نوع مقاله : مقاله کوتاه
نویسندگان
- آنا عبدالشاهی 1
- سید علی مرتضوی 2
- علی اکبر شعبانی 3
- امیرحسین الهامی راد 3
- مهرداد طاهری 3
- مجتبی حیدری مجد 3
1 شبکه بهداشت و درمان دامغان، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان ایران
2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
3 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی ، سبزوار ، ایران
چکیده
روغن پسته بهدلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری دارای خواص تغذیهای و درمانی بسیار باارزشی است. روش استخراجی که برای بهدست آوردن ترکیبات مؤثر از ماده خام مورداستفاده قرار میگیرد یک عامل بحرانی در کیفیت محصول خصوصاً در حفظ ارزش غذایی آنهاست. بهمنظور بررسی اثر تکنیک استخراج و نوع حلال بر ترکیب اسیدهای چرب روغن پسته، با استفاده از دو روش خیساندن و سوکسله و در هر روش با کمک حلالهای ان هگزان، دی کلرومتان، اتیل استات و اتانول، روغن پسته استخراج گردید. ترکیب اسیدهای چرب روغن پسته استخراجی بهوسیله کروماتوگرافی گازی تعیین گردید. مقایسات میانگین (دانکن در سطح 5 درصد) نشان داد که مقدار اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع در روغنهای استخراجی با روش و حلالهای متفاوت دارای تفاوت آماری معنیدار بودند. در بین تکنیک-حلالهای مورداستفاده، روش سوکسله-اتیل استات سبب استحصال بیشترین مقدار کل اسیدهای چرب غیراشباع (493/88 درصد) و روش خیساندن-اتانول سبب استحصال بیشترین مقدار کل اسیدهای چرب اشباع (70/13 درصد) گردید. بیشترین مقدار اسید اولئیک و اسید لینولنیک (بهترتیب 99/51 و 385/0 درصد) در روش سوکسله و بیشترین مقدار اسید لینولئیک (32/36 درصد) در روش خیساندن بهدست آمد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Solvent Extraction Technique on Fatty Acid Composition of Pistachio Oil
نویسندگان [English]
- Ana Abdolshahi 1
- Seyed Ali Mortazavi 2
- Ali Akbar Shabani 3
- Amir Hossein Elhami Rad 3
- Mehrdad Taheri 3
- Mojtaba Heidari Majd 3
1 Food science and technology health center of Damghan, Semnan University of Medical sciences,semnan,Iran
2 Department of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
3 Department of Food Science and Technology, University of Sabzevar. Iran.
چکیده [English]
Pistachio oil has important nutritional and therapeutic properties because of high concentration of essential fatty acids. The extraction method used to obtain natural compounds from raw matter is critical for product quality and especially protection of nutrition value of them. The study was conducted to compare fatty acid composition of pistachio oil extracted by two conventional procedures: soxhlet extraction (Sox) and maceration. Different solvents: n-Hexan (Hx), dichloromethane (DCM), ethyl acetate (EtAc) and ethanol (EtOH) in term of polarity index was used. The higher unsaturated fatty acid (88.493%) was obtained by Sox with EtAc. Although linoleic acid had higher concentration (36.32%) in mac method. Sox method extracted highest concentration of oleic and linolenic acids (51.99% and 0.385% respectively).
کلیدواژهها [English]
- Extraction
- Organic solvent
- Fatty acid composition
- Pistachio oil
ارسال نظر در مورد این مقاله