نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

2 گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط‌زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

جهت استخراج رنگدانه­ها از جلبک­های دریایی از تکنیک­های مختلفی استفاده می­شود که هر تکنیک علاوه بر داشتن معایب و مزایایی، راندمان متفاوتی دارد. یکی از این رنگدانه­ها، فیکوسیانین است که از روش­های مختلفی جهت استخراج آن استفاده می­گردد. هدف پژوهش حاضر کشت میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس و استخراج فیکوسیانین از آن با استفاده از چهار روش اولتراسوند، انجماد-انجمادزدایی، آنزیمی و حلال معدنی بود. در مراحل بعد، میزان راندمان هر روش از طریق اندازه­گیری غلظت و خلوص فیکوسیانین ارزیابی شد. ضمن اینکه اثر اعمال فرایند خالص­سازی با سولفات آمونیوم نیز بر غلظت و خلوص رنگدانه مستخرج مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد رشد میکروجلبک از زمان صفر تا 14 روز، دارای روند صعودی و تغییرات حاصله نیز در تمامی زمان­ها، بجز روزهای 14 و 16، معنی­دار بوده است (05/0>p). همچنین جلبک بعد از سپری­کردن فاز سکون کوتاه (2 روز)، وارد مرحله رشد لگاریتمی شد و تا روز 14 به رشد خود ادامه داد اما بین روزهای 14 و 16، رشد تقریبا روند ثابتی بخود گرفت. در ادامه مشخص شد که میزان توده تولیدشده پس از 16 روز، 1120 میلی­گرم بر لیتر می­باشد. غلظت فیکوسیانین استخراج­شده در روش­های آنزیمی و اولتراسوند (به ترتیب 815/1 و 786/1 میلی­گرم در میلی­لیتر) فاقد اختلاف معنی­دار (05/0<p) و در سطح بالاتری از دو روش دیگر قرار داشت (05/0>p)؛ ضمن اینکه غلظت رنگدانه در تکنیک انجماد-انجمادزدایی (535/1 میلی­گرم در میلی­لیتر) بیشتر از روش حلال معدنی (121/1 میلی­گرم در میلی­لیتر) بود (05/0>p). پس از خالص­سازی رنگدانه با استفاده از سولفات آمونیوم، غلظت و خلوص رنگدانه به صورت معنی­داری در هر روش افزایش یافت (05/0>p). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که با انتخاب روش بهینه و همچنین اعمال فرایند خالص­سازی با سولفات آمونیوم، می­توان راندمان استخراج فیکوسیانین از میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس را افزایش داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

©2023 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source.

