نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه میکروبیولوژی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.

2 گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان.

چکیده

با توجه به این که امروزه استفاده از کودهای حیوانی و آبیاری مزارع با فاضلاب گسترش روزافزون داشته است نگرانی‌ها در خصوص آلودگی محصولات کشاورزی به باکتری‌های بیماری‌زا به‌خصوص انواع مقاوم به آنتی‌بیوتیک افزایش یافته است. در سال‌های اخیر همه‌گیری‌هایی از بیماری‌ها در انسان رخ داده که به مصرف سبزیجات آلوده ارتباط داده شده است و در اکثر موارد اعضای انتروباکتریاسه مسئول این همه‌گیری‌ها بودند هدف از انجام این تحقیق بررسی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی و فراوانی سویه‌های انتروباکتریاسه مولد بتالاکتامازهای با طیف وسیع جدا شده از کاهو و اسفناج عرضه‌ شده در شهر گرگان بود. برای انجام این تحقیق پس از کشت بر روی محیط کشت مک‌کانکی آگار، کلنی‌های مشکوک به خانواده انتروباکتریاسه از نظر خصوصیات مورفولوژیک انتخاب شدند. پس از تهیه کشت خالص سویه‌های مقاوم به سفوتاکسیم مشخص شده و در بین آن‌ها سویه‌های متعلق به خانواده انتروباکتریاسه با استفاده از تست‌های بیوشیمیایی شناسایی شدند. سپس ایزوله‌ها از نظر تولید بتالاکتامازهای با طیف وسیع ((ESBL به روش Disk Synergy Test بررسی شده و الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی آن‌ها به روش کربی‌بائر تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که انتروباکتریاسه‌های ESBL در سبزیجاتی مثل کاهو و اسفناج وجود دارند. همچنین مشخص شد که همه انتروباکتریاسه‌های ESBL جدا شده از نمونه‌های اسفناج به آنتی‌بیوتیک‌های کوتریموکسازول، نالی‌دیکسیک اسید، تتراسیکلین، کلرامفنیکل و آموکسی سیلین مقاوم و به آنتی‌بیوتیک ایمی‌پنم حساس بودند. انتروباکتریاسه‌هایESBL جدا شده از نمونه‌های کاهو به همه آنتی‌بیوتیک‌های مورد آزمایش مقاوم و فقط به آمیکاسین و ایمی‌پنم حساس بودند. بنابراین در همه ایزوله‌ها مقاومت آنتی‌بیوتیکی چندگانه مشاهد شد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که پاتوژن های بالقوه و باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک در سبزیجات عرضه شده در شهر گرگان حضور دارند.

