با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه شیراز

2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد کارزون

چکیده

عسل همان شیرابه گیاهان است که بوسیله زنبور عسل جمع آوری شده و پس از تغییر ماهیت در کندو ذخیره می‌شود. خواص ظاهری عسل مانند رنگ، عطر، بو و غلظت به منطقه پرورش زنبور، آب و هوا و فصل برداشت بستگی دارد. به منظور بررسی کیفیت و تقلبات موجود در عسلهای عرضه شده در شهرستان شیراز تعداد 96 نمونه عسل در طی 4 فصل سال 1386 جمع آوری گردید و مورد ارزیابی آزمایشگاهی با تستهایی چون جستجوی قند تجاری، فعالیت دیاستاز، هیدروکسی متیل فورفورال (HMF3)، تعیین میزان قندهای احیاء کننده، ساکارز، نسبت فروکتوز به گلوکز، pH، اسیدیته آزاد، رطوبت، خاکستر ، هدایت الکتریکی، مواد جامد نا محلول (S.S4) و انحراف نور پلاریزه قرار گرفتند. پس از آنالیز آماری نتایج مشخص گردید که در فصلهای بهار، تابستان، پائیز و زمستان به ترتیب در 25%، 5/37%، 7/16% و 83/45% از نمونه‌های عسل و در مجموع 25/31% از کل عسلها تقلب صورت گرفته است.
با توجه به نتایج این مطالعه استفاده از آزمایشات ساده، سریع، ارزان و مطمئن جهت بررسی تقلبات عسل بر روی عسلهای ارائه شده (سنتی و بسته بندی‌های کارخانجات) در ارتباط با جلوگیری از انجام تقلبات و پیگرد متخلفان به طور گسترده توسط مرکز مرتبط با این امر پیشنهاد می‌گردد.

کلید واژه ها: عسل، تقلب، فصل، خصوصیات فیزیکوشیمیایی.

عنوان مقاله [English]

Comparison and evaluation of physicochemical properties and adulterations inproduced honeys of Shiraz province in different seasons

نویسندگان [English]

  • Hamid Reza Gheisari 1
  • Amir Reza Hamidian Shirazi 2

1 Shiraz University

2 Islamic Azad University, Karzon Branch

چکیده [English]

Honey is a plant extract that is gathered with bee and saved in comb after some modification. The apparent properties of honey, for example color, flavor and concentration, depend on rearing region of bee, climate and harvest season. The aim of this study was to investigate quality and adulteration in honeys that were presented in shiraz province. 96 samples of honey during 4 seasons (2007-2008) were collected.
All the samples were evaluated by some tests such as diagnosis of artificial sugar, diastase activity, Hydroxy Methyl Furfural (HMF), determination of reducing sugars, saccharose, fructose to glucose ratio, pH, free acidity, moisture, ash, electrical conductivity, Suspended Solids (S.S) and deviation of polarized light. After statistical analysis of data, we concluded that in spring, summer, autumn and winter seasons, 25%, 37.5%, 16.7% and 48.53% of honey samples and totally %31.25 of whole samples of honey was recited is in a way of spurious. According to this results, it is proposed that using simple, fast, cheap and reliable laboratory methods for studying of adulterations in honeys that were presented (traditional and factorial packed) and following by related organization to prevent these instances.

Key Words: Honey, Adulteration, Season, Physicochemical properties.

CAPTCHA Image