  1. Barbarino, E., & Lourenço, S.O. )2005(. An evaluation of methods for extraction and quantification of protein from marine macro-and microalgae. Journal of Applied Phycology17(5), 447-460. https://doi.org/10.1007/s10811-005-1641-4
  2. Bleakley, S., & Hayes, M. )2017(. Algal proteins: extraction, application, and challenges concerning production. Foods6(5), 33. https://doi.org/10.3390%2Ffoods6050033
  3. Barzegar, H., Alizadeh Behbahani, B., Zanganeh, N., & Abdolnabipoor, E. )2021(. Effect of Spirulina platensis microalgae powder as an egg white substitute on the sponge cake properties. Journal of Food Science and Technology, 108(17), 31-44. https://dx.doi.org/10.52547/fsct.17.108.31
  4. Coustets, M., Al-Karablieh, N., Thomsen, C., & Teissié, J. )2013(. Flow process for electroextraction of total proteins from microalgae. The Journal of Membrane Biology246(10), 751-760. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9542-y
  5. De Jesús, C., Gutiérrez-Rebolledo, G.A., & Hernández-Ortega, M. )2016(. Methods for extraction, isolation and purification of C-phycocyanin: 50 years of research in review. International Journal of Food and Nutritional Science, 3(3), 2-10. https://doi.org/10.15436/2377-0619.16.946
  6. Faraji, D., Rezaei, K., & Golmaei, M. )2012(. Optimization of phycocyanin production from spirulina algae under culture conditions. Master's thesis in the field of food industry. Islamic Azad University, Varamin branch.
  7. Graverholt, O.S., & Eriksen, N.T. )2007(. Heterotrophic high-cell-density fed-batch and continuous-flow cultures of Galdieria sulphuraria and production of phycocyanin. Applied Microbiology and Biotechnology77(1), 69-75. https://doi.org/10.1007/s00253-007-1150-2
  8. Goettel, M., Eing, C., Gusbeth, C., Straessner, R., & Frey, W. )2013(. Pulsed electric field assisted extraction of intracellular valuables from microalgae. Algal Research2(4), 401-408. https://doi.org/10.1016/j.algal.2013.07.004
  9. Harnedy, P.A., & FitzGerald, R.J. (2013). Extraction of protein from the macroalga Palmaria palmataLWT-Food Science and Technology51(1), 375-382. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.09.023
  10. Hadiyanto, H., & Suttrisnorhadi, S. (2016). Response surface optimization of ultrasound assisted extraction (UAE) of phycocyanin from microalgae Spirulina platensisEmirates Journal of Food and Agriculture, 227-234. https://dx.doi.org/10.9755/ejfa.2015-05-193
  11. Ismaiel, M., El-Ayouty, Y.M., & Piercey-Normore, M.D. (2014). Antioxidants characterization in selected cyanobacteria. Annals of Microbiology64(3), 1223-1230. https://doi.org/10.1007/s13213-013-0763-1
  12. Joubert, Y., & Fleurence, J. (2008). Simultaneous extraction of proteins and DNA by an enzymatic treatment of the cell wall of Palmaria palmata (Rhodophyta). Journal of Applied Phycology20(1), 55-61. https://doi.org/10.1007/s10811-007-9180-9
  13. Joshi, S.M., Bera, M.B., & Panesar, P.S. (2014). Extrusion cooking of maize/spirulina mixture: factors affecting expanded product characteristics and sensory quality. Journal of Food Processing and Preservation38(2), 655-664. https://doi.org/10.1111/jfpp.12015
  14. Jerley, A.A., & Prabu, D.M. (2015). Purification, characterization and antioxidant properties of C-Phycocyanin from Spirulina platensisScrutiny International Research Journal of Agriculture, Plant Biotechnology and Bio Products2(1), 7-15.
  15. Kamble, S.P., Gaikar, R.B., Padalia, R.B., & Shinde, K.D. (2013). Extraction and purification of C-phycocyanin from dry Spirulina powder and evaluating its antioxidant, anticoagulation and prevention of DNA damage activity. Journal of Applied Pharmaceutical Science3(8), 149-153. https://dx.doi.org/10.7324/JAPS.2013.3826
  16. Kuddus, M., Singh, P., Thomas, G., & Al-Hazimi, A. (2013). Recent developments in production and biotechnological applications of C-phycocyanin. BioMed Research International, 1-9. https://doi.org/10.1155/2013/742859
  17. Kumar, D., Kumar, N., Pabbi, S., Walia, S., & Dhar, D.W. (2013). Protocol optimization for enhanced production of pigments in Spirulina. Indian Journal of Plant Physiology18(3), 308-312. https://doi.org/10.1007/s40502-013-0045-8
  18. Kumar, D., Dhar, D.W., Pabbi, S., Kumar, N., & Walia, S. (2014). Extraction and purification of C-phycocyanin from Spirulina platensis (CCC540). Indian Journal of Plant Physiology19(2), 184-188. https://doi.org/10.1007/s40502-014-0094-7
  19. Leema, J.M., Kirubagaran, R., Vinithkumar, N.V., Dheenan, P.S., & Karthikayulu, S. (2010). High value pigment production from Arthrospira (Spirulina) platensis cultured in seawater. Bioresource Technology101(23), 9221-9227. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2010.06.120
