نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
دانشگاه شیراز
چکیده
تعیین خواص فیزیکی محصولات کشاورزی به عنوان مبنایی برای طراحی و ساخت ماشینها و تجهیزات انتقال، درجهبندی، فرآوری و انبارداری محصولات کشاورزی و دستیابی به محصولی با کیفیت بالا همیشه مورد توّجه بوده است. در این مطالعه تغییرات خواص فیزیکی میوه خرمالو در طول دوره انبارداری مورد بررسی قرار گرفت. طول، عرض، ضخامت، وزن، قطر میانگین هندسی، قطر میانگین حسابی، قطر معادل، ضریب کرویت، ضریب رعنایی، مساحت رویه، حجم و ضریب اصطکاک ایستایی خواص فیزیکی بودند که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. افزایش مدت زمان نگهداری، موجب کاهش طول میوه خرمالو از01/56 به 57/52 میلی متر، عرض از 19/54 به 01/50 میلی متر، ضخامت از 72/36 به 48/32، قطر میانگین هندسی از 07/48 به 06/44 میلی متر، قطر میانگین حسابی از 95/48 به 06/ 45 میلی متر، قطر معادل از 7/48 به 75/44 میلی متر، ضریب کرویت از 8590/0 به 8383/0، ضریب رعنایی از 6548/0 به 6211/0، مساحت رویه از 99/72 به 41/61 سانتی متر مربع و حجم از 18/59 به 79/45 سانتی متر مکعب شد. با وجود درصد کاهش وزن در روزهای سوم، پنجم، هفتم، نهم و یازدهم با مقادیر16/4، 53/1، 78/1، 19/1 و 84/1، اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد مشاهده نشد. همچنین ضریب اصطکاک ایستایی نیز در طول دوره انبارداری در تمام سطوح با اختلاف معنی داری افزایش یافت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Trend of Changes in Physical Properties of Persimmon Fruit in Ambient Condition Storage
نویسندگان [English]
- Hassan Safiyari
- Ali Asghar Zomorodian
- Hossein Rahmanian
- Farhad Salmanizade
Shiraz University
چکیده [English]
Physical properties are often required for designing post harvest handling and processing equipment for agricultural products. Persimmon (khormandy cultivar) is rich in vitamin A, calcium, potassium, tannic acid and antioxidant phenolic compounds. In this study changes in the physical properties of persimmon fruit during storage were studied. Properties such as fruit dimensions, mass, geometric mean diameter, arithmetic mean diameter, equivalent diameter, sphericity, aspect ratio, surface area, volume and the static coefficient of friction on three surfaces (plywood, glass, and the galvanized iron sheet) were investigated. The results showed that the mean values of all physical properties decreased with increasing storage time. Experiments were carried out at initial moisture content of 44.26% d.b. Dimensions decreased from 56.01 to 52.57 mm in length, 54.19 to 50.01 mm in width, and 36.72 to 32.48 mm in thickness during storage time. Arithmetic mean diameter, geometric mean diameter and equivalent diameter varied from 48.07 to 44.06 mm, 48.95 to 45.06 mm, and 48.7 to 44.75 mm, respectively. The results also revealed that with increasing in storage time, the sphericity, the aspect ratio and the surface area of persimmon fruits were decreased from 0.859 to 0.8383, 0.6548 to 0.6211 and 72.99 to 61.41 mm2, respectively, while average volume and mass ranged from 59.18 to 45.79 mm3 and 72.8 to 65.45 g, respectively. Also, the static coefficient of friction on all surfaces increased significantly during the storage time.
کلیدواژهها [English]
- Physical properties
- Storage time
- Persimmon fruits
- Static coefficient of friction
ارسال نظر در مورد این مقاله