industry is growing rapidly in the world. These products had strong growth since 1940, and in 2013, most sales of fresh cut fruit related to apples, against 21.8 percent. Minimal processing operations include grading, washing, sorting, slicing, chopping and then packaging of fruit or vegetables. Since these operations result in quality loss, due to water loss, softening, microbial contamination, increased respiration, ethylene and tissue browning. To extend the shelf life of fresh cut fruit, some effective techniques including, low temperature, modified atmosphere packaging, nanotechnology and coating have been applied. Nowadays, edible coatings are used for fresh cut fruits to reduce respiration and control physiological changes. Nano-scale ingredients lead to increase surface to volume ratio so increases the activity of the particles and their impact, the other hand use of calcium compounds in the fruit can be caused strength of the cell wall and bridges between pectin polymers in cell wall and cell membrane so the activity of digestive enzymes decreases. Materials and methods: Golden delicious apples were selected for uniform size and appearance in a commercial orchard in Urmia. Fruit disinfected with disinfectant solutions for 10 min. half of the apples in the laboratory before cutting were immersed in nano calcium carbonate solution at concentrations of 0, 0.1, 0.2, and 0.4 % for 4 min and the other half of the fruit after cutting treated with the same concentrations of nano calcium carbonate for 2 minutes. Control fruit were treated with distilled water. Fresh cut were dried at 20 ᵒC for 15 minutes and placed in plastic containers (8 slices per a dish), In Refrigerator equipment at 1±0.5ᵒC and relative humidity 90-95% for 20 days. Results and discussion: Fresh cut apples coated with nano calcium carbonate reduced the enzyme activities. So that in treated samples compared to control samples polyphenol oxidase activity was reduced. Also, antioxidant activity and catalase levels were higher than the treated fruit during storage. As a result, fresh cut apples coated with nano calcium carbonate can be used as an easy way to increase the shelf life of apples in cold storage.
کلیدواژهها [English]
- Apple
- nano calcium carbonate
- fresh-cut fruit
- Catalase
- polyphenol oxidase
ارسال نظر در مورد این مقاله