نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه میکروبیولوژی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.
2 گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان.
چکیده
با توجه به این که امروزه استفاده از کودهای حیوانی و آبیاری مزارع با فاضلاب گسترش روزافزون داشته است نگرانیها در خصوص آلودگی محصولات کشاورزی به باکتریهای بیماریزا بهخصوص انواع مقاوم به آنتیبیوتیک افزایش یافته است. در سالهای اخیر همهگیریهایی از بیماریها در انسان رخ داده که به مصرف سبزیجات آلوده ارتباط داده شده است و در اکثر موارد اعضای انتروباکتریاسه مسئول این همهگیریها بودند هدف از انجام این تحقیق بررسی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی و فراوانی سویههای انتروباکتریاسه مولد بتالاکتامازهای با طیف وسیع جدا شده از کاهو و اسفناج عرضه شده در شهر گرگان بود. برای انجام این تحقیق پس از کشت بر روی محیط کشت مککانکی آگار، کلنیهای مشکوک به خانواده انتروباکتریاسه از نظر خصوصیات مورفولوژیک انتخاب شدند. پس از تهیه کشت خالص سویههای مقاوم به سفوتاکسیم مشخص شده و در بین آنها سویههای متعلق به خانواده انتروباکتریاسه با استفاده از تستهای بیوشیمیایی شناسایی شدند. سپس ایزولهها از نظر تولید بتالاکتامازهای با طیف وسیع ((ESBL به روش Disk Synergy Test بررسی شده و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی آنها به روش کربیبائر تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که انتروباکتریاسههای ESBL در سبزیجاتی مثل کاهو و اسفناج وجود دارند. همچنین مشخص شد که همه انتروباکتریاسههای ESBL جدا شده از نمونههای اسفناج به آنتیبیوتیکهای کوتریموکسازول، نالیدیکسیک اسید، تتراسیکلین، کلرامفنیکل و آموکسی سیلین مقاوم و به آنتیبیوتیک ایمیپنم حساس بودند. انتروباکتریاسههایESBL جدا شده از نمونههای کاهو به همه آنتیبیوتیکهای مورد آزمایش مقاوم و فقط به آمیکاسین و ایمیپنم حساس بودند. بنابراین در همه ایزولهها مقاومت آنتیبیوتیکی چندگانه مشاهد شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که پاتوژن های بالقوه و باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک در سبزیجات عرضه شده در شهر گرگان حضور دارند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Antibiotic resistance pattern and frequency of ESBL producing Enterobacteriaceae isolated from lettuce and spinach in Gorgan
نویسندگان [English]
- Anegol Kheradmand 1
- Ania Ahani Azari 1
- Ahmad Danesh 2
1 Department of Microbiology, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran.
2 Department of Health and Social Medicine, School of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Iran.
چکیده [English]
Introduction: In recent years, there have been many epidemic outbreaks caused by consumption of contaminated vegetables. In most cases, Enterobacteriaceae were responsible for these epidemics. The purpose of this study was to investigate antibiotic resistance pattern and frequency of strains producing broad-spectrum beta-lactamase (ESBL) isolated from lettuce and spinach produced in Gorgan, Iran.
Material and Methods: After culturing the isolates on MacConkey medium, colonies with specific morphological characteristics were selected. After preparation of pure culture, strains resistant to cefotaxime were identified and strains belonging to the Enterobacteriaceae family were isolated. The isolates were then studied for broad-spectrum beta-lactamases (ESBL) and their antibiotic resistance patterns were determined.
Results & Discussion: The results of this study showed that ESBL Enterobacteriaceae is present in vegetables such as lettuce and spinach. It was also found that all isolated ESBL Enterobacteriaceae from spinach samples were resistant to Cotrimoxazole, Nalidixic Acid, Tetracycline, Chloramphenicol, and Amoxicillin, and sensitive to Imipenem. Isolated ESBL Enterobacteriaceae from lettuce samples was sensitive to Amikacin and Imipenem. Multiple antibiotic resistance was observed in all isolates. Therefore, it can be concluded that use of animal fertilizers increases the risk of antibiotic-resistant bacteria in vegetables and ultimately in humanand animals.
کلیدواژهها [English]
- Enterobacteriaceae
- broad-spectrum beta-lactamases
- Vegetables
- antibiotic resistance
ارسال نظر در مورد این مقاله