نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی

نویسندگان

1 گروه تغذیه زنبور عسل، عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

2 گروه شیمی مواد غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

ریزپوشانی پروتئین‌ها و پپتیدها در حفظ ساختار و ویژگی‌های عملکردی آنها تاثیرگذار است. در این پژوهش به‌منظور حفظ ساختار و پایداری پروتئین هیدرولیز شده گرده گل در مقابل عوامل تخریب کننده، ریزپوشانی پروتئین هیدرولیز شده توسط خشک‌کن پاششی با کنستانتره پروتئین آب پنیر (WPC) و فایبرزول و مخلوط آنها انجام شد. ترکیب دیواره و پودر پروتئین هیدرولیز شده با نسبت 10 به 1 وزنی- وزنی استفاده شدند. ترکیب مورد استفاده برای دیواره شاملWPC 2 درصد، فایبرزول 2 درصد، همچنین مخلوط WPC و فایبرزول با نسبت 1 به 3 بود. به‌منظور تسریع واکنش‌های اکسایشی، کپسول‌های حاصله به مدت 48 ساعت در معرض اشعه UV قرار گرفتند. بیشترین میزان مهارکنندگی رادیکال (DPPH) در مدت در معرض قرار گیری اشعه UV مربوط به کپسول با دیواره مخلوط فایبرزول و WPC بود. نتایج طیف‌سنجی (FTIR) نشان داد دیواره ترکیبی فایبرزول و WPC بهترین عملکرد را در حفظ ساختار شیمیایی کپسول‌ها داشته است. تصاویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی رویشی (SEM) نشان داد ریزکپسول‌هایی که دارای دیواره مخلوط فایبرزول و WPC بودند، دیواره یکنواخت و صاف‌تری نسبت به ریزکپسول‌های با دیواره فایبروزلی بودند. در نهایت مخلوط WPC و فایبرزول به‌عنوان بهترین دیواره با قابلیت محافظتی مناسب به‌منظور ریزپوشانی پروتئین‌های هیدرولیز شده و محافظت از آنها در مقابل عوامل تخریب کننده انتخاب گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

