مقاله پژوهشی لاتین
مهندسی مواد غذایی
محسن آزادبخت؛ بهاره اسحاقی؛ علی متولی؛ عظیم قاسم نژاد
چکیده
بهمنظور حفظ بیشترین میزان توانمندی آنتیاکسیدانی و ترکیبات مؤثر در این توانمندی ازجمله فنل کل برگ کنگرفرنگی در یک خشککن بستر سیال، اثرات دما، سرعت هوا و همچنین استفاده از پیشتیمارهای بلانچینگ و مایکروویو و مقایسه آن با حالت خشکشدن بدون پیشتیمار، در سه دمای 40، 50 و 60 درجه سانتیگراد و سه سطح سرعت هوا 3، 5 و 7 متر بر ثانیه موردبررسی ...
بیشتر
بهمنظور حفظ بیشترین میزان توانمندی آنتیاکسیدانی و ترکیبات مؤثر در این توانمندی ازجمله فنل کل برگ کنگرفرنگی در یک خشککن بستر سیال، اثرات دما، سرعت هوا و همچنین استفاده از پیشتیمارهای بلانچینگ و مایکروویو و مقایسه آن با حالت خشکشدن بدون پیشتیمار، در سه دمای 40، 50 و 60 درجه سانتیگراد و سه سطح سرعت هوا 3، 5 و 7 متر بر ثانیه موردبررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که تغییرات دما و سرعت هوای محفظه خشککن و روشهای مختلف پیشتیمار تأثیر معنیداری بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و فنل کل موجود در این گیاه داشت. براساس نتایج بهدست آمده میتوان نتیجهگیری کرد که با افزایش دما و سرعت هوا و استفاده از پیشتیمار بلانچینگ و مایکروویو مقدار درصد مهار رادیکال و میزان فنل کل افزایش مییابد. بیشترین درصد مهار رادیکال در دمای 60 درجه سانتیگراد و سرعت هوای 7 متر بر ثانیه در حالت خشککردن و با استفاده از پیشتیمار مایکروویو مقدار (08/72%) بهدست آمد. همچنین بیشترین میزان فنل کل مقدار 55/3 میلیگرم بر گرم ماده خشک در دمای 60 درجه سانتیگراد و سرعت هوای 7 متر بر ثانیه در حالت خشککردن استفاده از پیشتیمار مایکروویو بهدست آمد.
مقاله پژوهشی لاتین
زیست فناوری مواد غذایی
ژیلا قاسمی؛ محمد علیزاده خالد آباد؛ هادی الماسی؛ مهدی نیکو
چکیده
بهدلیل تمایل به غذاهای طبیعی و سالم، بازار غذاهای فراسودمند بهسرعت در حال رشد است. در این میان، پروبیوتیکها بهدلیل توانایی بالقوه آنها، در فرمولاسیونهای غذایی سالم، بهطور جدی موردتوجه قرار گرفتهاند. بیشترین نگرانی در مورد پروبیوتیکها این است که ممکن است تعداد باکتریهای پروبیوتیک در زمان مصرف کمتر از مقدار موردنیاز ...
