زیست فناوری مواد غذایی
الناز بیات اصل؛ مرضیه موسوی نسب؛ محبوبه فضایلی
چکیده
جوانهی گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و یک محصول جانبی کارخانهی آرد است که برای تامین غذای دام و تولید روغن مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیبات کوئینون موجود در جوانهی گندم دارای خاصیت ضد سرطانی است که به وفور در جوانهی گندم یافت میشود. هدف از این پژوهش، مطالعه و بررسی اثر تخمیر بر ترکیبات زیست فعال موجود در جوانهی گندم با خواص ...
بیشتر
جوانهی گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و یک محصول جانبی کارخانهی آرد است که برای تامین غذای دام و تولید روغن مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیبات کوئینون موجود در جوانهی گندم دارای خاصیت ضد سرطانی است که به وفور در جوانهی گندم یافت میشود. هدف از این پژوهش، مطالعه و بررسی اثر تخمیر بر ترکیبات زیست فعال موجود در جوانهی گندم با خواص ضدسرطانی است. در این مطالعه تخمیر جوانهی گندم توسط مخمر ساکارومایسس سرویسیه5052 و باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم 1058در pH های معادل 5/4، 6 و 5/7 و زمانهای24، 48 و 72 ساعت صورت گرفت و از روش سطح پاسخ جهت یافتن شرایط بهینه تخمیر استفاده شد و جوانهی گندم تخمیری بعد از خشک شدن از لحاظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ترکیبات زیست فعال مورد بررسی قرار گرفت. پس از 48 ساعت تخمیر میزان ترکیبات زیست فعال به بالاترین میزان خود رسید و در ادامه روند کاهش میزان این ترکیبات مشاهده شد و در 72 ساعت به کمترین میزان رسیدند. به عنوان مثال میزان ترکیبات فنولی و دی متوکسی بنزوکوئینون نمونههای جوانه گندم تخمیر شده با مخمر در pH معادل 6 در زمانهای تخمیر 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب عبارت بودند از: 46/2، 90/2 و 75/2 میلیگرم معادل گالیک اسید در گرم و 076/0، 230/0 و 170/0 میلیگرم در گرم. شرایط بهینهی به دست آمده در این مطالعه تخمیر جوانه گندم به وسیله باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم 1058در مدت زمان 48 ساعت و pH معادل 6 بدست آمد. در شرایط بهینهی بدست آمده میزان فنول کل، ربایندگی رادیکال آزاد DPPH و میزان دی متوکسی بنزوکوئینون به ترتیب 33/3 میلیگرم معادل گالیک اسید در گرم، 49/86 درصد و 56/0 میلی گرم در گرم بدست آمد.
محمدتقی گلمکانی؛ مرضیه موسوی نسب؛ ملیحه کرامت؛ آذین آژند
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثر روش استخراج به کمک مایکروویو بر بازدهی استخراج و بعضی از خصوصیات شیمیایی روغن جوانه گندم در مقایسه با روش متداول سوکسله بود. همچنین، روغن جوانه گندم بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی برای بهبود پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا نمونههای جوانه گندم تحت پیش تیمار مایکروویو قرار ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بررسی اثر روش استخراج به کمک مایکروویو بر بازدهی استخراج و بعضی از خصوصیات شیمیایی روغن جوانه گندم در مقایسه با روش متداول سوکسله بود. همچنین، روغن جوانه گندم بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی برای بهبود پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا نمونههای جوانه گندم تحت پیش تیمار مایکروویو قرار گرفته و سپس عملیات استخراج با روش سوکسله انجام گردید. بازدهی استخراج، عدد صابونی، عدد اسیدی، عدد یدی و پروفایل اسیدهای چرب روغن جوانه گندم استخراج شده با مایکروویو با روش متداول سوکسله مقایسه شدند. روغن جوانه گندم در غلظت ppm 1000 به روغن ماهی کیلکا افزوده شد. روغن ماهی کیلکای فاقد آنتیاکسیدان نیز بهعنوان نمونهی کنترل در نظر گرفته شد. عدد پراکسید و آنیزیدین نمونههای روغن ماهی کیلکا طی 15 روز نگهداری در دمای 60 درجه سلسیوس اندازهگیری شدند. روش استخراج به کمک مایکروویو بازدهی استخراج روغن جوانه گندم را 27-15% افزایش داد. ترکیب اسید چرب روغن جوانه گندم استخراج شده به کمک مایکروویو مشابه با روغن استخراج شده با روش متداول سوکسله بود. عدد اسیدی و صابونی نمونه استخراج شده با مایکروویو بهترتیب 07/2% و 65/9% بیشتر از نمونه استخراج شده با سوکسله بود. عدد یدی در روشهای استخراج با مایکروویو و سوکسله و بهترتیب برابر با 75/124 و 90/132 گرم ید/100 گرم روغن بود. روغن جوانه گندم به شکل قابل توجهی عدد پراکسید، آنیزیدین و توتوکس روغن ماهی کیلکا را کاهش داد. زمان القاء و فاکتور حفاظت نمونه روغن ماهی کیلکا حاوی جوانه گندم (بهترتیب 20/120 ساعت و 42/1) بهطور قابل توجهی بیشتر از نمونه کنترل (بهترتیب 40/84 ساعت و 00/1) بود. به شکل کلی، روغن جوانه گندم استخراج شده با مایکروویو میتواند بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی جهت افزایش پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا پیشنهاد شود.
