محمدعلی حصاری نژاد؛ سید محمد علی رضوی؛ آرش کوچکی
چکیده
در این پژوهش، خواص رئولوژیکی دینامیک، ساختاری و حرارتی صمغ دانه قدومه شیرازی بهعنوان تابعی از دما (C° 85 و 5) و غلظت (5/1، 2، 5/2 و 3 %w/v) موردبررسی قرار گرفت. اثر سرعتهای حرارتدهی بر رئولوژی صمغ دانه قدومه شیرازی در تنشهای دینامیکی با دامنه نوسان کم مطالعه شد. با توجه به نتایج بهدست آمده در آزمون کرنش متغیر، ناحیه ویسکوالاستیک خطی ...
بیشتر
در این پژوهش، خواص رئولوژیکی دینامیک، ساختاری و حرارتی صمغ دانه قدومه شیرازی بهعنوان تابعی از دما (C° 85 و 5) و غلظت (5/1، 2، 5/2 و 3 %w/v) موردبررسی قرار گرفت. اثر سرعتهای حرارتدهی بر رئولوژی صمغ دانه قدومه شیرازی در تنشهای دینامیکی با دامنه نوسان کم مطالعه شد. با توجه به نتایج بهدست آمده در آزمون کرنش متغیر، ناحیه ویسکوالاستیک خطی تا کرنشهای بیش از 1% ادامه داشت و جزء الاستیک همواره بزرگتر از جزء ویسکوز بود. آزمون فرکانس متغیر نشان داد این صمغ جزء ژلهای ضعیف بوده و مدول الاستیک (G') در تمام دامنه فرکانس و غلظتها و دماهای موردبررسی، همواره بزرگتر از مدول ویسکوز (G") و تا حدی وابسته به فرکانس بود و با افزایش غلظت، افزایش مییافت. مدول کمپلکس (*η) رابطه خطی با فرکانس دارد. همچنین در این تحقیق تأثیر دما بر تشکیل ژل صمغ طی فرایندهای گرم کردن (C° 85-5) و سردکردن (C° 5-85) بررسی شد و مشخص شد که قدرت محلولهای صمغ دانه قدومه شیرازی طی مرحله سرد کردن بیشتر از مرحله گرم کردن میباشد. صمغ دانه قدومه شیرازی در غلظتهای بالاتر از 5/2% قادر به تشکیل ژل بود و بهعنوان یک ژل برگشتناپذیر حرارتی مشاهده شد. دمای تشکیل ژل با افزایش غلظت افزایش یافت.