شیرازی، س. ف.، فرهادی، ا.، وکیلی، ن. 1384. مروری بر طیف سنجی مادون قرمز و کاربرد آن در علوم پزشکی. مجله پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی. دوره 29، شماره4، ص 379-386.
حجتی، م.، رضوی، ه.، رضایی، ک.، گیلانی، ک. 1392. اثر ترکیب دیواره بر ویژگی­های کانتاگزانتین طبیعی ریزپوشانی­شده به روش خشک کن پاششی. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، دوره 8، شماره 3، ص 54- 45.
حسین­زاده، س.، حداد خداپرست، م. ح.، بستان، آ.، محبی، م. 1394. ریزپوشانی روغن نعناع به روش خشک کردن پاششی. نشریه پژوهش­های صنایع غذایی ایران، جلد 12، شماره 4، ص 511- 499.
رضوی زاده،  ب.، خان محمدی، ف.، عزیزی، س. ن. 1393. مقایسه ریز­کپسول­های روغن سبوس برنج تهیه شده با خشک­کن پاششی و خشک­کن انجمادی. نشریه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی. جلد3، شماره 2، ص 114- 97.
Alp Erbay, E., Dağtekin, B. B. G., Türe, M., Yeş ilsu, A. F., Torres-Giner, S. 2017. Quality improvement of rainbow trout fillets by whey protein isolate coatings containing electrospun poly (ε-caprolactone) nanofibers withUrtica dioicaL. extract during storage. LWT−Food Science Technology, 78, 340−351.
Assadpour, E., Jafari, S. M., Maghsoudlou, Y. 2016. Evaluation of folic acid release from spray dried powder particles of pectinwhey protein nano-capsules, International Journal of Biological Macromolecules, http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2016.11.023.
Avadi, M. R., Mir Mohammad Sadeghi, A., Mohammadpour, N., Abedin, S., Atyabi, F., Dinarvand, R., & Rafiee-Tehrani, M. 2010. Preparation and characterization of insulin nanoparticles using chitosan and arabic gum with ionic gelation method. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 6 (1), 58–63.
Cabado, M. C., Parra-Ruiz, F. J., Casado, A. L., Román, S. 2015. Thermal Crosslinking of Maltodextrin and Citric Acid. Methodology to Control the Polycondensation Reaction under Processing Conditions. Polymers & Polymer Composites, 24, 8, 643- 654.
Chen, Q., McGillivray, D., Wen, J., Zhong, F., Quek, S.Y. 2013. Co-encapsulation of fish oil with phytosterol ester and limonen by milk proteins. Journal of Food Engineering, 117, 4, 505–512.
Drusch,S., Berg,  S. 2008. Extractable oil in microcapsules prepared by spray-drying,determination and impact on oxidatve stability.  Food Chemistry, 109, 17-24.
Frascareli, E., Silvaa, V., Tonona. R., Hubingera, M. 2012. Effect of process conditions on the microencapsul ation of coffee oil by spray drying. Food and Bioproducts Processing, 90: 413-424.
Gómez-Mascaraque, L. G., López-Rubio, A. 2016. Protein-based emulsion electrosprayed micro- and submicroparticles for the encapsulation and stabilization of thermosensitive hydrophobic bioactives. Journal of Colloid Interface Science, 465, 259−270.
Hmidet, N., Balti, R., Nasri, R., Sila, A., Bougatef, A., Nasri, M. 2011. Improvement of functional properties and antioxidant activities of cuttlefish (Sepia officinalis) muscle proteins hydrolyzed by Bacillus mojavensis A21 proteases. Food Research International, 44, 2703-2711.
Jafari, S.M., He, T., Bhandari, B. 2007. Encapsulation of nanoparticles of D-limoneneby spray drying:  Role of emulsifiers and emulsifying techniques. Drying Technology, 25, 1079–1089.
Kanbargi, K.D, Sachin, K., Sonawane, S., Shalini, S., Arya, A. 2017. Encapsulation Characteristics of Protein Hydrolysate Extracted from Ziziphus jujube seed, International Journal of Food Properties, DOI: 10.1080/10942912.2017.1282516.
Khandal, D., Mikus, P. Y., Dole, P., Coqueret, X. 2013. Radiation processing of thermoplastic starch by blending aromatic additives: Effect of blend composition and radiation parameters. Radiation Physics and Chemistry, 84, 218–222.
Liu, R., Zheng, W., Li, J., Wang, L., Wu, H., Wang, X., Shi, L. 2014. Rapid identification of bioactive peptides with antioxidant activity from the enzymatic hydrolysate of Mactra veneriformis by UHPLC–Q-TOF mass spectrometry. Food Chemistry, 167, 484-489.
López-Rubio, A., Lagaron, J. M. 2012. Whey protein capsules obtained through electrospraying for the encapsulation of bioactives. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 13, 200–206.
Maqsoudlou, A., Sadeghi Mahoonak, A., Mora, L., Mohebodini, H., Toldra, F.,Ghorbani, M. 2018. Peptide identification in alcalase hydrolysated pollen and comparison of its bioactivity with royal jelly. Food Research International,116, 905- 915.
Mohan, A., McClements, D. J., Udenigwe, C. C. 2016.  Encapsulation of bioactive whey peptides in soy lecithin-derived nanoliposomes: Influence of peptide molecular weight. Food Chemistry, doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.075.
Mok, H. and Park, T. G. 2008. Water-free microencapsulation of proteins within PLGA microparticles by spray drying using PEG-assisted protein solubilization technique in organic solvent. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 70, 137–144.
