نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه فردوسی مشهد

2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

3 دانشگاه آریزونا

چکیده

در این مطالعه کیفیت میکروبی سبزیجات خام پس از برداشت در شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفت و میزان فراوانی میکروبهای شاخص و بیماریزای روده ای در این منطقه تحقیق شد. در این پژوهش 98 نمونه سبزی خام در طی یک دوره 7 ماهه از اواسط بهار تا اواسط پاییز آزمایش شد. نتایج نشان داد که سطوح فراوانی باکتریهای مزوفیل هوازی بر روی 83 درصد سبزیجات خام کمتر از cfu/g 107 بود و 100 درصد سبزیجات به انتروباکتریاسه و باکتریهای کلی فرمی آلوده بودند و میانگین آنها از 1 تا 2/6 سیکل لگاریتمی متغیر بود. میانگین باکتریهای خانواده اسید لاکتیک و کپک ومخمر به ترتیب عبارت بود از 1/4 و 5/4 سیکل لگاریتمی و میزان فراوانی کپک ومخمر در 83 درصد سبزیجات خام کمتر از 5 سیکل لگاریتمی بود. 7/12 درصد سبزیجات خام به اشرشیا کلی آلوده بودند اما فقط 1/4 درصد نمونه ها میزان آلودگیشان بیشتر از 2 سیکل لگاریتمی بود. سطوح فراوانی اشرشیا کلی O157:H7 و سالمونلا بر روی سبزیجات خام به ترتیب 4 و 7/12 درصد بود. 9/94 درصد نمونه ها به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند که 8/7 درصد آنها کواگولاز مثبت بودند.

کلیدواژه‌ها

Abadias, M., Usall, J., Anguera, M., Solsona, C., and Vinas, I., 2008, Microbiological quality of fresh, minimally-processed fruit and vegetables, and sprouts from retail establishments. International Journal of Food Microbiology. 123: 121-129.
Beuchat, L. R., 1998, Surface decontamination of fruits and vegetables eaten raw: a review. WHO/FSF/FOS/98.2. Food Safety Unit. World Health Organization. URL: http://www.who.int/foodsafety/publications/fs_management/en/surface_decon.pdf.
Beuchat, L. R., 1996, Pathogenic microorganism associated with fresh product. Journal of Food Protection. 59: 204-216.
Carlin, F., Nguyen-the, C., Cudennec, P., and Reich, M., 1989, Microbiological spoilage of fresh, ready-to-use grated carrots. Science Aliments. 9: 371–386.
EU Scientific Committee on Food., 2002, Risk profile on the microbiological contamination of fruits and vegetables eaten raw. URL: http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/out125_en.pdfs.visited 11 sep. 2010.
Food and Drug Administration, USA., 2006, Spinach and E. coli outbreaks. URL: http://www.fda.gov/oc/opacom/hottopics/spinach.html.
Heard, G., 1999, Microbial safety of ready-to-eat salads and minimally processed vegetables and fruits. Food Australia. 51: 414–420.
Health Protection Agency (HPA)., 2005a, Standard Methods for Food Products. Detection of Salmonella Spp. F13, Issue 3.1. HPA, London. Available from:
Health Protection Agency (HPA)., 2005b, Standard Methods for Food Products. Enumeration of Bacillus cereus and Other Bacillus species F15, Issue 1. HPA, London. Available from:
Health Protection Agency (HPA)., 2004a, Direct Enumeration of Escherichia coli.National Standard Method Standard F20, Issue 1 Available from:
Health Protection Agency (HPA)., 2004b, Enumeration of Staphylococcus aureus. National Standard Method: F12, Issue 1 Available from: < http://www.hpa-standardmethods.org.uk/documents/food/pdf/F12.pdf.06.02. 2009.
Johnston, L. M., Jaykus, L., Moll, D., Martinez, M. C., Anciso, J., Mora, B., and Moe, C. L., 2005, A field study on the microbiological quality of fresh produce. Journal of Food Protection. 68: 1840–1847.
Koopmans, M., and Duizer, E., 2004, Food-borne viruses: an emerging problem. International Journal of Food Microbiology. 90: 23-41.
Le Guyader, F. S., Mittelholzer, C., Haugarreau, L., Hedlund, K., Alsterlund, R., Pommepuy, M., and Svensson, L., 2004, Detection of noroviruses in raspberries associated with a gastroenteritis outbreak. International Journal of Food Microbiology. 97: 179-186.
Little, C. L., Roberts, D., Youngs, E., and De Louvouis, J., 1999, Microbiological quality of retail imported unprepared whole lettuce. A PHLS food working group study. Journal of Food Protection. 62: 325–328.
McMahon, M. A. S., and Wilson, I. G., 2001, The occurrence of enteric pathogens and Aeromonas species in organic vegetables. International Journal of Food Microbiology. 70: 155–162.
Mukherjee A., Spec D., Dyck E., and Diez-Gonzalez, F., 2004, Preharvest evaluation of coliforms, Escherichia coli, Salmonella, and Escherichia coli O157:H7 in organic and conventional produce grown by Minnesota farmers in the upper Midwest. Journal of Food Protection. 67: 894-900.
Nguyen-the, C., and Carlin, F., 1994, The microbiology of minimally processed fresh fruits and vegetables. Critical reviews in food science and nutrition. 34: 371-401.
Nguz, K., Shindano, J., Samapundo, S., and Huyghebaert, A., 2005, Microbiological evaluation of fresh-cut vegetables produced in Zambia. Food Control. 16: 623-628.
Olsen, S. J., MacKinon, L. C., Goulding, J. S., and Slutsker, L., 2000, Surveillance for foodborne disease outbreaks-United States. Morbidity Mortality Weekly Reported (MMWR). 49:1-51.
Ragaert, P., Devlieghere, F., and Debevere, J., 2007, Role of microbiological and physiological spoilage mechanisms during storage of minimally processed vegetables. Postharvest Biology and Technology. 44: 185–194.
Ruiz, B. G. V. et al., 1987, Contamination of fresh vegetables during cultivation and marketing. International Journal of Food Microbiology. 4:285-291.
Sagoo, S. K., Little, C. L., Ward, L., and Mitchell, R. T., 2003, Microbiological study of ready-to-eat salad vegetables from retail establishments uncovers a national outbreak of salmonellosis. Journal of Food Protection. 66: 403-409.
Salleh, N. A., Rusul, G., Hassan, Z., Reezal, A., Isa, S. H., Nishibuchi, M., and Radu, S., 2003, Incidence of Salmonella spp. in raw vegetables in Selangor, Malaysia. Food Control. 14: 475–479.
Schlech, W. F., Levigne, P. M., Bortolussi, R. A., Allen, A. C., Haldane, E. V., Wort, A. J., and Hightower, A. W., 1983, Epidemic Listeriosis-evidence for transmission by food. New England Journal of Medicine. 308: 203-206.
CAPTCHA Image