با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه فردوسی مشهد

2 موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی

3 مهندسی علوم و صنایع غذایی

4 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مخمر نانوایی یکی از محصولاتی است که جهت بهبود کیفیت نان به‌کار می‌رود و یکی از مناسب‌ترین منابع برای تولید مخمر نانوایی، ملاس است. امروزه با توجه به گسترش صنایع تخمیری و محدودیت منابع قندی مناسب، امکان استفاده از دیگر منابع کربوهیدراتی و ضایعات کشاورزی یا صنایع تبدیلی وابسته موردتوجه قرار گرفته است. در این تحقیق، بررسی امکان تولید مخمر نانوایی را در سه محیط قندی خرما، کشمش و آب‌پنیر هیدرولیزشده توسط آنزیم بتاگالاکتوزیداز و همچنین ملاس به‌عنوان کنترل موردمطالعه قرار گرفت . میزان بیومس تولیدی، قند مصرفی، میزان فعالیت مخمر براساس درصد افزایش حجم خمیر و پارامترهای سینتیکی رشد مخمر در تمام محیط های کشت اندازه‌گیری شد. در این تحقیق تمام تیمارها با میزان قند کل 7% مورداستفاده قرار گرفت. جهت غنی‌سازی محیط‌های کشت از عصاره مخمر و پپتون به‌ترتیب به‌مقدار 5/3 و 7% استفاده شد. فرآیند تخمیر در طی 12 ساعت در دمای 30 درجه سانتی‌گراد با مقدار دور 150 در دقیقه انجام گرفت. میزان هوادهی برابر 2 V.V.M بود. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین میزان تولید بیومس با مقادیر 33/93 و 53/81 گرم در لیتر به‌ترتیب مربوط به محیط های خرما و آب‌پنیر بود و این در حالیست که مقدار قند مصرفی جز در آب‌پنیر که در سطح کمتری قرار داشت در دیگر محیط ها دارای تفاوت معناداری در سطح 5% نبودند. بالاترین میزان ضریب بازدهی محصول نیز با مقدار 35/0 در محیط حاوی خرما مشاهده شد درحالی‌که مخمر رشدیافته در آب‌پنیر با میزان 32/0 کمترین ضریب بازدهی را به‌خود اختصاص داد. همچنین مخمر کشت‌یافته در کشمش با افزایش حجم خمیر به‌میزان 1/96% حجم اولیه بیشترین فعالیت را ازنظر تولید گاز CO2 به‌خود اختصاص داد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation and Comparison in Subtituation of Molasses with Date, Raisin and whey in Baker's Yeast Production

نویسندگان [English]

  • Parnian Pezeshki 1
  • Abdolmajid Maskooki 2
  • Mohammad Elahi 3
  • Seyed Ali Mortazavi 4

1 Ferdowsi university of Mashhad

2 Research Institute of Food Science and Technology

3 Food Science and Technology Engineering

4 Department of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

چکیده [English]

Baker's yeast is one of the most important additives for improving the bread quality and molasses is a commonly used source of sugars for producing baker's yeast. Nowadays, due to increasing the fermentation industries and limitation in suitable sources of sugars, the use of other carbohydrate sources may be considered.In this study, the possibility of baker's yeast production in three cultures of date , raisin , enzymatic hydrolyzed whey and molasses as a control was investigated.Also, the total amount of biomass, consumption of sugar, strength of levy and kinetic's parameters of growth in all mediums were determined.For enriching the mediums, yeast extract and pepton were used in order of 3.5 and 7%, respectively. Fermentation process carried out during 12 houres and the temperature is maintained constant to 30 C° .Agitation was of 150 turns per minutes and ventilation fixed at 2 V.V.M .According to the results,maximum and minimum amount of biomass were 93.33 and 81.35 g/l that they related to date and whey, respectively.The consumption of sugar except whey which had the lowest level, in other cultures had no significant difference.The highest yield (0.35g/g) is observed in date but the lowest yield was 0.32 g/g in whey. Also, the baker's yeast which growed in raisin extract, had the highest value in strength of levy.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Baker's yeast
  • Molasses
  • Date
  • Raisin
  • Whey
CAPTCHA Image