Molina Ortiz, S. E., Mauri, A., Monterrey-Quintero, S. E., Trindade, M. A., Santana, A. S., Favaro-Trindade, S. C. 2009. Production and properties of casein hydrolysate microencapsulated by spray drying with soybean protein isolate. LWT - Food Science and Technology, 42, 919–923.
Mozafari, M. R., Flanagan, J., Matia-Merino, L., Awati, A., Omri, A., Suntres, Z. E., & Singh, H. 2006. Review: Recent trends in the lipid-based nanoencapsulation of antioxidants and their role in foods. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86, 2038-2045.
Muangrat, R., Ravichai, K., Jirarattanarangsri, W. 2019. Encapsulation of polyphenols from fermented wastewater of Miang processing by freeze drying using a maltodextrin/gum Arabic mixture as coating material. J. Food Process. Preserv.
Nijdam, J. J., langrish,T.A.  2006. The effect of surface composition on the functional properties of milk powders. Journal of Food Engineering, 77, 4, 919-925.
Oliveira, A. C., Moretti, T. S., Boschini, C., Baliero, J. C. C., Freitas, L. A. P., Freitas, O.,& Favaro-Trindade, C. S. 2007. Microencapsulation of B. lactis (BI 01) and L.acidophilus(LAC 4) by complex coacervation followed by spouted-bed drying. Drying Technology, 25, 10, 1687–1693.
Pai, D. A., Vangala, V. R., WeiNg, J., KiongNg, W., & Tanac, R. B. H. 2015. Resistant maltodextrin as a shell material for encapsulation of naringin: Production and physicochemical characterization. Journal of Food Engineering, 161, 68-74.
Patsialas, K., Papaioannou, E. H., Liakopoulou-Kyriakides, M. 2012. Encapsulation of the peptide Ac–Glu–Thr–Lys–Thr–Tyr–Phe–Trp–Lys–NH2into polyvinyl alcohol biodegradable formulations—Effect of calcium alginate. Carbohydrate Polymers, 87, 1112– 1118.
Pavia, D. L., Lampman, G. M., Kriz, G. S., Vyvyan, J. A. 2002. Introduction to Spectroscopy. 3th Edition, Books/ Colne. 579p.
Pudziuvelyte, L.,   Marksa, M., Jakstas, V., Ivanauskas, L., Kopustinskiene, D. M., and  Bernatoniene, J. 2019. Microencapsulation of Elsholtzia ciliata Herb Ethanolic Extract by Spray-Drying: Impact of Resistant-Maltodextrin Complemented with Sodium Caseinate, Skim Milk, and Beta-Cyclodextrin on the Quality of Spray-Dried Powders. Molecules, 24, 1461. doi:10.3390/molecules24081461
Rosenberg, M., Rosenberg, Y and Frenkel, F. 2016. Microencapsulation of model oil in wall matrices consisting of SPI and maltodextrins.AIMS Agriculture and Food, 1, 1, 33-51.
Rosenberg, M., & Sheu, T.Y. 1996. Microencapsulation of volatiles by spray-drying in whey protein-based wall systems. International Dairy Journal, 6, 273–284.
Dehkordi, S.S., Alemzadeh, I., Vaziri, A.S., Vossoughi, A. 2020. Optimization of Alginate-Whey Protein Isolate Microcapsules for Survivability and Release Behavior of Probiotic Bacteria. Applied Biochemistry and Biotechnology, 190, 182–196. https://doi.org/10.1007/s12010-019-03071-5.
Shen, Q. and Quek, S. Y. 2014. Microencapsulation of astaxanthin with blends of milk protein and fiber by spray drying. Journal of Food Engineering, 123,165–171.
Sonawane, S. K., Arya S. S. 2015. Effect of drying and storage on bioactive components of jambhul and wood apple. Journal of Food Science and Technology, 52, 2833- 2841.
Su, R., Zhu, X., Fan, D., Mia, Y., Yang, C. Y., Jia, X. 2011. Encapsulation of probiotic Bifidobacterium longum BIOMA 5920 with alginate–human-like collagen and evaluation of survival in simulated gastrointestinal. International Journal of Biological Macromolecules, 49, 979–984.
Sullivan, S. T., Tang, C., Kennedy, A., Talwar, S., Khan, S. A. 2014. Electrospinning and heat treatment of whey protein nanofibers, Food Hydrocolloids, 35, 36−50.
Torres-Giner, S., Wilkanowicz, S., Melendez-Rodriguez, B., Lagaron, J. M. 2017. Nanoencapsulation ofAloe verain Synthetic and Naturally Occurring Polymers by Electrohydrodynamic Processing of Interest in Food Technology and Bioactive Packaging, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 65, 4439- 4448.
Van der Ven, C. Muresan, S., Gruppen, H., Bont, D., Merck, K. B., Voragen, A. G. J. 2002. FTIR Spectra of Whey and Casein Hydrolysates in Relation to Their Functional Properties. Journal of Agriculture and Food Chemistry50, 24, 6943–6950.
Wang, J., Su, Y., Jia, F., Jin, H. 2013. Characterization of casein hydrolysates derived from enzymatic hydrolysis. Chemistry Central Journal, 7, 62, 212- 220.
Zavareze, E., Campello Telles, A., Lisie, S., Rocha, M. D., Colussi, R., Marques de Assis, L., Suita de Castro, L. A., Guerra Dias, A. R., Prentice-Hernández, C. 2014. Production and characterization of encapsulated antioxidative protein hydrolysates from Whitemouth croaker (Micropogonias furnieri) muscle and byproduct. LWT - Food Science and Technology. doi: 10.1016/j.lwt.2014.05.013.
Zhong, Y., Visalakshi, A., Esther, H., Patricia, W., and Suzanne, H. 2015. Soluble dietary fiber (Fibersol-2) decreased hunger and increased satiety hormones in humans when ingested with a meal. Nurition Research, 35,5, 393-400.