با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه شیراز

چکیده

درسالهای اخیر توجه روز افزونی به کاربرد خشک کن‌های خورشیدی معطوف گردیده است. این مساله بخصوص با در نظرگرفتن جنبه‌های اقتصادی و اکولوژیکی و افزایش قیمت سوخت اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. هدف از این پژوهش مقایسه کیفیت کشمش‌های تولیدی بوسیله پنج روش مختلف خشک کردن بود. در ابتدا فرآیند مقدماتی خشک کردن شامل فرو بردن در محلول قلیایی داغ و دادن گاز گوگرد بر روی انگورها از واریته عسکری انجام شد، سپس انگورها با استفاده از پنج روش خشک شدند، روشها شامل خشک کردن آفتابی، خشک کردن در سایه، خشک کردن در خشک کن صنعتی کابینتی و دو روش متفاوت با استفاده از خشک کن خورشیدی تحت عنوان مختلط و غیر مستقیم بودند. کمترین زمان خشک کردن مربوط به خشک کن صنعتی بود، اما خشک کن‌های خورشیدی مختلط و غیر مستقیم نیز از این لحاظ کارایی بهتری از خشک کردن آفتابی و خشک کردن درسایه نشان دادند . میزان رطوبت، اسیدیته، خصوصیات حسی ( شامل رنگ، بافت، عطر و طعم و پذیرش کلی ) و مشخصات میکروبی کشمش‌های تولیدی تعیین و مورد مقایسه قرارگرفت. همچنین بافت نمونه‌های کشمش بوسیله دستگاه ارزیابی بافت و رنگ آنها توسط یک روش جدید تصویربرداری دیجیتالی مخصوص اندازه گیری رنگ محصولات غذائی، اندازه گیری و ارزیابی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که خشک کن‌های خورشیدی نه تنها می‌توانند کشمش‌هایی مشابه کشمش‌های تهیه شده درسایر روشهای خشک کردن تولید کنند بلکه در مورد برخی از فاکتور‌های کیفی ( مانند پذیرش کلی بوسیله مصرف کنندگان و یا رنگ ) کشمش‌های تولیدی توسط این خشک کن‌ها نسبت به سایر روشهای خشک کردن برتری دارند.

واژه‌های کلیدی: کشمش، انگور، خشک کردن، خشک کردن خورشیدی و خشک کردن صنعتی کابینتی.

عنوان مقاله [English]

A Comparative Study of Raisin Production by Solar Dryer and other drying methods

نویسندگان [English]

  • Gholam Reza Mesbahi
  • Ali Asghar Zomorodian
  • Mojtaba Dadashzadeh
  • Asgar Farahnaki

Shiraz University

چکیده [English]

In recent years immense interest has been focused on the use of solar dryers especially when taking into consideration economical and ecological aspects and increasing in fuel costs. The aim of this study was to compare the qualitative factors of raisins made by five different drying methods. At the first step, pretreatments were applied to grapes (Var. Sultanas) and then the grapes were dried by five methods, including open-sun drying, shade drying, drying by industrial cabinet dryer and two different modes of solar drying namely mixed and indirect type. The shortest drying time was obtained with industrial cabinet drying, but mixed and indirect solar drying were more effective than open-sun drying and shade drying. Moisture content, acidity, sensory properties (color, texture, flavor and overall acceptance) and microbial level of the produced raisins were determined and compared. The texture of the raisin samples was evaluated by texture analyzer device as well. The color of the samples was measured and analyzed by a novel digital imaging method for measuring color of foods.The results indicated that the solar dryers were not only able to produce raisins similar to other drying methods but also the raisins produced by these dryers were in some qualitative factors (consumers overall acceptance and color) better than the other raisins.

Keywords: Raisin, Grape, Drying, Solar dryer, cabinet dryer.

CAPTCHA Image