Document Type : Short Article

Authors

Islamic Azad University, Firoozabad Branch

Abstract

The aim of this study was to develop an easy analytical method for determining flam prop-m- iso propyl residues in honey by high performance liquid chromatography with UV detection (HPLC/UV) for routine analysis. Chromatographic separation was carried out at room temperature on a ZORBAX Eclipse XDB- C18, 100 Å pore size, 5 μm particle size (300 mm × 3 mm I.D.) column using a mobile phase of methanol-water (60:40%v/v) in isocratic mode. Homogeneous liquid-liquid extraction method was applied to extract pesticide residues in honey. The main factors affecting the extraction efficiency were optimized by using one variable at a time methodology as follow: volume of methanol: 5 mL, volume of chloroform: 1/5 mL, the weight of NaCl: 14 g and sample volume: 50 mL. In this method also linear range of 0.002-20 ppm with the correlation coefficients in the range of 0.9987were obtained for Pesticide. The recoveries ranged between 95 and 102% for various spiking levels. The limits of detection were 0.001ppm,The extraction method used in the present study was easy, inexpensive, and rapid. Thus, it could be used efficiently in the routine monitoring studies.

Keywords

ثنائی، غ.، 1365، سم شناسی صنعتی، انتشارات دانشگاه تهران،25-16 .
خانبانی، م. و پورمیرزا، ع. ا.، 1386، سم شناسی، انتشارات دانشگاه بو علی سینا ،70-50.
رخشانی زابل، ا.، 1385، اصول سم شناسی و آفت شناسی ،انتشارات فرهنگ جامع،36-23.
سازمان حفظ نباتات، 1387 ، فهرست سموم مجاز کشور.
سالاری، ج.، 1373 ، کلیات سم شناسی قانونی، انتشارات دانشگاه تهران، 110-90.
هادیان، ز. و عزیزی، م. ح.، 1385، ارزیابی میزان باقیمانده انواع سموم آفت کش به روش کروماتوگرافی گازی –طیف سنجی جرمی در برخی از سبزیهای عرضه شده در میدان اصلی میوه و تره بار شهر تهران 1384، فصلنامه علوم و صنایع غذایی ایران، 2، 20-13.
هلفریچ، و.، 1372، سم شناسی مواد غذایی، انتشارات سپهر، 15-10.
Aleksandra, wikezynska, pittrpr, zybylowski., 2007 ,Journal of Apimondia,42,16 – 24.
Ertel, N.H., Mittler, J.C., Aktun, S. Wallace, S.L., 1976, Journal of Food Science, 30(2) ,193-195.
Food and drug administration of the united states, 2003, pesticide tolerances ,available fram [http://.cfcan.fda.gov].
Hamlton, D., Acrossley, D.,2004, pesticide residues in food and derinkingwatter Human exposure.and risks .australia Journal of Agricultural & Food Chemistry , 20(3)71-73.
Hernandez, T., MEgea, G., Castr, F.J., Cana, M.L,. 2002, Journal of Agricultural & Food Chemistry , 50(5)1172-1177.
Olkowski, W., 1991, Inc.timmons(Ed),cammon sense pest control,newtown ,cT, taunton press.
Scherrman, J.M., Boudet, L., Pontikis R., Niguyen H.N., Fournier E., Pharmacol, J., 1980, Journal of Food Science, 32(6)78-93.
CAPTCHA Image