الهام آذرپژوه؛ پروین شرایعی؛ فرزاد غیبی
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی سینتیک نفوذ ترکیبات عملگرای فنولی موجود در پسماند انگور (آرگول) در ژل آلوئهورا انجام شد. برشهای استوانهایی ژل آلوئهورا در محلول اسمزی با غلظتهای مختلف ساکارز (40، 50 و60 درصد) و آرگول (10، 20 و30 درصد) در دمای ثابت 50 درجه سلسیوس به مدت 30، 60، 90 و 120 دقیقه غوطهور شدند. نسبت میوه به محلول اسمزی 1 به 4 (وزنی/ حجمی)در ...
بیشتر
این پژوهش با هدف بررسی سینتیک نفوذ ترکیبات عملگرای فنولی موجود در پسماند انگور (آرگول) در ژل آلوئهورا انجام شد. برشهای استوانهایی ژل آلوئهورا در محلول اسمزی با غلظتهای مختلف ساکارز (40، 50 و60 درصد) و آرگول (10، 20 و30 درصد) در دمای ثابت 50 درجه سلسیوس به مدت 30، 60، 90 و 120 دقیقه غوطهور شدند. نسبت میوه به محلول اسمزی 1 به 4 (وزنی/ حجمی)در نظر گرفته شد. سینتیک انتقال جرم و پیشبینی مقادیر تعادلی از دست دادن آب و جذب مواد جامد با استفاده از مدل دو پارامتری آزوارا تعیین گردیدند. ضرایب نفوذ موثر از دست دادن رطوبت و جذب مواد با استفاده از مدل اصلاح شده قانون دوم فیک پیشبینی گردید. بررسیها نشان دادند که مقادیر از دستدادن آب و جذب مواد جامد بهصورت غیرخطی در برابر مدت زمان غوطهوری افزایش یافت و میزان جذب مواد جامد در ابتدای فرآیند سریع و در ادامه کندتر شد. مدل آزوارا با قابلیت پیشبینی مطلوب نقاط تعادلی، مدلی مناسب برای برازش دادههای تجربی بود. ضرایب نفوذ موثر با افزایش غلظت ساکارز و ترکیبات فنولی بهترتیب از 40 به 50 درصد و از 10 تا 20 درصد، برای هر دو پارامتر از دست دادن آب و جذب مواد جامد افزایش یافتند. ضریب نفوذ موثر مواد جامد بین 9-10×61/0 تا 9-10×23/4 متر مربع بر ثانیه و ضریب نفوذ آب بین 9-10×13/2 تا 9-10×77/2 مترمربع بر ثانیه متغیر بود.
پروین شرایعی؛ حسین چاجی
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خشککردن لایه نازک بر ویژگیهای کمی و کیفی گلبرگ زعفران و همچنین تعیین شرایط بهینة خشک کردن صورت پذیرفت. طراحی آزمایش تجربی خشک کردن گلبرگ زعفران با استفاده از نرمافزار سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی محوری انجام گردید. گلبرگها در دماها (40، 50 و60 درجه سلسیوس) و سرعتهای هوای متفاوت (7/0، 4/1 و 1/2 متر بر ثانیه) ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خشککردن لایه نازک بر ویژگیهای کمی و کیفی گلبرگ زعفران و همچنین تعیین شرایط بهینة خشک کردن صورت پذیرفت. طراحی آزمایش تجربی خشک کردن گلبرگ زعفران با استفاده از نرمافزار سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی محوری انجام گردید. گلبرگها در دماها (40، 50 و60 درجه سلسیوس) و سرعتهای هوای متفاوت (7/0، 4/1 و 1/2 متر بر ثانیه) در خشککن لایة نازک خشک شدند و ویژگیهای کمی و کیفی (میزان ترکیبات فنلی کل، میزان ترکیبات آنتوسیانینی کل، قدرت گیرندگی رادیکال آزاد DPPH، غلظت لازم برای غیرفعال کردن50 درصد از رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیاءکنندگی آهن سه ظرفیتی و مولفههای رنگی L (میزان روشنایی)، a (میزان قرمزی- سبزی) و b (میزان آبی- زردی)) آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل آماری، دما و سرعت هوای بهینة خشک کردن گلبرگ زعفران با حفظ ویژگیهای کمی به ترتیب50 درجة سلسیوس و 4/1 متر بر ثانیه تعیین شد. در شرایط بهینه خشک کردن، میزان ترکیبات فنلی کل، میزان ترکیبات آنتوسیانینی کل، قدرت گیرندگی رادیکال آزاد، قدرت احیاءکنندگی آهن سه ظرفیتی و میزان مولفه رنگی a (قرمزی- سبزی) بهترتیب 39/46میلیگرم بر گرم، 58/1205 میلیگرم بر لیتر عصاره، 97/52 درصد و 52/1276 میکرومول آهن П بر لیتر و 13/11 بهدست آمد که از نظر آماری اختلاف معنیداری با نمونة شاهد داشت. خشک کردن گلبرگ در نقطه بهینه نتایج بهدست آمده را تایید نمود.
