با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران
مقاله پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی
مقایسه اثر نیتریت سدیم و نانوکپسول‌های حامل آستاگزانتین میکروجلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازئینات سدیم در کنترل فساد اکسیداتیو و میکروبی سوسیس معمولی

سهیل ریحانی پول؛ سکینه یگانه؛ رضا صفری

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 351-367

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2023.78749.1202

چکیده
  هدف تحقیق حاضر امکان ­سنجی جایگزینی نیتریت سدیم در فرمولاسیون سوسیس معمولی با استفاده از نانوکپسول­ های حامل آستاگزانتین بود تا از این طریق از مضرات سوسیس کاسته و به ارزش غذایی آن افزوده شود. به‌همین منظور پس از استخراج رنگدانه آستاگزانتین از میکروجلبک هماتوکوکوس پلوویالیس با استفاده از تکنیک اسید-استون و نانو ریزپوشانی آن با ...  بیشتر

مقاله پژوهشی شیمی مواد غذایی
تولید سس مایونز با چربی کاهش‌یافته با استفاده از نانوامولسیون پایدارشده با پیکرینگ‌های کمپلکس کازئین و صمغ قدومه شیرازی

آتنا مدیری دوم؛ اکرم آریان فر؛ سارا ناجی طبسی؛ وحید حکیم زاده

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 369-380

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2023.80077.1227

چکیده
  سس مایونز، امولسیون روغن در آب است و با توجه به دارا بودن مقادیر بالای چربی موجب بروز بیماری‌های قلبی- عروقی در مصرف‌کنندگان می‌گردد. باتوجه به تمایل زیاد به مصرف محصولات کم‌چرب و همچنین استفاده گسترده از این محصول، تولید سس مایونز کم‌چرب حائز اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش تولید سس مایونز با چربی کاهش‌یافته با استفاده از نانوامولسیون ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
بهینه‌سازی شرایط استخراج رنگ از چغندر قرمز

مهشاد لوارستاق؛ نفیسه زمین‌دار؛ یاسمن اسمعیلی

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 381-393

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2023.81079.1235

چکیده
  به تازگی استفاده از رنگدانه­ های طبیعی به‌عنوان افزودنی غذایی، رنگ­ های خوراکی و دارو بسیار مورد توجه قرار گرفته است. چغندر قرمز سرشار از رنگدانه­ های بتالایین است. در این پژوهش به بررسی تأثیر متغیرهای مستقل دما، زمان و pH بر استخراج رنگدانه ­های بتالایین از چغندر قرمز پرداخته شده است. به‌منظور آماده‌سازی نمونه چغندر شست و ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
تأثیر فناوری پخت اکستروژن بر ویژگی‌های کیفی کوکی فاقد گلوتن حاوی آرد کامل نخود، برنج شکسته و صمغ زانتان

زهرا دهقان؛ الناز میلانی؛ ندا هاشمی

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 395-407

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2023.81819.1247

چکیده
  بیماری‌های گوارشی در بین جوامع انسانی بخصوص در کشورهای در حال توسعه از اهمیت فراوانی برخوردار هستند. یکی از این بیماری‌ها، بیماری سلیاک حاصل تداخل گلوتن موجود در مواد غذایی، سیستم ایمنی بدن، ژنتیک و عوامل محیطی می‌باشد. از این رو ارائه راهکار برای تولید فرآورده‌های فاقد گلوتن و همچنین بهبود کیفیت آنها ضروری است. افزایش دانش تغذیه‌ای ...  بیشتر

مقاله کوتاه شیمی مواد غذایی
بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی میوه و هسته‌ی ارقام خرمای شاهانی و خاصویی منطقه زرین‌دشت فارس

زهرا خداکرمی فرد؛ حنان لشکری

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 409-416

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2024.83464.1271

چکیده
  خرما به‌عنوان یک محصول عمده کشاورزی ایران دارای ارزش غذایی بالایی می‌باشد. در این پژوهش، برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه و هسته‌ی دو رقم خرمای شاهانی و خاصویی پرورش یافته در منطقه زرین‌دشت استان فارس مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، در بین تمام صفات کیفی به جز pH اختلاف معنی‌داری وجود داشت (0.01< P). در مقایسه‌ی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
تولید فیلم هوشمند کنسانتره پروتئین آب پنیر حاوی آنتوسیانین انار و انگور قرمز و نانو ذرات اکسید روی: بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و ساختاری

