نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
2 موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی
چکیده
گیاه زعفران از مهمترین اقلام صادرات غیرنفتی ایران است. نگهداری گل زعفران در شرایط نامناسب، موجب افزایش آلودگی میکروبی و کاهش کیفیت زعفران میگردد. این تحقیق با هدف افزایش زمان ماندگاری گل زعفران در بستهبندی تحت اتمسفر اصلاحشده و بهمنظور ایجاد زمینهای جدید در صادرات گل زعفران بهصورت شاخه بریده انجام شد. به این منظور، گلهای زعفران در بستههایی از جنس پلیاتیلن-پلیآمید با ترکیبهای گاز متشکل از دیاکسید کربن: اکسیژن: نیتروژن در سه ترکیب 30:5:65، 50:5:45 و 70:5:25 بستهبندی شدند. انواع بستهبندیشده و نمونههای شاهد (بدون بستهبندی با اتمسفر تغییریافته) در دمای 0 درجه سانتیگراد بهمدت 15 روز نگهداری شدند. هر سه روز یک بار غلظت گازهای اکسیژن و دیاکسید کربن درون بستهها، میزان راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی (درصد افت وزنی و درصد پژمردگی گلها، طول و قطر کلاله)، خواص شیمیایی (درصد رطوبت، مقدار کروسین، سافرنال و پیکروکروسین کلالههای خشکشده) اندازهگیری شد. همچنین آزمونهای میکروبی وجود اشرشیا کلی و شمارش کپک و مخمر نیز انجام گردید. نتایج نشان داد بستهبندی گلها تحت اتمسفر تغییریافته بهمدت 15 روز خواص کیفی و فیزیکی گلها را حفظ نمود، درحالیکه خواص کیفی و فیزیکی نمونههای شاهد پس از 9 روز بهشدت کاهش پیدا کرد. گلهای بستهبندیشده با ترکیب گاز 50:5:45 در دمای صفر درجه سانتیگراد نتایج بهتری را از لحاظ راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی و خواص شیمیایی نسبت به سایر تیمارها نشان دادند. وجود اشرشیا کلی در هیچیک از نمونهها مشاهده نشد. شمارش کپک و مخمر نیز نشان داد اکثر تیمارها با استاندارد ملی ایران (cfu/gr103) مطابقت داشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of modified atmosphere packaging (MAP) on the physicochemical properties of saffron flower at the storage time
نویسندگان [English]
- Soudabeh Einafshar 1
- Parvin Sharayei 1
- Mozhgan Shormij 1
- Razieh Niazmand 2
1 Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
2 Research Institute of Food Science and Technology
چکیده [English]
Saffron is the most important Iranian non oil export. Improper conditions of saffron flower storage increases microbial contamination and decreases saffron quality. This study was done for prolonging the shelf life of saffron flower in modified atmosphere packaging and subsequent to producing a new method for exporting the fresh saffron flower as cut flower. Saffron flowers were packed in a polymer (Polyamide- Polyethylene bags) and three gas combinations of CO2, O2, and N2 (30%,5%,65%; 50%,5%,45% and 70%,5%,25% respectively). Samples and Control (without packaging) were kept at 0˚c for 15 days. Every three days the concentrations of oxygen and carbon dioxide inside the packages, the yield of product, physical (weight loss, percent of the flowers welter, the length and diameter of fresh stigma) and chemical properties (percent of moisture and the amount of Crocin, Safranal and Picrocrocin of dried stigma) were measured. The existence of E.Coli and enumeration of yeasts and moulds also were done. The results showed that modified atmosphere packaging increased the shelf life of saffron flowers. The chemical and physical qualities of control were lost strongly during 9 days. There were no evident for E.Coli growth in the samples. Enumeration of yeasts and moulds showed that most treatments were seen the national standard of Iran (103cfu/gr).
کلیدواژهها [English]
- modified atmosphere packaging
- map
- packaging
- saffron flower
- storage
ارسال نظر در مورد این مقاله