نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی
نویسندگان
1 موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی
2 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 پژوهشکده علوم و صنایع غذایی
چکیده
ترکیبات فنولی به دلیل پتانسیل آنتی اکسیدانی و اثرات سلامتی بخش بر سلامتی انسان به عنوان غذاهای فراویژه شناخته شدهاند. در این پژوهش ترکیبات فنولی با استفاده از سیال مادون بحرانی آب، از پوست پسته استخراج و پتانسیل آنتی اکسیدانی آنها مورد بررسی قرار گرفت. فرآیند استخراج در دمای 120 تا 180 درجه سانتیگراد، تحت فشارهای 10 تا 50 بار و نسبت اختلاط حلال 1:10 تا 1:30 (حلال به نمونه)، با استفاده از سیال مادون بحرانی آب انجام شد. مقدار ترکیبات فنولی کل، قدرت احیاکنندگی، قدرت رادیکال گیرندگی و قدرت پایدارکنندگی در روغن سویا برای عصارهای استخراجی اندازهگیری شد. قدرت پایدارکنندگی عصارهها در روغن سویا و با استفاده از آزمون اندازهگیری پایداری حرارتی، در دمای 110 درجه سانتیگراد و جریان هوای 20 لیتر بر ساعت صورت گرفت. مقایسه و تجزیه و تحلیل آماری نتایج با استفاده از روش سطح پاسخ انجام گردید. نتایج نشان داد که مقدار ترکیبات فنولی از 43/7671 تا 57/8903 میلی گرم گالیک اسید در صد گرم نمونه در تغییر بود. قدرت احیاکنندگی از دمای 120 تا 150 درجه سانتیگراد افزایش یافت و اثر فشار بر ترکیبات فنولی عصارهها قابل توجه نبود. بهترین نتیجه در شرایط دمایی 143 درجه سانتیگراد، فشار 10 بار و نسبت اختلاط 1:12 بهدست آمد. قدرت احیاکنندگی آهن، قدرت پایدارکنندگی و جذب رادیکالهای آزاد عصارههای استخراجی از پوست پسته مشابهت زیادی با آنتی اکسیدان سنتزی BHT داشت. نتایج حاکی از آن بود که کاربرد آب مادون بحرانی در استخراج ترکیبات موثره از پوست پسته تاثیر معنی داری در افزایش راندمان استخراج داشت و عصارههای استخراجی در مقایسه با روش سنتی از ویژگیهای آنتیاکسیدانی بالاتری برخوردار بودند.
کلیدواژهها