ابراهیم تقی زاده؛ محمد علیزاده خالد آباد؛ حامد حسن زاده

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 417-431

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2024.84940.1289

چکیده
  فیلم‌ها و پوشش ­های خوراکی هوشمند برای غذاهای تازه و نیمه فرآیند شده و میوه‌ها و سبزی‌های فرآیند شده مناسب بوده و عمر ماندگاری آن­ها را از طریق کنترل فعالیت میکروارگانیسم‌ها افزایش داده و سبب بهبود ارزش تغذیه‌ای و حسی آنها می‌شوند. تحقیق حاضر با هدف بررسی ویژگی­ های فیزیکوشیمیایی ساختاری فیلم هوشمند کنسانتره پروتئین آب پنیر ...  بیشتر

مقاله پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی
تأثیر تخمیر کنترل شده عدس جوانه‌زده حاوی عصاره رازیانه بر ویژگی‌های نان گندم

مینا رسولی فر؛ علیرضا صادقی؛ فهیمه حاجی نیا؛ مریم ابراهیمی؛ محمد قربانی

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 433-446

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2024.85646.1299

چکیده
  استفاده از خمیرترش حبوبات در بهبود ویژگی­های کیفی نان، حایز اهمیت است. در این پژوهش، باکتری‌های اسید لاکتیک غالب با استفاده از فرآیند مایه‌گیری3 متوالی از عدس جوانه­زده تخمیر شده حاوی عصاره رازیانه، جداسازی و سپس بر اساس خاصیت ضدقارچی بر ضد Aspergillus niger غربال شدند. در ادامه، جدایه منتخب دارای بیشترین اثر ضد قارچی با تکثیر توالی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی
بررسی اثر پوشش کیتوزان به همراه روغن فرار گیاه زنجبیل بر روی ماندگاری ماهی قزل‌آلا در دمای یخچال

الناز مهرابی؛ مجتبی بنیادیان؛ عزیزاله فلاح

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 447-463

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2024.85460.1300

چکیده
  پوشش‌های خوراکی حاوی روغن‌های فرار گیاهی باعث افزایش ماندگاری مواد غذایی شده، و سلامت مصرف‌کننده را به خطر نمی‌اندازند. این مطالعه با هدف بررسی پوشش کیتوزان حاوی روغن فرار زنجبیل بر ماندگاری فیله ماهی قزل‌آلای رنگین کمان در دمای یخچال انجام شد . قزل‌آلای رنگین کمان با وزن تقریبی 600 گرم از بازار تهیه و پس از خارج کردن امعاء و احشاء ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
تأثیر پوشش خوراکی آلژینات و اسانس آویشن شیرازی بر صفات کیفی میوه کنار هندی (Ziziphus mauritiana Lam.) در طول انبار

عالیه سادات رفعت حقیقی؛ لیلا جعفری؛ عبدالمجید میرزاعلیان؛ فرزین عبدالهی

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 465-483

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2024.85804.1301

چکیده
  میوه کنار (Ziziphus mauritiana Lam.) یک میوه استوایی با ارزش غذایی بالا و عمر انبار مانی کوتاه است. در تحقیق حاضر، میوه‌های کنار به‌منظور افزایش عمر انبارمانی، به‌صورت جداگانه با آلژینات و اسانس آویشن شیرازی (ZEO) نیم و یک درصد و یا در ترکیب با آلژینات و ZEO تیمار و سپس در دمای 1±6 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 95-90% تا 28 روز نگهداری شدند. نتایج نشان ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
بررسی تغییرات کیفی سیب رقم گلدن دلیشز در شرایط انبارداری با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس

بهشاد طحانی؛ بابک بهشتی؛ محسن حیدری سلطان آبادی؛ احسان حکمتیان

دوره 20، شماره 4 ، مهر و آبان 1403، صفحه 485-498

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2024.87241.1318

چکیده
  سیب از جمله میوه‌هایی است که برای مدت زمان نسبتاً طولانی در شرایط انبارداری نگهداری می‌شود. تغییرات فیزیولوژیکی ایجاد شده در محصول، موجب تغییر در خصوصیات کیفی میوه می‌گردد. از این‌رو ارزیابی‌های کیفی و انتخاب شرایط مناسب برای نگهداری، ضروری به نظر می‌رسد. در تحقیق حاضر، سیب رقم گلدن دلیشز در دو دمای انبار صفر و 4 درجه سلسیوس طی ...  بیشتر