کلیدواژه‌ها

Ali Yahya Saeed, Hayfaa Mazin, AwazArshad Saadi, Solin Omar Hussein (2013). Detection of Escherichia coli O157 in vegetables. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science (IOSR-JAVS) e-ISSN: 2319-2380, p-ISSN: 2319-2372.Volume 6, Issue 2 (Nov. – Dec). PP 16-18.
Bezanson, G.S., MacInnis, R., Potter, G. and Hughes, T (2008). Presence and potential for horizontal transfer of antibiotic resistance in oxidase-positive bacteria populating raw salad vegetables. International Journal of Food Microbiology vol. 127, no. 1-2, pp. 37–42.
Buchholz, U., Bernard, H., Werber, D., Böhmer, MM., Remschmidt, C., Wilking, H., Delere, Y., an der Heiden, M., Adlhoch, C., Dreesman, J., Ehlers, J., Ethelberg, S., Faber, M., Frank, C., Fricke, G., Greiner, M., Höhle, M., Ivarsson, S., Jark, U., Kirchner, M., Koch, J., Krause, G., Luber, P., Rosner, B., Stark, K., Kühne, M (2011). German outbreak of Escherichia coli O104:H4 associated with sprouts. New England Journal of Medicine 365(19):1763–1770.
Falomir, M.P., Gozalbo, D. and Rico, H (2010). Coliform bacteria in fresh vegetables: from cultivated lands to consumers. Current Research, Technology and education topics In Applied Microbiology and Microbial Biotechnology 1175-1181.
Jensen, AN., Storm, C., Forslund, A., Baggesen, DL., Dalsgaard, A (2013). Escherichia coli Contamination of Lettuce Grown in Soils Amended with Animal Slurry. Journal of Food Protection Vol. 76, No. 7, Pages 1137–1144.
Johan Tham, Mats Walder, Eva Melander, and Inga Odenholt (2012). Prevalence of extended-spectrum beta-lactamase-producing bacteria in food. Infection and Drug Resistance 5 143–147.
Kevin Holvoet, Imca Sampers, Benedicte Callens, Jeroen Dewulf, Mieke Uyttendaele (2013). Moderate prevalence of antimicrobial resistance in Escherichia coli isolates from lettuce, irrigation water, and soil. Journal of Applied & Environmental Microbiology 79: 6677–6683.
Magiorakos, AP., Srinivasan, A., Carey, RB., Carmeli, Y., Falagas, ME., Giske, CG., Harbarth, S., Hindler, JF., Kahlmeter, G., Olsson-Liljequist, B., Paterson, DL., Rice, LB., Stelling J, Struelens, MJ., Vatopoulos, A., Weber, JT., Monnet, DL (2012).Multidrug-resistant, extensively drug-resistant and pandrug-resistant bacteria: an international expert proposal for interim standard definitions for acquired resistance. Clinical Microbiology and Infection Mar; 18(3):268-81.
Mohammad Khiyami, Noura AL-Faris, Basel Busaeed and Hassan Sher (2011). Food borne pathogen contamination in minimally processed vegetable salads in Riyadh, Saudi Arabia .Journal of Medicinal Plants Research 4 February, Vol. 5(3), pp. 444-451.
Mohammed Uddin Rasheed, Nooruddin Thajuddin, Parveez Ahamed P, Zelalem Teklemariam & Kaiser Jamil (2014). Antimicrobial drug resistance in strains of Escherichia coli isolated from food sources. Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo. Sao Paulo 56 (4):341-346.
Natasha Bhutani, Chithra Muraleedharan, Deepa Talreja,, Sonia Walia Rana, Sandeep Walia, Ashok Kumar, and Satish K.Walia1 (2015). Occurrence of Multidrug Resistant Extended Spectrum Beta-Lactamase-Producing Bacteria on Iceberg Lettuce Retailed for Human Consumption BioMed Research International Volume 2015, Article ID 547547, 10 pages.
Patrick M. K. Njage and Elna M. Buys (2014). Pathogenic and commensal Escherichia coli from irrigation water show potential in transmission of extended spectrum and AmpC β-lactamases determinants to isolates from lettuce. Microbial Biotechnology 462-473.
Puspanadan, S., Afsah-Hejri, L., John, Y. H. T., Rukayadi, Y., Loo, Y. Y., Nillian, E., Kuan, C. H., Goh, S. G., W. S. Chang, Lye, Y. L., Mohd Shahril, N., N. Yoshitsugu, M. Nishibuchi, Son, R ( 2013).Characterization of extended-spectrum β -lactamases (ESBLs) producers in Klebsiella pneumoniae by genotypic and phenotypic method. International Food Research Journal 20(3): 1479-1483.
Raphael, E., Wong, LK. Riley, LW (2011). Extended-spectrum betalactamase gene sequences in gram-negative saprophytes on retail organic and nonorganic spinach. Journal of Applied & Environmental Microbiology 77(5):1601–1607.
Raul Jesu´ s Mesa, Vanessa Blanc, Anicet R. Blanch, Pilar Corte´s, Juan Jose´ Gonza´ lez, Susana Lavilla, Elisenda Miro´, Maite Muniesa, Montserrat Saco, MaTeresa To´ rtola, Beatriz Mirelis, Pere Coll, Montserrat Llagostera, Guillem Prats and Ferran Navarro (2006). Extended-Spectrum-blactamse-producing Enterobacteriaceae in different environments (human, food, animal farms and sewage). Journal of Antimicrobial Chemotherapy 58:211–215.
Reuland, E.A., Naiemi, N. al., Raadsen, S. A., Savelkoul, P.H.M., Kluytmans, J.A.J.W., Vandenbroucke-Grauls, C.M.J.E (2014). Prevalence of ESBL-producing Enterobacteriaceae in raw vegetables. European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases 33:1843–1846.
Ruimy, R., Brisabois, A., Bernede, C., Skurnik, D., Barnat, S., Arlet, G., Momcilovic, S., Elbaz, S., Moury, F., Vibet, MA., Courvalin, P., Guillemot, D., Andremont, A (2010). Organic and conventional fruits and vegetables contain equivalent counts of Gram-negative bacteria expressing resistance to antibacterial agents. Environmental Microbiology 12(3):608– 615.
Sabry A. Hassan, Abdullah D. Altalhi, Youssuf A. Gherbawy, and Bahig A. El-Deeb (2011). “Bacterial load of fresh vegetables and their resistance to the currently used antibiotics in Saudi Arabia”. Foodborne Pathogens and Disease Volume 8, Number 9, 1011-1018.
Somayeh Mazaheri, Siavosh Salmanzadeh-Ahrabi, Tahereh Falsafi, Mohammad-Mehdi Aslani (2014). Isolation of Enteropathogenic Escherichia coli from lettuce samples in Tehran. Gastroenterology and Hepatology from Bed to Bench 7(1):38-42.
Sybille Boehme, Guido Werner, Ingo Klare, Rolf Reissbrodt and Wolfgang Witte (2004).Occurrence of antibiotic resistant enterobacteria in agricultural foodstuffs. Molecular Nutrition & Food Research 48:522–531.
CAPTCHA Image