نوع مقاله : کوتاه پژوهشی
نویسندگان
دانشگاه تبریز
چکیده
چربی شیر بهدلیل تقاضای فزاینده، قیمت بالا و ترکیب منحصربهفرد آن همواره هدف دستکاریهای متقلبانه با افزودن منابع گیاهی بوده است. بهمنظور بررسی کارایی روشهای تشخیص خلوص کره، نمونه کره خالص گاوی، مارگارین و مخلوط کره و مارگارین مخلوطهای 5، 10 و 15% مارگارین-کره تهیه شد و تحت آزمایشهای تعیین خلوص کره شامل عدد یدی، ضریب شکست، اندیس رایشرمایسل، پولنسک و روشهای دستگاهی شامل توسط کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا بهترتیب برای تعیین پروفیل اسیدهای چرب و توکولها جهت تشخیص افزودن مارگارین مورداستفاده قرار گرفتند. افزایش میزان مارگارین گیاهی در کره اثر معنیداری (05/0P<) روی ضریب شکست، اندیس رایشرمایسل و پولنسک داشت. همچنین موجب افزایش درصد اسیدهای چرب غیراشباع اولئیک و لینولئیک و کاهش اسیدهای چرب اشباع میریستیک، پالمتیک و استئاریک شد، هرچند این اندیسها و پروفیل اسید چرب حتی با افزودن 15% مارگارین به کره در بازه منطبق بر استاندارد ملی ایران قرار داشتند. افزودن 10 و 15% مارگارین به کره نسبت اسیدهای چرب 0:C18:2/C8 را بهترتیب حدود 5/1 و 5/2 برابر افزایش داد و نسبت C14:0/C18:2 را بهحدود نصف کاهش داد. میزان توکوفرول اندازهگیریشده در کره خالص mg/kg 8/2±89/28 بود. همچنین با افزایش درصد مارگارین در کره تا سطح 15% علاوهبر مشاهده توکولهای گیاهی γ+β-توکوفرول و γ+β-توکوترینول، میزان این توکولها بههمراه α-توکوفرول و توکول کل نیز بهطور معنیداری (05/0P<) افزایش پیدا کرد، بهطوریکه شناسایی تقلبات در سطوح 5% چربیهای گیاهی در چربی شیر با استفاده از آنالیز توکولها بهراحتی امکانپذیر شد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Detection of Margarine in Butter
نویسندگان [English]
- Roya Fathitil
- Javad Hesari
- Sodeif Azadmard Damirchi
- Mahbub Nemati
- Seyed Hadi Peighambardoust
- Seyed Abbas Rafat
Tabriz University
چکیده [English]
Milk fat is frequently adulterated to meet the demand which exceeds the supply and to increase profit margins. Samples of butter adulterated with different levels (5, 10 and 15% w/w) of margarine were prepared and analysed using different methods including refractive index, iodine, reichert-meissl and polenske values. GC and HPLC were utilized to determine fatty acid and tocol profiles of samples, respectively. Results showed that margarine addition up to the level of 15%, had a significant (p
کلیدواژهها [English]
- Butter
- Adulteration
- Fatty acid
- Tocopherol
- HPLC
- GC
ارسال نظر در مورد این مقاله