ساره بوستانی؛ مرضیه موسوی نسب؛ محمود امینلاری؛ مهرداد نیاکوثری؛ غلامرضا مصباحی
چکیده
در این تحقیق پروتئینهای ایزوله سویا با دکستران از طریق واکنش طبیعی مایلارد کانژوگه شد. الگوی الکتروفورز نشان داد کانژوگههای پروتئین-پلی ساکارید شکل گرفتهاند. اندازهگیری شدت قهوهای شدن و میزان جذب UV نتایج الکتروفورز را تأیید کرد. بررسی خصوصیات عملکردی پروتئینهای نشان داد که پایداری حرارتی، حلالیت و خصوصیات امولسیفایری ...
بیشتر
در این تحقیق پروتئینهای ایزوله سویا با دکستران از طریق واکنش طبیعی مایلارد کانژوگه شد. الگوی الکتروفورز نشان داد کانژوگههای پروتئین-پلی ساکارید شکل گرفتهاند. اندازهگیری شدت قهوهای شدن و میزان جذب UV نتایج الکتروفورز را تأیید کرد. بررسی خصوصیات عملکردی پروتئینهای نشان داد که پایداری حرارتی، حلالیت و خصوصیات امولسیفایری پروتئینهای سویا با کانژوگه شدن بهبود یافته است. پایداری نوشیدنی سویای تولید شده با پروتئینهای کونژوگه در مقابل فرایند حرارتی و در طول زمان نگهداری در مقایسه با نوشیدنی سویای تهیه شده بر پایه پروتئینهای غیرکونژوگه افزایش یافت. در مجموع میتوان نتیجهگیری کرد که امکان استفاده از واکنش مایلارد بهعنوان راهی برای تهیه کانژوگههای پروتئینهای سویا-دکستران با خصوصیات عملکردی و پایداری بهتر وجود دارد.
ساره بوستانی؛ محمود امینلاری؛ مرضیه موسوی نسب؛ مهرداد نیاکوثری؛ غلامرضا مصباحی
چکیده
کانژوگههای پروتئینهای سویای رسوبیافته با اسید و مالتودکسترین تحت شرایط کنترلشده واکنش مایلارد آماده شدند. (دمای 60 درجه سانتیگراد، 8 :pH، رطوبت نسبی 79٪ و زمانهای 1، 3، 5 و 7 روز). تشکیل کانژوگههای پروتئین-پلیساکارید با الکتروفورز SDS-PAGE تائید شد و کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون نشان داد واکنش مایلارد بین پروتئینهای سویا و مالتودکسترین ...
