نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2 پژوهشکده علوم و صنایع غذایی
3 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
در این مطالعه، خواص هندسی، ثقلی و اصطکاکی چهار واریته کانولای متداول در ایران (به نامهای اس ال ام، هایولا، اکاپی و اورینت) با میانگین رطوبتی 5/6% مورد بررسی قرار گرفت. خواص هندسی و ثقلی شامل: طول و قطر دانه، میانگین هندسی قطر، ضریب کرویت، وزن هزار دانه، حجم، دانسیته واقعی، دانسیته توده ای و تخلخل بودند. نتایج نشان داده است که دامنه طول دانهها از 925/1 تا 153/2 میلی متر، دامنه قطر دانهها 541/1 تا 93/1 میلی متر، حداکثر میانگین هندسی قطر 2 میلی متر در واریته هایولا و حداقل آن 669/1 میلی متر در واریته اس ال ام، حداکثر ضریب کرویت 93/0 در واریته هایولا و حداقل آن 85/0 در واریته اس ال ام، وزن هزار دانه از 06/3 تا 07/4 گرم، دامنه حجم از 34/2 تا 25/3 میلی متر مکعب در واریتههای اورینت و هایولا، دانسیته واقعی از 1156 تا 1302 کیلوگرم بر متر مکعب در واریتههای اکاپی و اورینت، دانسیته توده ای از 92/710 تا 79/738 کیلوگرم بر متر مکعب در واریتههای هایولا و اس ال ام و تخلخل بین 37% تا 02/44% در واریتههای اکاپی و هایولا میباشد. هم چنین در این پژوهش خواص اصطکاکی دانه کانولا شامل زاویههای ریپوز پر کردن و تخلیه و ضریب اصطکاک استاتیکی روی پنج سطح اصطکاکی (شامل آهن گالوانیزه، شیشه، فایبرگلاس، لاستیک و تخته سه لا) اندازه گیری شدند. زاویههای ریپوز پر کردن و تخلیه به ترتیب در دامنه 54/28- 88/27 درجه و 60/27-48/25 درجه به دست آمدند و در کلیه واریتهها بیشترین ضریب اصطکاک مربوط به سطح لاستیکی و کمترین آن مربوط به شیشه بود.
واژههای کلیدی : کانولا، خواص هندسی، خواص ثقلی، خواص اصطکاکی.
عنوان مقاله [English]
Some Physical Properties of Iranian Varieties of Canola Seeds
نویسندگان [English]
- Seyed Mohammad Ali Razavi 1
- Samira Yeganeh zad 2
- Alireza Sadeghi 3
- Shirin Ebrahimzadeh 1
- Azam Niazmand 1
1 Department of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
2 Research Institute of Food Science and Technology
3 Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
چکیده [English]
In this study, Geometrical, Gravimetrical and Frictional properties of four common varieties of Iranian canola seeds (namely: SLM, Hyola, Okapi, Orient), containing the mean moisture value of 6.5% (w.b.) were investigated. Geometrical and Gravimetrical properties included length, diameter, geometric mean diameter, sphericity, thousand seed mass, volume, true density, bulk density and porosity. The results indicated that the length ranged from 1.925 to 2.153 mm and diameter from 1.54 to 1.93 mm. Maximum geometric mean diameter was 2 mm in Hyola and minimum was 1.669 in SLM and maximum sphericity was 0.93 in Hyola and minimum 0.85 in SLM. Thousand seed mass ranged from 3.06 to 4.07 g, volume from 2.34 to 3.25 mm3 in Orient and Hyola varieties, true density from 1156 to 1302 kg/m3 in Okapi and Orient, bulk density from 710.92 to 738.79 kg/m3 in Hyola and SLM and porosity ranged from 37-44.02% in Okapi and Hyola. Also, in this research, Frictional properties of canola seeds including filling and emptying angle of repose, static coefficient of friction on five surfaces (galvanized iron, glass, fiberglass, rubber and plywood) were measured. Filling and emptying angle of repose ranged from 27.88o to 28.54o and 25.48o to 27.60o, respectively. In all four varieties, the highest static coefficient of friction was obtained for rubber and the least for glass.
Key words: Canola, Geometrical properties, Gravimetrical properties, Frictional properties.
ارسال نظر در مورد این مقاله