با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه تبریز

2 دانشگاه علوم پزشکی تبریز

3 تبریز

چکیده

استفاده از حلال‌های آلی و نیروهای برشی بالا در تکنیک‌های متداول تولید نانولیپوزوم‌ها، کاربرد آن‎ها را به‌عنوان حامل مواد غذا-دارو (نوتریسیتیکال‌ها) در صنایع غذایی محدود کرده است. هدف از انجام این پژوهش، تولید سیستم نانولیپوزومی حاوی آنتی‌اکسیدان گامااوریزانول با روش حرارتی اصلاح‎شده می‌باشد. نانولیپوزوم‌ها با استفاده از لسیتین و محلول گامااوریزانول تهیه شدند. اندازه ذرات و پتانسیل زتا، با روش پراکنش نور لیزری تعیین شدند و نوع برهم‌کنش‌های ایجادشده بین نانوحامل و گامااوریزانول با آزمون طیف‌سنجی فروسرخ بررسی شدند. آزمون‌های کدورت، پایداری و خواص رئولوژیکی نیز برای تعیین خواص فیزیکوشیمیایی نانولیپوزوم‎ها انجام گرفتند. طبق نتایج طیف‌سنجی، برهم‌کنش‌های ایجادشده بین گامااوریزانول و لسیتین از نوع فیزیکی ضعیف بودند. با توجه به نتایج آزمون اندازه‌گیری ذرات، متوسط قطر حجمی و توزیع اندازه ذرات (اسپن) به‌ترتیب در محدوده 90-110 نانومتر و 90/0-69/0 بودند. پتانسیل زتا و میزان بارگیری گامااوریزانول mV 4/20- و 7/15% گزارش شدند. نمونه‌ها در طی مدت زمان نگهداری در دمای ˚C 4 پایدار ماندند. با افزایش غلظت لسیتین کدورت سیستم افزایش یافت. ویسکوزیته محلول‌های لیپوزومی با افزایش سرعت برشی ثابت ماند (رفتار نیوتنی) که نشان‌دهندۀ حضور ذرات کوچک و عدم وجود ذرات لخته‌شده بالا و پایداری خوب محلول‌ها بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Gamma Oryzanol-bearing Nanoliposomes: Study of FTIR spectrophotometry, Vesicle Size, ζ-Potential, Physical Stability and Steady Rheology

نویسندگان [English]

  • Zahra Mohammad Hassani 1
  • Babak Ghanbarzadeh 1
  • Hamed Hamishekar 2
  • Reza Rezaeemokaram 3

1

2 Tabriz University of Medical Sciences

3

چکیده [English]

Utilization of non-food-grade organic solvents and high shear forces in conventional liposome formation techniques has limited their applications as carriers of nutrecuticals in food industry. The objective of this research is the production of gamma-oryzanol bearing nanoliposome by using modified thermal method. Nanoliposomes were produced by a suitable concentration of lecithin and gamma-oryzanol solution. Size and zetapotential of nanoliposomes was determined using laser light scattering method and Infrared spectroscopy (FTIR) was employed for detection of interaction type between the nanoliposome and gamma-oryzanol. Then, the prepared samples were tested in terms of turbidity, stability, and rheological properties. The FTIR results demonstrate that interactions between lecithin and gama-oryzanol are weak physical type. The results of particle size showed that size distribution (span) were in the range of 90-110 nm and 0.69- 0.90, respectively. The negative zeta potential and loading capacity were reported 20.4 mV and 15.7% (±0.07), respectively. The results indicated that the prepared samples were stable in the 4 ˚C temperature. Increase of lecithin concentration increased turbidity. It was observed that the viscosity not changed by increasing the shear rate (Newtonian behavior), suggesting a nonflocculated system with very small particle size pointing toward the stability of the system.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Gamma-oryzanol
  • Nanoliposome
  • Modified heating method
  • Stability
CAPTCHA Image