بیشتر
کانژوگههای پروتئینهای سویای رسوبیافته با اسید و مالتودکسترین تحت شرایط کنترلشده واکنش مایلارد آماده شدند. (دمای 60 درجه سانتیگراد، 8 :pH، رطوبت نسبی 79٪ و زمانهای 1، 3، 5 و 7 روز). تشکیل کانژوگههای پروتئین-پلیساکارید با الکتروفورز SDS-PAGE تائید شد و کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون نشان داد واکنش مایلارد بین پروتئینهای سویا و مالتودکسترین رخ داده است. مطابق نتایج آنالیز گرماسنجی افتراقی (DSC)، پایداری حرارتی پروتئینهای سویا بهطور چشمگیری توسط کانژوگه شدن با مالتودکسترین افزایش یافت و بیشترین دمای دناتوراسیون بعد از 7 روز گرمخانهگذاری مشاهده شد. در مقایسه با نمونه شاهد، خصوصیات حلالیت، کفکنندگی و امولسیفایری بهطور قابل توجهای با افزایش زمان گرمخانهگذاری بهبود یافت. نتایج نشان داد که خصوصیات فیزیکوشیمیایی و عملکردی پروتئینهای سویا از طریق کانژوگه شدن با مالتودکسترین تغییر و بهبود مییابد.
ساره بوستانی؛ محمود امینلاری؛ مرضیه موسوی نسب؛ مهرداد نیاکوثری؛ غلامرضا مصباحی
چکیده
میزان کانژوگه شدن از عوامل مهم در بهبود عملکرد و پایداری حرارتی پروتئینهای اصلاحشده از طریق واکنش طبیعی مایلارد میباشد. لذا در این مطالعه پروتئینهای ایزوله سویا و دکستران تحت شرایط مختلف واکنش مایلارد در pHهای 7 و 5/8، دماهای 40، 60 و 80 درجه سانتیگراد، زمانهای مختلف برای هر تیمار و رطوبت نسبی 79٪ قرار گرفتند و تشکیل کانژوگههای ...
بیشتر
میزان کانژوگه شدن از عوامل مهم در بهبود عملکرد و پایداری حرارتی پروتئینهای اصلاحشده از طریق واکنش طبیعی مایلارد میباشد. لذا در این مطالعه پروتئینهای ایزوله سویا و دکستران تحت شرایط مختلف واکنش مایلارد در pHهای 7 و 5/8، دماهای 40، 60 و 80 درجه سانتیگراد، زمانهای مختلف برای هر تیمار و رطوبت نسبی 79٪ قرار گرفتند و تشکیل کانژوگههای پروتئین-پلیساکارید با دو روش اسپکتوفتومتری OPA و میزان جذب UV با یکدیگر مقایسه و بررسی شدند. اندازهگیری میزان کانژوگه شدن با روش (Ortho-phthaldialdehyde) OPA نشان داد که افزایش دما، زمان و pH گرمخانهگذاری موجب افت بیشتری در میزان گروههای آمینی آزاد شده و درنتیجه میزان کانژوگه شدن افزایش مییابد. بالاترین میزان گانژوگه شدن در دمای 60 درجه سانتیگراد، 5/8=pH و زمان 8 روز مشاهده شد. اندازهگیری میزان جذب ترکیبات حدواسط حاصل از واکنش مایلارد در طول موج 294 نانومتر نتایج حاصل از روش OPA را تأیید کرد. نتایج تحقیق نشان میدهد که روش OPA و میزان جذب UV دو روش ساده، مناسب و با کارایی تقریباً مشابه جهت بررسی میزان کانژوگه شدن طی واکنش مایلارد میباشند.
مرضیه موسوی نسب؛ نازنین داراب زاده
چکیده
لایزین اسید آمینه ای ضروری در تغذیه انسان ها و حیوانات است که به صورت بیولوژیکی در بدن سنتز نمی شود و بایستی به منظور بهبود کیفیت پروتئین، به غذا و مکمل های غذایی افزوده شود. لایزین دارای کاربردهای دارویی در فرموله کردن رژیم هایی با ترکیب اسیدهای آمینه به میزان مشخص نیز می باشد. فرایندهای شیمیایی، آنزیمی و بیوتکنولوژیکی برای تولید ...
