با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این پژوهش عوامل قابل‌کنترل در رنگ‌سنجی نرم‌افزاری (فتوشاپ) شامل روش نوردهی (مستقیم و غیرمستقیم)، رنگ زمینه عکس‌برداری (سفید و سیاه)، تنظیمات دوربین عکاسی (زوم، نور، وضوح و وضعیت محیطی) و رابطه تبدیلی R, G, B عکس گرفته‌شده به L*, a*, b*، در مقایسه با نتایج دستگاهی، بررسی و بهینه‌یابی شدند. نتایج نشان داد که از عوامل مأثر بر عکس‌برداری، تنها رنگ زمینه و تنظیم نور دوربین عکاسی تأثیر معنی‌داری بر نتایج رنگ‌سنجی نرم‌افزاری دارد و نوردهی غیرمستقیم و زمینه سفید مناسب‌ترین حالت عکس‌برداری هستند. پس از بهینه‌یابی عوامل قابل‌کنترل در عکس‌برداری بازهم بین نتایج دستگاهی و نرم‌افزاری اختلاف قابل‌توجهی مشاهده شد و روابط تبدیلی مورداستفاده نیز دقت کافی نداشتند. بنابراین لازم است تا جهت بهینه‌یابی یک سامانه رنگ‌سنجی نرم‌افزاری علاوه‌بر تعیین مناسب‌ترین شرایط عکس‌برداری، با توجه به تفاوت ویژگی‌های فیزیکی سطح مواد غذایی با چارت رنگی (مورداستفاده جهت بهینه‌یابی شرایط عکس‌برداری)، از رگرسیون بین نتایج رنگ‌سنجی دستگاهی و نرم‌افزاری خود مواد غذایی موردآزمایش استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Design and Calibration of a Software-based Food Colorimeter System

نویسندگان [English]

  • Hasan Ghiasi
  • Shahrokh Jebraeili
  • Seyed Mahdi Jafari
  • Yahya Maghsoudlou

University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan,

چکیده [English]

In this study the factors controlling the software colorimetry (Photoshop), including illumination (direct and indirect), image background (white and black), camera settings (zoom, light, resolution and environmental conditions) and the conversion equations of R, G, B images to L *, a *, b *, compared with the results of the device were investigated and optimized. The results showed that the factors affecting the photography which werw found to be just the background color and light setting of camera would have the most significant effect on software colorimetery and white background and indirect illumination were the best conditions. significant difference was observed between software and instrumentally colorimetry after optimization the effective factors on photography also relationships used in the conversion were not careful enough. Therefore in consideration of the difference between physical characteristics of foods surface with a color chart (used to optimize the imaging conditions) it is necessary for optimization a software colorimetery system to use the regression between software and device colorimetry results of test foods.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Colorimetry
  • Photoshop
  • Calibration
  • Food stuff
CAPTCHA Image