با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی

چکیده

امکان استفاده از مواد شیمیایی و بیوشیمیایی جهت شستشوی غشاهای پلی سولفون مورد استفاده در اولترافیلتراسیون شیر، نیاز به بررسی همه جانبه مواد شیمیایی و بیوشیمیایی دارد. با توجه به استفاده روز افزون از این غشاها در فرآوری محصولات غذایی، شستشو و بازیافت شار تراوه اولیه، برای استفاده طولانی مدت از این فن آوری، اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق، اثر مواد شوینده شیمیایی شامل اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA)، سدیم دو دسیل سولفات (SDS) و هیدروکسید سدیم- بیوشیمیایی شامل آنزیم های پروتئاز و لیپاز روی بازیافت شار تراوه اولترافیلتراسیون از جنس پلی سولفون آمید و اندازه حفرات 20 کیلودالتون به عنوان تابعی از دما، فشار و زمان مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر بهینه فعالیت آنزیم‌های پروتئاز و لیپاز در دما، pH و اثر زمان انکوباسیون اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد آنزیم لیپاز قادر به بازیابی شار تراوه نمی باشد و سودمندی این آنزیم در مقایسه با آنزیم پروتئاز غیر قابل مقایسه است. با توجه به نتایج بدست آمده در خصوص غلظت بهینۀ آنزیم‌ها در بازیافت شار تراوه، غلظت بهینه موادشیمیایی در جهت شستشوی غشای پلی سولفون شامل اتیلن دی آمین تترااستیک اسید (EDTA)، سدیم دودسیل سولفات (SDS) و هیدروکسید سدیم اندازه گیری شد. در ادامه، کارآیی مقادیر بهینه بدست آمده جهت مخلوط آنزیم، SDS و EDTAبرای بازیابی شار و مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد مواد بیوشیمیایی (آنزیم ها) قادر به بازیافت حداقل 60 درصد شار اولیه غشاهای نو هستند. این مقدار برای مواد شیمیایی و در حالتی که عملیات پیوسته و جریان آشفته باشد، بیشتر از 95 درصد گزارش می شود.

واژه‌های کلیدی: اولترافیلتراسیون، شار تراوه، غشاهای پلی سولفون، مواد شوینده شیمیایی و بیوشیمیایی

عنوان مقاله [English]

Influence of chemical-biochemical detergents on recovery of permeate flux in polysulphone membranes used in milk ultrafiltration

نویسندگان [English]

  • Alireza Sadeghian
  • Reza Mesgarian

Research Institute of Food Science and Technology

چکیده [English]

Probable use of chemical and biochemical detergents to wash polysulphone membranes using in milk ultrafiltration needs a multidisciplinary investigation. By increasing use of these membranes in food processing, washing and recovery of initial permeate flux, in order to use for a longer time from this technology, has much importance. In this research, influence of chemical detergents including EDTA, SDS and NaOH, biochemical including protease and lipase on recovery of permeate flux of ultrafiltration from polysulphone amide with pore size of 20 kD as a function of temperature, pressure, and time were investigated. Optimum amounts of activity of Protease and Lipase in temperature, pH and time of incubation were measured. Results showed that lipase cannot recover permeate flux and usefulness of this enzyme is not comparable with protease. With respect to the results obtained about optimum concentration of enzymes in recovery permeate flux, optimum concentration of chemicals in washing polysulphone membrane including EDTA, SDS, and NaOH were measured. Also, efficiency of optimum rate to mix enzyme, SDS and EDTA to recover flux and chemical used in industry were evaluated. Results showed that biochemicals (enzymes) are able to recover at least 60% of initial flux membranes. This rate for chemicals and under continuous and turbulent flow has been reported to be more than 95%.

Key words: Ultrafiltration, Permeate flux, Pulysulphone membranes, Chemical & biochemical detergents

CAPTCHA Image