با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی شیمی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

3 دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

خشک کردن یکی از مراحل مهم فرآوری پسته است . در این پژوهش , جهت تعیین ضریب نفوذ موثر ، انرژی فعالیت و
سینیتیک خشک ش دن پسته ، یک خشک کن بستر سیال ناپیوسته آزمایشگاهی طراحی و ساخته شد . مدلهای تجربی
مختلفی جهت انطباق با داده های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت . بدین منظور مهمترین پارامتر های موثر در
C فرآیند خشک کردن یعنی دمای هوا (در چهار سطح مختلف 0
60 ) و سرعت جریان هوا (درسه ,45 , 30 ,25
10 ) بررسی شد . دما و سرعت جریان هوا بر زمان خشک شدن پسته به طور قابل توجهی اثر گذار , 8 , 6 m/ s سطح
بوده, ضمن اینکه تاثیر دما به مراتب نسبت به سرعت جریان هوا بیشتر است . ضریب نفوذ موثر پسته همچون اغلب مواد
10 تعیین شده است . همچنین بر اساس نتایج بدست آمده می توان گفت خشک شدن پسته در − 10 تا 11 − غذایی بین 9
مرحله سرعت نزولی اتفاق می افتد و کنترل کننده فرآیند خشک کردن , نفوذ رطوبت می باشد . با تجزیه و تحلیل نتایج
بدست آمده می توان دریافت که مدل دو پارامتری در تمام محدوده مورد آزمایش و مدل هندرسون – پیبیس در دماها
و سرعت جریان های بالا بهترین انطباق را با داده های آزمایشی دارند.
کلمات کلیدی : ضریب نفوذ موثر، انرژی فعالیت، خشک کردن بستر سیال، پسته، مدلسازی سینیتیکی

عنوان مقاله [English]

Determination of Effective Diffusivity Coefficient and Activation Energy of shelled pistachio by using fluidezed bed dryer

نویسندگان [English]

  • Vahid Mohammadpour 1
  • Mohamad Taghi Hamed Mosavian 2
  • Ahmad Etemadi 3

1 Ferdowsi University of Mashhad

2 Department of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

3 Ferdowsi University of Mashhad

چکیده [English]

Knowledge of desorption kinetics is essential to predict the behavior of the material during drying
process and to design dryer equipment .The main objective of this study is to obtain the effective
diffusivity coefficient and activation energy of shelled pistachio. Another goal is to find drying
kinetics of shelled pistachio in fluidized bed dryer and so thin-layer characteristics of shelled
pistachios were determined experimentally as a function of temperature and air velocity .Accordingly,
6 mathematical models (Two term model, Exponential model, Logarithmic model, Page model,
Modified page model and Henderson & Pabis model) for describing the thin-layer drying behavior of
shelled pistachios were investigated. Tests were conducted using four air temperature (25,30,45 and 60
C) ,and three air velocities (6, 8 & 10m/s).Out of the 6 models considered ,the two term model were
considered to be the most suitable for describing the drying behavior of the shelled pistachios .Also,
for high air temperature and velocity, Henderson-Pabis model proved to be suitable .Results showed
that air velocity and operating temperature enhanced the kinetics of drying of shelled pistachio and the
drying air temperature had a great effect on the drying kinetics. By using of Fick’s second Law the
effective diffusivity coefficient and activation energy of pistachio was determined.
Keywords : Effective Diffusivity Coefficient, Activation Energy, Drying Kinetics, Fluidized Bed
Dryer, Pistachio Drying

CAPTCHA Image