با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

دانشگاه تهران

چکیده

در این پژوهش اثر سه پیش ‌تیمار آنزیم بری با آب داغ، بخار آب و غوطه‌وری در محلول متابی سولفیت پتاسیم در ترکیب با سه روش خشک کردن هوای داغ، تحت خلاء و روش ترکیبی مایکروویو همراه با هوای داغ بر روی سینتیک خشک کردن، بافت، رنگ، ظرفیت و سرعت باز جذب آب ورقه های قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus) مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات بافتی قارچ های دکمه‌ای در طول خشک کردن و باز جذب آب به کمک بافت سنج (Texture analyzer) اندازه‌گیری شد. تغییرات رنگ نمونه در طول خشک کردن و پس از باز جذب آب به کمک رنگ‌ سنج ‌هانتر لب (Hunterlab colorimeter) ارزیابی شد. نتایج نشان داد در طول خشک کردن سختی نمونه‌های قارچ افزایش می‌یابد. پیش‌ تیمار متابی سولفیت پتاسیم، ساختار و سرعت باز جذب آب نمونه‌های خشک ‌شده را بهبود می‌دهد اما اثر متفاوتی بر روی رنگ دارد. انرژی مایکروویو زمان خشک کردن را کاهش می‌دهد و می‌تواند ساختار، رنگ و بافت نمونه نهایی را نیز متعادل کند. با توجه نوع پیش‌ تیمار اعمال شده قبل از خشک کردن اثر تیمار مایکروویو بر رنگ متفاوت بود. نمونه‌های مایکروویو شده همچنین بالاترین سرعت باز جذب آب را در بین نمونه ها نشان ‌داد.

واژه های کلیدی: قارچ، خشک کردن مایکروویو همراه با هوای داغ، تغییرات رنگ، خصوصیات بافتی، ظرفیت و سرعت بازجذب آب

عنوان مقاله [English]

The Effect of Pre-Treatments in Combination with Hot Air, Vacuum and Hot-a Microwave Drying Methods the Progress of the Drying Process, and Textural, and Colour and Rehydration Rate on Button Mushroom (Agaricus bisporus)

نویسنده [English]

  • Zahra Emam-Djomeh

University of Tehran

چکیده [English]

The effect of pre-treatments in combination with hot air, vacuum and hot-a microwave drying methods the progress of the drying process, and textural, and colour and rehydration rate on button mushroom (Agaricus bisporus) slices were investigated. In this work, one of the following methods: hot air, vacuum drying or microwave-assisted convective drying and also different pre-drying treatments, viz. blanching (with hot water or vapour) and sulphitation, were applied. Textural properties of button mushroom were measured during drying and rehydration using a texture analyser. The colour changes of samples during drying and rehydration were analysed applying a Hunterlab Colorimeter. During drying, hardness of mushrooms was increased. Sulphitation pre-treatment improved the structural and rehydration rate of the dried samples, but had varying effects on the colour. Microwave energy reduced drying time and can modify the structure, colour and texture strength of the final product. The effect of microwave treatment on colour varied with the type of pre-treatment applied before drying. Microwave samples showed also the highest rate of rehydration among all samples.

Keywords: Microwave-assisted convective drying, Mushroom, Colour changes, Rehydration rate, Textural properties

CAPTCHA Image