با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در تحقیق حاضر ارتباط بین درصد ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) چربی موجود در بافت خوراکی (عضله) میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) و لابستر (Thenus orientalis) صید شده از آبهای خلیج فارس با برخی از ویژگی‌های زیستی (جنسیت، طول و وزن کل) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که در هر دو گونه، با افزایش طول و وزن کل، درصد EPA و DHA کاهش یافته که در مورد میگوی ببری سبز تمامی این ارتباطات و در مورد لابستر، فقط برای DHA و طول کل از نظر آماری معنی دار می‌باشد (03/0p

عنوان مقاله [English]

Influences of Sex, Total Length and Weight on Content of Omega-3 in Edible Tissue of two Crustacean Species (Penaeus semisulcatus and Thenus orientalis) from the Persian Gulf

نویسندگان [English]

  • Mahdi Elahi
  • Abbas Esmaili Sari
  • Nader Bahramifar

Tarbiat Modares University

چکیده [English]

In current research relationship between Eicosapentaenoic acid (EPA) and Docosahexaenoic acid (DHA) (% of total fatty acids) in edible tissue (muscle) of Green Tiger Shrimp (Penaeus semisulcatus) and Lobster (Thenus orientalis) collected from Persian Gulf, was investigated with some biological factors (total length, total weight and sex). Results showed that in all two species, EPA and DHA percent was decreased in relation to increase of total length and weight, that was significantly for all relationships in Green Tiger Shrimp and relationship between DHA and total length for Lobster (p

CAPTCHA Image