  20. Moraes, C.C., Sala, L., Cerveira, G.P., & Kalil, S.J. (2011). C-phycocyanin extraction from Spirulina platensis wet biomass. Brazilian Journal of Chemical Engineering28, 45-49. https://dx.doi.org/10.1590/S0104-66322011000100006
  21. Muthulakshmi, M., Saranya, A., Sudha, M., & Selvakumar, G. (2012). Extraction, partial purification, and antibacterial activity of phycocyanin from Spirulina isolated from fresh water body against various human pathogens. Journal of Algal Biomass Utilization3(3), 7-11.
  22. Pulz, O., & Gross, W. (2004). Valuable products from biotechnology of microalgae. Applied Microbiology and Biotechnology65(6), 635-648. https://doi.org/10.1007/s00253-004-1647-x
  23. Patil, G., Chethana, S., Sridevi, A.S., & Raghavarao, K.S.M.S. (2006). Method to obtain C-phycocyanin of high purity. Journal of Chromatography A1127(1-2), 76-81. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2006.05.073
  24. Prabakaran, P., & Ravindran, A.D. (2013). Efficacy of different extraction methods of phycocyanin from Spirulina platensisInternational Journal of Research in Pharmacy and Life Sciences1(1), 15-20.
  25. Parniakov, O., Barba, F.J., Grimi, N., Marchal, L., Jubeau, S., Lebovka, N., & Vorobiev, E. (2015). Pulsed electric field assisted extraction of nutritionally valuable compounds from microalgae Nannochloropsis using the binary mixture of organic solvents and water. Innovative Food Science and Emerging Technologies27, 79-85. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2014.11.002
  26. Qaeni, M., Hashtroudi, M., & Qaderi, F. (2012). Investigation of chlorophyll a and carotenoids in spirulina microalgae. Journal of Marine Biology, 3(14), 1-7.
  27. Shotipruk, A., Kaufman, P.B., & Wang, H.Y. (2001). Feasibility study of repeated harvesting of menthol from biologically viable menthaxpiperata using ultrasonic extraction. Biotechnology Progress17(5), 924-928.
  28. Silveira, S.T., Burkert, J.D.M., Costa, J.A.V., Burkert, C.A.V., & Kalil, S.J. (2007). Optimization of phycocyanin extraction from Spirulina platensis using factorial design. Bioresource Technology98(8), 1629-1634. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2006.05.050
  29. Salehifar, M., Shahbazizadeh, S., Khosravi, K., Bahmadi, H., & Ferdowsi, R. (2013). Possibility of using microalgae Spirulina platensis powder in industrial production of Iranian traditional cookies. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology, 7(4), 63-72.
  30. Sharma, G., Kumar, M., Ali, M.I., & Jasuja, N.D. (2014). Effect of carbon content, salinity and pH on Spirulina platensis for phycocyanin, allophycocyanin and phycoerythrin accumulation. Microbial and Biochemical Technology6(4), 202-206. https://dx.doi.org/10.4172/1948-5948.1000144
  31. Sivasankari, S., & Ravindran, D. (2014). Comparison of different extraction methods for phycocyanin extraction and yield from Spirulina platensisInternational Journal of Current Microbiology and Applied Sciences3(8), 904-909.
  32. Sheykhinejad, A., Lababpour, A., & Moazami. (2015). Increasing cyanobacteria Spirulina production with mixing and cyanobacteria spirulina production with mixing and chemical composition of culture medium. Plant Research Journal, 28(2), 353-344.
  33. Sarvaiya, A., & Mehta, J. (2016). Biomass estimation of Spirulina platensis under different physical and chemical environment. International Journal of Recent Biotechnology, 4(2), 14-24.
  34. Safari, R., Raftani Amiri, Z., Reyhani Poul, S., & Ghaffari, H. (2022). Nanoencapsulation of phycocyanin extracted from the alga Spirulina (Spirulina platensis) and use of resulting nanoparticles in ice cream formulation. Iranian Journal of Food Science and Technology, 123(19), 145-159. https://dx.doi.org/10.52547/fsct.19.123.145
  35. Vinatoru, M. (2001). An overview of the ultrasonically assisted extraction of bioactive principles from herbs. Ultrasonics Sonochemistry8(3), 303-313. https://doi.org/10.1016/S1350-4177(01)00071-2
  36. Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of Toxicology, 90(8), 1817-1840. https://doi.org/10.1007/s00204-016-1744-5
  37. Ying, Z., Han, X., & Li, J. (2011). Ultrasound-assisted extraction of polysaccharides from mulberry leaves. Food Chemistry127(3), 1273-1279. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.01.083
  38. Yu, P., Wu, Y., Wang, G., Jia, T., & Zhang, Y. (2017). Purification and bioactivities of phycocyanin. Critical Reviews in Food Science and Nutrition57(18), 3840-3849. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1167668
  39. Zanganeh, N., Barzegar, H., Alizadeh Behbahani, B., & Mehrnia, M. (2020). Investigation of the effect of different Spirulina platensis levels on nutritional, physicochemical and sensory properties of sponge cake. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 16(2), 207-220. https://doi.org/10.22067/ifstrj.v16i2.81859

 

CAPTCHA Image