با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی

2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

3 دانشگاه فردوسی مشهد

4 پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی

5 پارک علم و فناوری

چکیده

کشمش میوه خشک‌شده انگور است که به‌صورت خام یا به‌عنوان یکی از اجزای تشکیل‌دهنده مواد غذایی در محصولاتی نظیر فرآورده‌های پخت استفاده می‌شود. ایران یکی از صادرکنندگان اصلی کشمش در سال‌های اخیر محسوب می‌شود و کشمش ایران به کشورهای مختلفی صادر می‌گردد؛ ازاین‌رو اطمینان از کیفیت میکروبی و ایمنی این محصول از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از تحقیق حاضر بررسی فلور قارچی ارقام عمده کشمش در خراسان رضوی (پلویی، پیکامی و تیفی) است. به‌منظور جداسازی و شمارش فلور قارچی از چهار محیط کشت YGC، PDA، CA و DG18 استفاده گردید. نتایج آماری نشان داد که آلودگی قارچی نمونه‌های کشمش تیفی بیش از دیگر نمونه‌ها بود. همچنین روش خشک کردن تأثیر معنی‌داری در میزان آلودگی قارچی نداشت. پس از خالص‌سازی ایزوله‌های جداشده، شناسایی اولیه جدایه‌های حاصل به‌روش ماکروسکوپی و میکروسکوپی انجام شد. براساس نتایج به‌دست آمده جنس‌های آسپرژیلوس، ‌پنی‌سیلیوم به‌ترتیب فراوان‌ترین قارچ‌های جداشده از نمونه‌های کشمش بودند. به‌منظور شناسایی جدایه‌ها در حد گونه، قطعه bp 600 از ناحیه Internal transcribed spacer 5.8 SrRNA کپک‌ها به‌روش واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز تکثیر شده و پس‌از تعیین توالی در بانک اطلاعاتی NCBI موردمقایسه و شناسایی قرار گرفت. براساس نتایج به‌دست آمده نمونه‌های کشمش حاوی گونه‌های مختلفی از جنس‌های آسپرژیلوس، پنی‌سیلیوم، رایزوموکور، موکور، آلترناریا و کلادوسپوریوم بود که در این میان آسپرژیلوس نیجر نیز بیشترین درصد فراوانی را به خود اختصاص داد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Isolation and identification of fungi from raisins varieties in Khorasane Razavi based on morphological and molecular properties

نویسندگان [English]

  • Mahboubeh Sarabi 1
  • Fakhri Shahidi 2
  • Ahmad Reza Bahrami 3
  • Seyed Ali Mortazavi 2
  • Mohammadreza Nassiry 3
  • Massoumeh Mehraban Sangatash 4
  • Marzieh Hosseininejad 5

1 Food Science and Technology Research Institute

2 Department of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

3 Ferdowsi University of Mashhad

4 Food Science and Technology Research Institute, ACECR Khorasan Razavi Branch

5 Science and Technology Park

چکیده [English]

Raisins are dried grapes that may be eaten raw or used in cooking, baking and brewing as an ingredient. Iran is one of the major exporters of raisins in recent years and Iranian raisins are exported to many countries. It is important to ensure of microbiological quality and safety of raisins. The aim of this study was isolation and identification of mycoflora from main raisin’s varieties (Poloie, Pikami & Teiphi) produced in Khorasan Razavi Province. Four types of culture medium (Yeast Extract Glucose Chloramphenicol Agar (YGC), Potato Dextrose Agar (PDA), Czapek Dox Agar (CA) and Dichloran Glycerol Agar (DG18)) were used for isolation. The highest contamination was found in Teiphi raisin samples. The drying method was not effect on fungi contamination. For Fungi Identification, Macroscopic and Microscopic features were investigated. The Result showed that frequently isolated fungi were Aspergillus and Penicillium species. The fragment (600 bp) of Internal Transcribed Spacer 5.8SrRNA of isolated colonies was amplified using polymerase chain reaction for identification down to the species level. According to the results, the raisins had varius species of Aspergillus, Penicillium, Rhizomucor, Mucor, Alternaria and Cladosporium. Aspergillus niger was the most abundant fungi.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Raisin
  • Fungi
  • Khorasan Razavi
  • isolation and identification
  • morphological and molecular properties
CAPTCHA Image