حسن میرحجتی؛ پروین شرایعی؛ ریحانه احمدزاده قویدل
چکیده
در این پژوهش، عصارة الکلی اسیدی حاصل از زرشک که حاوی مقدار نسبتاً بالایی آنتوسیانین بود (45/1±26/376 برحسب سیانیدین-3-گلیکوزید بر وزن خشک) با استفاده از دیوارههای مالتودکسترین، پلوینیلپیرولیدون و مخلوط مالتو دکسترین و آلژیناتکلسیم و با روش خشککردن انجمادی ریزپوشانی شدند. خصوصیات ریزکپسولهای حاصل نظیر راندمان ...
بیشتر
در این پژوهش، عصارة الکلی اسیدی حاصل از زرشک که حاوی مقدار نسبتاً بالایی آنتوسیانین بود (45/1±26/376 برحسب سیانیدین-3-گلیکوزید بر وزن خشک) با استفاده از دیوارههای مالتودکسترین، پلوینیلپیرولیدون و مخلوط مالتو دکسترین و آلژیناتکلسیم و با روش خشککردن انجمادی ریزپوشانی شدند. خصوصیات ریزکپسولهای حاصل نظیر راندمان ریزپوشانی، رطوبت، دانسیته توده، مولفههای رنگی، اندازه قطرذرات، مقدارترکیبات آنتوسیانینی، مقدار ترکیبات فنلی، مقدار ترکیبات گیرنده رادیکال آزاد، مقدار ترکیبات احیاءکننده آهن III و دمای انتقال شیشهای موردارزیابی قرار گرفتند. از میکروسکوپ الکترونی نیز برای بررسی ریزساختار ریزکپسولها استفاده شد. همچنین میزان رهایش ترکیبات آنتوسیانینی طی 42 روز نگهداری در دمای 4 و 2۵ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 7۵درصد موردپایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که ریزکپسولهای تهیهشده با مادة دیوارة پلیوینیلپیرولیدون 8 درصد، دارای خصوصیات کمی و کیفی بهتری نسبت به سایر ریزکپسولها بودند (05/0p<). میزان آنتوسیانین کل ریزکپسولها طی مدت نگهداری کاهش یافت، اما ریزکپسولهای حاوی مادة دیوارة پلیوینیلپیرولیدون 8 درصد، کمترین میزان کاهش ترکیبات آنتوسیانینی را داشتند. بهطورکلی نتایج نشان داد ریزپوشانی ترکیبات آنتوسیانینی زرشک با استفاده از خشککن انجمادی، روشی مناسب و قابلتوصیه برای حفظ و پایداری این ترکیبات میباشد.
سودابه عین افشار؛ پروین شرایعی؛ مژگان شورمیج؛ راضیه نیازمند
چکیده
گیاه زعفران از مهمترین اقلام صادرات غیرنفتی ایران است. نگهداری گل زعفران در شرایط نامناسب، موجب افزایش آلودگی میکروبی و کاهش کیفیت زعفران میگردد. این تحقیق با هدف افزایش زمان ماندگاری گل زعفران در بستهبندی تحت اتمسفر اصلاحشده و بهمنظور ایجاد زمینهای جدید در صادرات گل زعفران بهصورت شاخه بریده انجام شد. به این منظور، گلهای ...
بیشتر
گیاه زعفران از مهمترین اقلام صادرات غیرنفتی ایران است. نگهداری گل زعفران در شرایط نامناسب، موجب افزایش آلودگی میکروبی و کاهش کیفیت زعفران میگردد. این تحقیق با هدف افزایش زمان ماندگاری گل زعفران در بستهبندی تحت اتمسفر اصلاحشده و بهمنظور ایجاد زمینهای جدید در صادرات گل زعفران بهصورت شاخه بریده انجام شد. به این منظور، گلهای زعفران در بستههایی از جنس پلیاتیلن-پلیآمید با ترکیبهای گاز متشکل از دیاکسید کربن: اکسیژن: نیتروژن در سه ترکیب 30:5:65، 50:5:45 و 70:5:25 بستهبندی شدند. انواع بستهبندیشده و نمونههای شاهد (بدون بستهبندی با اتمسفر تغییریافته) در دمای 0 درجه سانتیگراد بهمدت 15 روز نگهداری شدند. هر سه روز یک بار غلظت گازهای اکسیژن و دیاکسید کربن درون بستهها، میزان راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی (درصد افت وزنی و درصد پژمردگی گلها، طول و قطر کلاله)، خواص شیمیایی (درصد رطوبت، مقدار کروسین، سافرنال و پیکروکروسین کلالههای خشکشده) اندازهگیری شد. همچنین آزمونهای میکروبی وجود اشرشیا کلی و شمارش کپک و مخمر نیز انجام گردید. نتایج نشان داد بستهبندی گلها تحت اتمسفر تغییریافته بهمدت 15 روز خواص کیفی و فیزیکی گلها را حفظ نمود، درحالیکه خواص کیفی و فیزیکی نمونههای شاهد پس از 9 روز بهشدت کاهش پیدا کرد. گلهای بستهبندیشده با ترکیب گاز 50:5:45 در دمای صفر درجه سانتیگراد نتایج بهتری را از لحاظ راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی و خواص شیمیایی نسبت به سایر تیمارها نشان دادند. وجود اشرشیا کلی در هیچیک از نمونهها مشاهده نشد. شمارش کپک و مخمر نیز نشان داد اکثر تیمارها با استاندارد ملی ایران (cfu/gr103) مطابقت داشت.