بیشتر
بهدلیل تمایل به غذاهای طبیعی و سالم، بازار غذاهای فراسودمند بهسرعت در حال رشد است. در این میان، پروبیوتیکها بهدلیل توانایی بالقوه آنها، در فرمولاسیونهای غذایی سالم، بهطور جدی موردتوجه قرار گرفتهاند. بیشترین نگرانی در مورد پروبیوتیکها این است که ممکن است تعداد باکتریهای پروبیوتیک در زمان مصرف کمتر از مقدار موردنیاز (CFU/g 107) باشد. بنابراین در این مطالعه، فیلمهای خوراکی پروبیوتیک کربوکسیمتیل سلولز (CMC) حاوی لاکتوباسیلوس کازئی و پروتئین هیدرولیزشده عضله ماهی کپور نقرهای (SCMH) تهیه شد و زندهمانی سلولهای باکتری در طول 30 روز نگهداری (در فواصل زمانی 1، 10، 20 و 30 روز) در دماهای 25، 4 و 18- درجه سانتیگراد بررسی گردید. جهت استخراج پروتئین از روش انحلال قلیایی/ترسیب اسیدی استفاده شد. ایزوله پروتئین استخراجی بهوسیله آنزیم آلکالاز (%5 وزنی/وزنی) در دمای °Ϲ 50 و 8 = pH بهمدت 3 دقیقه هیدرولیز گردید. فیلمها با انحلال SCMH و CMC با نسبت 2:1 در آب مقطر تهیه شدند و لاکتوباسیلوس کازئی با غلظت CFU/mL 108 به فیلمها اضافه شد. خصوصیات رنگی، فیزیکی، استحکام کششی نهایی (UTS) و ازدیاد طول در نقطه شکست (EB) فیلمها بررسی شد. الگوهای ساختاری نمونههای فیلم با پراشسنج اشعه X در دمای اتاق با زاویه پراش (θ2) از 5 تا 40 درجه بهدست آمد. طیفسنجی FT-IR فیلمها در طول موج cm-1 500-3500 ثبت شد. نتایج آنالیز FT-IR، XRD و DSC، حاکی از شکلگیری پیوند هیدروژنی بین لاکتوباسیلوس کازئی و ماتریس فیلم و همچنین اثر پلاستیسایزری SCMH بودند. بهطوریکه فیلم CMC خالص حاوی باکتری، بالاترین خصوصیات مکانیکی (%9/29=EB، MPa 7/3=UTS) را داشت. افزودن SCMH به فیلمها، بهطور قابلتوجهی (p˂0.05) زندهمانی لاکتوباسیلوس کازئی را در همه دماها افزایش داد و توانست در پایان دوره نگهداری در دمای °Ϲ 4 مقدار آن را در حد log CFU/g 01/0 ±7 نگه دارد.
مقاله پژوهشی لاتین
مهندسی مواد غذایی
بهداد شدیدی؛ رضا امیری چایجان
چکیده
خشککردن مواد غذایی میتواند ماندگاری آن را افزایش داده و موجب کاهش هزینه حملونقل و نگهداری آن شود. قانون دوم فیک معمولاً برای ارزیابی فرآیندهای انتقال جرم در فرآیند خشککردن بهروش استاندارد مورداستفاده قرار میگیرد و براساس بسیاری از فرضیات است. درک معنای انتقال جرم در محصولات میتواند روند خشکشدن و کیفیت محصول را بهبود ...
بیشتر
خشککردن مواد غذایی میتواند ماندگاری آن را افزایش داده و موجب کاهش هزینه حملونقل و نگهداری آن شود. قانون دوم فیک معمولاً برای ارزیابی فرآیندهای انتقال جرم در فرآیند خشککردن بهروش استاندارد مورداستفاده قرار میگیرد و براساس بسیاری از فرضیات است. درک معنای انتقال جرم در محصولات میتواند روند خشکشدن و کیفیت محصول را بهبود بخشد. دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) با استفاده از ریاضیات قدرتمند رایانهای و کاربردی بهمنظور پیشبینی انتقال جرم در فرآیندهای صنعتی، شرایط جریان سیال را مدل میکند. هدف از این تحقیق بررسی عددی رفتار خشکشدن مغز پسته با استفاده از روش CFD و ارزیابی نتایج عددی در شرایط بستر سیال، نیمهسیال و بستر ثابت و همچنین دمای هوا 45 ، 60 ، 75 و 90 درجه سانتیگراد بود. در حین خشککردن با استفاده از دینامیک سیال محاسباتی و کد CFD Fluent، جریانهای خارجی و زمینههای دما در اطراف جسم استوانهای (10 ×5/7 میلیمتر) در تجزیه و تحلیل عددی پیشبینی میشود. برای آزمایشات خشککردن از خشککن بستر سیال آزمایشگاهی استفاده شد. قسمتهای اصلی خشککن فن شعاعی جلو، محفظه خشککن، بخاری برقی، اینورتر و کنترلکننده دما است. اتصالات خشککن سنسورهای دمای ورودی و خروجی، بادسنج و کامپیوتر هستند. بخش عددی انجام و با دادههای تجربی کنار هم قرار گرفت. نتیجه حل عددی در دمای 60 درجه سانتیگراد، 75 درجه سانتیگراد و 90 درجه سانتیگراد بهجز در دمای هوا 45 درجه سانتیگراد، بسیار نزدیک به نتایج تجربی بود. میانگین خطای مطلق در بستر ثابت، در دمای 60، 75 و 90 درجه سانتیگراد بهترتیب 2123/0، 1257/0 و 0337/0 بود که کمتر از دمای 45 درجه سانتیگراد و مقادیر R2 برای این دماها بهترتیب 9903/0، 9705/0 و 9807/0 بود. با کاهش دما، مقادیر و χ2 در تمام شرایط بستر افزایش مییابد. مقادیر متوسط R2 برای تمام شرایط بستر اعمالشده 9850/0 محاسبه شد. این مقدار نشان داد که توافق زیاد بین نتایج تجربی و راه حلهای عددی وجود دارد.
