شیمی مواد غذایی
فاطمه قنادی اصل؛ زهرا جاه دوست
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از برهموم در محصولات غذایی بهدلیل نقش عملکردی آن مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه بهمنظور بررسی اثر غلظتهای مختلف عصاره برهموم بر میزان پلیفنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی شیر خام انجام شد. برای این منظور عصاره آبی برهموم خشک تهیه و تا زمان آزمایش در قوطیهای تیره رنگ در دمای 4 درجه سانتیگراد ...
بیشتر
در سالهای اخیر استفاده از برهموم در محصولات غذایی بهدلیل نقش عملکردی آن مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه بهمنظور بررسی اثر غلظتهای مختلف عصاره برهموم بر میزان پلیفنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی شیر خام انجام شد. برای این منظور عصاره آبی برهموم خشک تهیه و تا زمان آزمایش در قوطیهای تیره رنگ در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد. عصاره برهموم در غلظتهای 0، 7/4، 1/9، 6/16 و 5/28 درصد به شیر خام اضافه شد. محتوای فنلی کل با استفاده از روش رنگسنجی فولین سیوکالتیو اندازهگیری شد. براساس یافتهها، میزان پلیفنل کل با افزایش غلظت عصاره برهموم در شیر تیمار شده در ساعت صفر افزایش یافت. بر این اساس، کمترین و بیشترین مقدار پلیفنل کل بهترتیب مربوط به شیر شاهد و شیر حاوی 5/28 درصد عصاره برهموم بود. در طول 24 ساعت، روند کاهشی در پلیفنل کل در نمونه شاهد و شیر خام حاوی 7/4 درصد عصاره برهموم مشاهده شد. در حالیکه میزان پلیفنل کل در شیر خام حاوی 1/9 و 6/16 درصد عصاره برهموم افزایش یافت، روند تغییرات شیر خام حاوی 5/28 درصد عصاره معنیدار نبود. افزودن عصاره برهموم باعث افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنلی کل شیر خام شد. با توجه به نتایج، توصیه میشود مطالعات بیشتری برای روشن شدن عملکرد محتوای پلیفنل کل برهموم و برهمکنش آن با پروتئینهای شیر انجام شود.
زیست فناوری مواد غذایی
زهره سوسنی غریبوند؛ بهروز علیزاده بهبهانی؛ محمد نوشاد؛ حسین جوینده
چکیده
امروزه تمایل به تولید و استفاده از مواد با ابعاد نانومتری با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد و جالب این مواد روز به روز در حال افزایش است. تاکنون روشهای مختلف فیزیکی و شیمیایی جهت سنتز نانو ذرات نقره مورد استفاده قرار گرفته است اما استفاده از گیاهان جهت سنتز نانو ذرات نقره بسیار سریع، ساده، غیرسمی و سازگار با محیط زیست است. در این پژوهش، ...
بیشتر
امروزه تمایل به تولید و استفاده از مواد با ابعاد نانومتری با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد و جالب این مواد روز به روز در حال افزایش است. تاکنون روشهای مختلف فیزیکی و شیمیایی جهت سنتز نانو ذرات نقره مورد استفاده قرار گرفته است اما استفاده از گیاهان جهت سنتز نانو ذرات نقره بسیار سریع، ساده، غیرسمی و سازگار با محیط زیست است. در این پژوهش، عصاره آبی برگ گیاه شیشهشور جهت سنتز زیستی نانو ذرات نقره مورد استفاده قرار گرفت. رنگ محلول نیترات نقره پس از افزودن عصاره به رنگ مایل به قرمز تغییر رنگ داد. فعالیت ضدمیکروبی نانو ذرات نقره علیه باکتریهای گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا و باکتریهای گرم منفی اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفی با روشهای انتشار در دیسک، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مورد بررسی قرار گرفت. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتریهای اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تیفی، لیستریا اینوکوا بهترتیب 128، 256، 256، 256 و 512 میلیگرم بر میلیلیتر بود و حداقل غلظت کشندگی نانو ذرات نقره برای تمامی باکتریها بزرگتر از 512 میلیگرم بر میلیلیتر بود. قطر هاله عدم رشد برای باکتری سودوموناس آئروژینوزا (حساسترین سویه) در روشهای انتشار در دیسک و چاهک آگار در غلظت 150 میلیگرم بر میلیلیتر بهترتیب 13 و 75/7 میلیمتر بود. در حالی که قطر هاله عدم رشد برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (مقاومترین سویه) در روشهای انتشار در دیسک و چاهک آگار در غلظت 150 میلیگرم بر میلیلیتر بهترتیب 8 و 75/6 میلیمتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره برگ گیاه شیشهشور قادر به سنتز نانو ذرات نقره میباشد و نانو ذرات سنتزی فعالیت ضدمیکروبی مناسبی بر سویههای بیماریزا در شرایط برونتنی از خود نشان داد.
علی محمدی ثانی؛ مریم اعظمی؛ مسعود یاورمنش
چکیده
ترکیبات مشتقشده از گیاهان قرنها است که بهدلیل داشتن فعالیت ضدمیکروبی استفادههای دارویی داشتهاند. در این تحقیق اثر ضدباکتریایی گیاه دارویی رازک (Humulus lupulus) که جایگاه مهمی در بین داروهای سنتی ایران دارد، روی تعدادی از پاتوژنهای غذایی موردارزیابی قرار گرفت. بدین منظور مقایسه اثر ضدمیکروبی عصاره آبی رازک و هومولون رازک روی ...
بیشتر
ترکیبات مشتقشده از گیاهان قرنها است که بهدلیل داشتن فعالیت ضدمیکروبی استفادههای دارویی داشتهاند. در این تحقیق اثر ضدباکتریایی گیاه دارویی رازک (Humulus lupulus) که جایگاه مهمی در بین داروهای سنتی ایران دارد، روی تعدادی از پاتوژنهای غذایی موردارزیابی قرار گرفت. بدین منظور مقایسه اثر ضدمیکروبی عصاره آبی رازک و هومولون رازک روی استافیلوکوکوس اورئوس (PTCC1431)، لیستریا مونوسیتوژنز PTCC1298))، انتروباکتر آئروژنز PTCC1221)) و سالمونلا انتریکا (PTCC1298) بهروش دیسک دیفیوژن و براث میکرودیلوشن انجام گرفت. نتایج نشان داد که باکتریهای گرم مثبت به هر دو نوع عصاره نسبت به باکتریهای گرم منفی حساستر بودند. حداقل غلظت مهارکنندگی هومولون و عصاره آبی رازک روی استافیلوکوکوس اورئوس بهترتیب 039/0 و 625/0 mg/ml بود. بیشترین اثر مهارکنندگی رشد در روش دیسک دیفیوژن روی استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده گردید (قطر هاله مهاری 17 میلیمتر). همچنین مشاهده شد که هومولون رازک در هر دو روش اثر ضدباکتریایی قویتری نسبت به عصاره آبی رازک داشت. لذا عصارههای رازک بهواسطه اثر ضدباکتریایی، میتوانند در ترکیبات دارویی یا نگهدارندههای غذایی مورداستفاده قرار گیرند.