با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه ارومیه

2 دانشگاه اورمیه

چکیده

در این مطالعه برای تعیین نسبت پوآسون و مدول الاستیسیته در دوره رسیدن انگور سفید بیدانه، نمونه ی میوه تازه طی هفت هفته‌ی متوالی، از پانزدهم شهریور تا بیست وششم مهرماه، از یک باغ انگور برداشت گردید. در هر نوبت شش حبه آماده شده بصورت تصادفی انتخاب و آزمایشات بارگذاری استاتیک توام با عکس‌برداری دیجیتالی انجام گرفت. با استفاده از تئوری هرتز و نسبت پوآسون واقعی (آزمایشگاهی) و نیز با در نظر گرفتن شکل واقعی حبه انگور و تعریف مقدار مجاز تغییر شکل، مدول الاستیسیته محاسبه گردید. نسبت پوآسون ظاهری نیز از طریق پردازش تصویر محاسبه و سپس مقادیر حاصل با استفاده از حل مدل فیزیکی مسئله با نرم افزار اجزاء محدود (آباکوس) اصلاح شد. نتایج بدست آمده نشان داد که مدول الاستیسیته‌ی محاسبه شده از طریق تئوری هرتز تابعی از مقدار کرنش محوری بوده و با افزایش آن افزایش می‌یابد. با توجه به نتایج این تحقیق نسبت پوآسون محاسبه‌ شده همواره از مقدار واقعی آن کوچکتر است و تابعی از مقدار کرنش محوری است. مدول الاستیسیته و نسبت پوآسون در طول دوره رسیدن میوه کاهش یافت.

واژه‌های کلیدی: نسبت پوآسون، مدول الاستیسیته، انگور سفید بیدانه

عنوان مقاله [English]

Determination of Poisson’s Ratio and Modulus of Elasticity during Maturation of White Seedless Grapes

نویسندگان [English]

  • Ali Hassanpour 1
  • Mohsen Esmaiili 2
  • Asaad Modarres Motlagh 1
  • Alaoddin Rahmani Didar 1
  • Meghdad Nasiri 1

1 Urmia University

2 Urmia University

چکیده [English]

In this study, to determine poisson’s ratio and modulus of elasticity of white seedless grapes during maturation, the fresh fruit samples were harvested from a vineyard at seven sequential weeks from 6th September to 18th October. In each run, six grape berries were randomly selected and the static loading test and digital photography were done together. Considering true shape of the fruit and an allowable deformation value, and also using Hertz’s theory with a true poisson’s ratio (experimental), modulus of elasticity was calculated. Apparent poisson’s ratio was determined by the image processing, too, and then obtained values of poisson’s ratio were modified using finite element software (ABACUS). Results showed that measured modulus elasticity by the Hertz’s theory depends on the magnitude of axial strain and increases with increasing that. Regarding the results, the calculated poissoon’s ratios are less than that true one, depending on the axial strain value. It was found that both modulus of elasticity and poisson’s ratio decreased during maturation.

Keywords: poisson’s ratio, modulus of elasticity, white seedless grapes

CAPTCHA Image