مقاله پژوهشی لاتین
زیست فناوری مواد غذایی
فاطمه ولیان؛ هادی کوهساری؛ ابوالفضل فدوی
چکیده
ترکیبات و فعالیتهای بیولوژیکی نوشیدنی کامبوچا بهنوع دمنوش گیاهی، غلظت ساکارز و زمان تخمیر بستگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر شرایط مختلف آمادهسازی بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده کامبوچا توسط روش سطح پاسخ (RSM) انجام شد. چهار نوع دمنوش گیاهی شامل چای سیاه، چای سبز، بهلیمو و نعناع فلفلی با سه غلظت 2، 5 و ...
بیشتر
ترکیبات و فعالیتهای بیولوژیکی نوشیدنی کامبوچا بهنوع دمنوش گیاهی، غلظت ساکارز و زمان تخمیر بستگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر شرایط مختلف آمادهسازی بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده کامبوچا توسط روش سطح پاسخ (RSM) انجام شد. چهار نوع دمنوش گیاهی شامل چای سیاه، چای سبز، بهلیمو و نعناع فلفلی با سه غلظت 2، 5 و 8 درصد ساکارز تهیه شدند و با کشت فعال کامبوچا تلقیح گردیدند. پس از 7، 14 و 21 روز، نوشیدنیها اتوکلاو شدند و فعالیت ضدباکتریایی آنها علیه چهار باکتری شامل اشریشیا کلی، شیگلا دیسانتری، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس با روش چاهک ارزیابی شد. برای بررسی اثر غلظت ساکارز، زمان تخمیر و نوع دمنوش گیاهی بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده از RSM استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت ساکارز اثر قابلتوجهی بر فعالیت ضد باکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده علیه همه باکتریهای آزمایششده داشت. افزایش زمان تخمیر تأثیر معناداری بر فعالیت ضدباکتریایی نوشیدنیهای حرارتدیده علیه اشریشیا کلی و شیگلا دیسانتری داشت. نوع دمنوش گیاهی تأثیر قابلتوجهی بر فعالیت ضدباکتریایی علیه استافیلوکوکوس اورئوس و شیگلا دیسانتری داشت. بیشترین فعالیت ضدباکتریایی علیه اشریشیا کلی و شیگلا دیسانتری در نوشیدنیهای تهیهشده با بهلیمو مشاهده شد. نوشیدنیهای تهیهشده با چای سبز بیشترین فعالیت ضد باکتریایی را در برابر استافیلوکوکوس اورئوس نشان دادند. بیشترین فعالیت ضدباکتریایی علیه باسیلوس سرئوس در نوشیدنیهای حرارتدیده تهیهشده با چای سیاه و نعناع مشاهده شد. بهطورکلی، نتایج این تحقیق فعالیت ضدباکتریایی قابلتوجه نوشیدنیهای کامبوچا حرارتدیده را علیه باکتریهای موردآزمون نشان داد.
مقاله پژوهشی لاتین
شیمی مواد غذایی
الهام رنجبر ندامانی؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمد قربانی؛ شارلوت جاکوبسن؛ وحید خوری
چکیده
هدف این مطالعه استفاده از واکنش میلارد بهعنوان ابزاری برای گلیکوزیلاسیون پروتئینهای هیدرولیزشده حاصل از نخود کاجان (Cajanus cajan) و ارزیابی این اصلاح شیمیایی بر ویژگیهای آنتیاکسیدانی و امولسیفایری بود. ویژگیهای شیمیایی، ترکیب آمینواسیدی و توزیع وزن مولکولی پروتئینهای هیدرولیزشده موردبررسی قرار گرفت. از گلوکز، گالاکتوز و ...
