نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی
نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2 دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
چکیده
هدف از این پژوهش استفاده از پوششخوراکی چندلایه کیتوزان و پکتین حاوی میکروکپسولهای بتاسیکلودکسترین حاوی اسانسهای ترانسسینامالدهید(دارچین) یا تیمول(آویشن) جهت افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت میوه خیار بود. نمونه ها با پکتین(1درصد) و کیتوزان(صفر، 0/5 و 1درصد) شامل اسانسهای میکرواینکپسوله شده ترانسسینامالدهید یا تیمول هر یک(صفر، 0/25و 0/5درصد) پوشش دادهشدند. برای افزایش کارایی کیتوزان، نمونهها در محلول کلرورکلسیم 1درصد غوطهور گردیدند. سپس درانباری با 10 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90 تا 95 درصد، به مدت 15 روز نگهداری شدند. ویژگی های شیمیایی(مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر) و فیزیکی(رنگ، بافت و کاهش وزن) میوه ها در تناوبهای زمانی پنج روزه(زمان برداشت،5 ،10و 15 روز) بررسی شدند. آزمایشهای میکروبی در پایان زمان نگهداری انجام پذیرفت. آنالیز آماری بر اساس آزمون فاکتوریل 4 فاکتوره با طرح کاملا تصادفی انجام شد. در مدتنگهداری خیار در انبارسرد، میزان کاهشوزن و مواد جامد محلول در آب و تفاوترنگی کل در میوه روند افزایشی و میزان اسید قابلتیتر و سفتی بافت روند کاهشی داشت. نمونههای پوششدادهشده با بالاترین غلظتهای کیتوزان(1درصد) و اسانس(0/5 درصد)، کمترین درصد افتوزنی، افتسفتی و تغییر رنگ را در طول دوره 15روزه نگهداری نشان دادند. با افزایش غلظت کیتوزان و غلظت اسانسروغنی، توانایی فیلمخوراکی در ممانعت از رشد میکروارگانیسمها افزایش یافت. تیمول در مقایسه با ترانسسینامالدهید توانایی بیشتری در ممانعت از رشد کپک و مخمر در سطح خیار نشان داد. به طور کلی با توجه به نتایج آزمایشهای شیمیایی، فیزیکی و میکروبی می توان نتیجهگیری کرد که پوشش چندلایه حاوی کیتوزان 1درصد و تیمول0/5درصد برای افزایش زمان ماندگاری پسازبرداشت میوه خیار موثر بودهاست.
کلیدواژهها
موضوعات
ارسال نظر در مورد این مقاله