نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر
چکیده
در این پژوهش، ترکیبات فنولی برگ گیاه گل مغربی (Oenothera biennis) توسط حلالهای استون 70%، اتانول 70% و متانول 70% بهروش غوطهوری استخراج گردید. مقدار ترکیبات فنولی عصاره استونی بهطور معنیداری (05/0 (P< بالاتر از عصارههای اتانولی و متانولی بود. فعالیت ضدمیکروبی عصارهها بر روی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم و مخمر ساکارومایسز سرویزیه موردبررسی قرار گرفت. عصارهها فعالیت ضدمیکروبی قابلتوجهی بر روی میکروارگانیسمهای موردبررسی نشان دادند. در میان عصارهها، عصاره استونی بیشترین فعالیت ضدمیکروبی را نشان داد. حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره استونی برای باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم و مخمر ساکارومایسز سرویزیه بهترتیب 5/0 و1 (میکروگرم/میلیلیتر) بود. علاوهبراین، فعالیت ضدمیکروبی عصاره استونی در آبسیب حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و ساکارومایسز سرویزیه بهطور مجزا طی 35 روز نگهداری در دمای محیط موردارزیابی قرار گرفت. ترکیبات فنولی پایداری خوبی طی دوره نگهداری در آبسیب نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی حسی، افزودن عصاره برگ گیاه گل مغربی تا غلظت 250 میکروگرم در میلیلیتر تغییر معنیداری را در کیفیت آبسیب ایجاد نکرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Evening Prime Rose (Oenothera biennis) Leaves Extract on Spoilage Microorganisms in Apple Juice
نویسندگان [English]
- Vida Mardani Ghahfarokhi 1
- Mehran Alami 1
- Saeedeh Arabshahi- Delouee 2
- Alireza Sadeghi Mahoonak 1
1 Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Islamic Azad University, Azadshahr Branch
چکیده [English]
In this study, phenolic compounds of evening primrose leaves (Oenothera biennis) were extracted with aceton 70%, ethanol 70% and methanol 70%. Total phenolic content of aceton extract was significantly higher than the ethanolic and methanolic extracts. Extracts were tested for their antimicrobial activity against Lactobacillis plantarum and Saccharomyces cerevisiae, using micro broth dilution method. All extracts showed good antimicrobial activity against tested microorganisms. Aceton extract had the most efficient antimicrobial activity. Lactobacillis plantarum was found to be more sensitive to aceton extract than Saccharomyces cerevisiae. The MBC values of aceton extract for Lactobacillis plantarum and Saccharomyces cerevisiae was 0.5 and 1 (μg/ml), respectively. The antimicrobial activity of aceton extract (0.25, 0.5 and 1 μg/ml) was also evaluated in apple juice inoculated using Lactobacillis plantarum and Saccharomyces cerevisiae during 35 days storage at ambinent temprature. Concerning microbial data in apple juice, the extract was able to control Lactobacillis plantarum and Saccharomyces cerevisiae growth. Aceton extract also showed higher inactivation effect on Lactobacillis plantarum in apple juice. Phenolic compounds did not change during 35 days of storage. No change in organoleptic quality of apple juice treated with aceton extract (0.25 μg/ml) was observed, according to sensory evaluation.
کلیدواژهها [English]
- Evening primrose leaves (Oenothera biennis)
- Antimicrobial activity
- Lactobacillus plantarum
- Saccharomyces cerevisiae
- Apple juice
ارسال نظر در مورد این مقاله