بیشتر
هدف این مطالعه استفاده از واکنش میلارد بهعنوان ابزاری برای گلیکوزیلاسیون پروتئینهای هیدرولیزشده حاصل از نخود کاجان (Cajanus cajan) و ارزیابی این اصلاح شیمیایی بر ویژگیهای آنتیاکسیدانی و امولسیفایری بود. ویژگیهای شیمیایی، ترکیب آمینواسیدی و توزیع وزن مولکولی پروتئینهای هیدرولیزشده موردبررسی قرار گرفت. از گلوکز، گالاکتوز و مالتودکسترین در نسبتهای 1 به 2، 1 به 1 و 2 به 1 (پروتئین هیدرولیزشده به قند، وزن خشک) برای گلیکوزیلاسیون استفاده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی از طریق دو آزمون فعالیت مهار رادیکال آزاد 1و 1- دیفنیل-2- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و مهار نیتریکاکسید بررسی شد. امولسیونها (روغن/آب) توسط روش سونیفیکاسیون تهیه شدند. توزیع اندازه ذرات و پتانسیل زتا امولسیونها طی 4 روز نگهداری اندازهگیری شد. گلیکوزیلاسیون با گلوکز در نسبت 2 به 1 مهار DPPH را از 96/37% به 53/85% و مهار نیتریکاکسید را از 50/14% تا 83/54% افزایش داد. همچنین گلیکوزیلاسیون توسط هرکدام از قندها پایداری امولسیونها را افزایش داد و تفاوت معناداری بین نوع قند مورداستفاده مشاهده نشد.
مقاله پژوهشی لاتین
مهندسی مواد غذایی
علی اکبر غلامحسین پور؛ مصطفی مظاهری طهرانی؛ سید محمد علی رضوی
چکیده
پنیر فتای فراپالایش پنیری است که عمدتاً از شیر گاو تولید شده و معمولاً بهصورت تازه و یا پس از یک دوره کوتاه رسیدگی (60 روز) مصرف میگردد. در این پژوهش، اثر کشتهای آغازگر تجاری (SafeIT 2، FRC-65 و R-704) و زمان رسیدگی (صفر تا 60 روز) بر ویژگیهای شیمیایی (مواد جامد کل، چربی، پروتئین، خاکستر، نمک، اسیدیته، pH)، بیوشیمیایی (ازت محلول در 6/4 pH، اسید ...
بیشتر
پنیر فتای فراپالایش پنیری است که عمدتاً از شیر گاو تولید شده و معمولاً بهصورت تازه و یا پس از یک دوره کوتاه رسیدگی (60 روز) مصرف میگردد. در این پژوهش، اثر کشتهای آغازگر تجاری (SafeIT 2، FRC-65 و R-704) و زمان رسیدگی (صفر تا 60 روز) بر ویژگیهای شیمیایی (مواد جامد کل، چربی، پروتئین، خاکستر، نمک، اسیدیته، pH)، بیوشیمیایی (ازت محلول در 6/4 pH، اسید تریکلرواستیک و اسید فسفوتنگستیک، عدد اسیدی) و حسی (رنگ و ظاهر، آروما، بافت، طعم و پذیرش کلی) پنیر فتای فراپالایش آنالوگ بررسی گردید. بر اساس نتایج حاصله، نوع کشت آغازگر بر میزان pH، نمک، پروتئین و ازت محلول در 6/4 =pH نمونههای پنیر اثر معنیداری داشت (P≤ 0.05)، درحالیکه سایر خواص شیمیایی تحتتأثیر معنیدار آن قرار نگرفت. اثر زمان رسیدگی نیز تنها بر میزان اسیدیته، pH، نمک، عدد اسیدی، پروتئین و محصولات پروتئولیز نمونهها معنیدار بود. همچنین، کشت آغازگر و زمان رسیدگی بر خصوصیات حسی نمونههای پنیر، بهجز رنگ و ظاهر، اثر معنیداری نداشتند، هرچند پنیرهای تولیدشده از کشت آغازگر SafeIT 2 در مقایسه با نمونههای تولیدشده از کشتهای FRC-65 و R-704 امتیازات حسی بالاتری داشتند.