بیشتر
لایزین اسید آمینه ای ضروری در تغذیه انسان ها و حیوانات است که به صورت بیولوژیکی در بدن سنتز نمی شود و بایستی به منظور بهبود کیفیت پروتئین، به غذا و مکمل های غذایی افزوده شود. لایزین دارای کاربردهای دارویی در فرموله کردن رژیم هایی با ترکیب اسیدهای آمینه به میزان مشخص نیز می باشد. فرایندهای شیمیایی، آنزیمی و بیوتکنولوژیکی برای تولید لایزین مورد استفاده قرار گرفته اند. به نظر می رسد، روش بیوتکنولوژیکی (تخمیر) اقتصادی ترین و قابل اجرا ترین روش در تولید لایزین باشد. در پژوهش حاضر، تولید لایزین توسط بروی باکتریوم لیننس4 با استفاده از آب پنیر و ملاس، با هدف استفاده از ضایعات کشاورزی به عنوان مواد اولیه ارزان قیمت برای تولید محصولات با ارزش افزوده، مورد مطالعه قرار گرفت. آماده سازی آب پنیر از طریق هیدرولیز لاکتوز به وسیله اسید کلریدریک و آماده سازی ملاس از طریق افزودن مواد شیمیایی به آن صورت گرفت. ارزیابی کمی و کیفی لایزین تولیدی توسط روش کروماتوگرافی لایه نازک بالا رونده5 و استفاده از اسپکتروفوتومتری انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت لایزین با گذشت زمان به صورت معنی داری در هر دو محیط افزایش یافت. بیشترین مقدار لایزین تولیدی 8/11 و 5/10 گرم در لیتر به ترتیب در محیط حاوی آب پنیر یا ملاس به دست آمد. با افزایش میزان لایزین pH در محیط حاوی ملاس، افزایش و در محیط حاوی آب پنیر، کاهش یافت. در روز ششم، میزان لایزین تولیدی در محیط آب پنیر در مقایسه با ملاس به صورت معنی داری بیشتر بود.
واژه های کلیدی: لایزین، تخمیر، بروی باکتریوم لیننس، آب پنیر، ملاس
مرضیه موسوی نسب؛ افسانه دهقان
چکیده
برای پسابهای خاص به ویژه آنهایی که از کارخانجات مواد غذایی حاصل میشوند به فرآوریهایی جهت تولید محصولات با ارزش افزوده مانند حشره کشهای زیستی نیاز میباشد. امروزه موفق ترین حشره کشهای زیستی، توسط باکتریهای میله ای شکل گرم مثبت از جنس باسیلوس تولید میشود که در مرحلة تشکیل اسپور، اندوتوکسینهای پروتئینی کریستاله تولید کرده ...
بیشتر
برای پسابهای خاص به ویژه آنهایی که از کارخانجات مواد غذایی حاصل میشوند به فرآوریهایی جهت تولید محصولات با ارزش افزوده مانند حشره کشهای زیستی نیاز میباشد. امروزه موفق ترین حشره کشهای زیستی، توسط باکتریهای میله ای شکل گرم مثبت از جنس باسیلوس تولید میشود که در مرحلة تشکیل اسپور، اندوتوکسینهای پروتئینی کریستاله تولید کرده و هنگام ورود به روده تحت شرایط قلیایی فعال شده و باعث صدمه به غشای سلولهای روده حشرات و تشکیل سوراخ در غشا میشوند و عمل تجزیه کردن سلولهای اپیتلیال را انجام میدهند. در این تحقیق، باکتری Bacillus thuringiensis بر روی پساب کارخانه تولید نشاسته رشد داده شد و طی عمل تخمیر پروتئین کریستاله با وزن مولکولی 65 کیلو دالتون تولید گردید. سپس پروتئین حاصل را بر روی لارو Galleria melonella اثر داده و میزان مرگ و میر بعد از گذشت 24 و 48 ساعت ارزیابی و با نمونه کنترل مقایسه گردید. تحقیقات نشان داده تولید دلتا اندوتوکسین با اسپورزایی رابطه دارد و بیشترین میزان اثر سمیت پروتئینهای کریستالی در بالاترین غلظت اسپور ها میباشد. بر این اساس، تعداد کل باکتری ها و اسپورهای تولید شده در مرحله تخمیر شمارش شد که در محیط پلیت کانت آگار به ترتیب 108×5/12 و 107×48 کولنی در هر میلی لیتر بود.
واژههای کلیدی: حشره کش میکروبی، پساب کارخانه تولید نشاسته، اندوتوکسین، Bacillus thuringiensi var. kurstaki