با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

بادام‌زمینی یکی از حساس‌ترین محصولات کشاورزی در برابر هجوم A. flavus و متعاقباً آلودگی به آفلاتوکسین محسوب می‌شود. در این پژوهش پس از جداسازی و تأئید شناسایی A. flavus از نمونه‌های بادام‌زمینی آلوده‌شده به این کپک، مقادیر مشخصی از آن به چهار واریته بادام‌زمینی رایج استان گلستان به نام‌های گلی، محلی، چینی و هندی که در شرایط مناسب خشک و پوست‌گیری شدند، تلقیح گردید. سپس تأثیر تلقیح کپک مذکور (پس از یک هفته رشد در دمای °C 26) بر روی تغییرات اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک، اندیس پراکسید و تولید آفلاتوکسین موردبررسی قرار گرفت. به‌منظور ارزیابی تغییرات اسیدهای چرب از کروماتوگرافی گازی و جهت بررسی میزان آفلاتوکسین B1 از الایزای رقابتی مستقیم استفاده شد. جهت ارزیابی میزان حساسیت ارقام بادام‌زمینی به رشد A. flavus آفلاتوکسین‌زا نیز میزان تشکیل پرگنه کپک بر روی مغز بادام‌زمینی و میزان اسپور تولیدی محاسبه گردید. نتایج حاصل، نشان داد که در بین واریته‌های مختلف، واریته گلی و واریته هندی به‌ترتیب کمترین و بیشترین حساسیت را به رشد A. flavus و تولید آفلاتوکسین B1 دارا بودند. همچنین با رشد A. flavus بر روی مغز بادام‌زمینی، به‌طور معنی‌داری (5% = α) میزان اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک، کاهش و اندیس پراکسید افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of the effect of Aspergillus flavus inoculation on fatty acids, proxide value and aflatoxin production in four common varieties of peanut cultivated in Golestan province

نویسندگان [English]

  • Maryam Ebrahimi 1
  • Morteza Khomeiri 2
  • Yahya Maghsoudlou 2

1 Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

2 Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

چکیده [English]

Introduction:Toxigenic fungi such as A. flavus grow widely in peanut and produce aflatoxins, a group of carcinogenic metabolites. Aflatoxin produced in peanut differed from the genetic variety of plant. The high humidity and moderate temperatures in the subtropical Caspian littoral of northern Iran could increase the growth of A. flavus and the production of aflatoxin. The objectives of this study were 1) to determine the chemical composition of peanut cultivars grown in Golestan Province, Iran, 2)to select resistant variety of peanut to aflaoxigenic A. flavus growth and 3) to evaluate relationship between A. flavus growth and changes in oleic and linoleic acid content and peroxide value.
Materials and method: Peanut samples were used from four important varieties of peanut, Goli, Mahalli, China and India. those have been harvested from farms in Golestan province, Iran. Fat, protein, ash, moisture, reducing sugar, AFB1 content and peroxide value in each sample were measured by the standard method of AOAC. Fatty acids of the peanut seed oil were analyzed using gas chromatography (GC, Varian CP-3800 model) with a flame ionization detector (FID) and a DB-WAX column (50 m × 0.32 mm ×0.2 µm). To study the effects of A. flavus on peanut varieties, they were sterilized with 0.5% NaClO solution and then one ml of A. flavus spore suspension was added to every 20gr disinfected peanut and was placed in the incubator for eight days at 26°C. After incubation, the number of seeds colonized by fungi, spore production, AFB1 production, the association between colonization rate of hydrolysis of fatty acids and peroxide value were determined.
Results and Discussion: The results showed that there were significant differences (P

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aspergillus flavus
  • Peanut
  • Aflatoxin B1
  • Oleic acid
  • Linoleic acid
سقطی، م. 1373، بررسی ارزش غذایی و دارویی انواعی از بادام زمینی موجود در بازار ایران. پایان نامه دکتری، دانشکده داروسازی دانشگاه تهران، 100 ص.
محمدی مقدم، م. 1378. ارزیابی حساسیت ارقام پسته به قارچ آسپرژِیلوس فلاووس آفلاتوکسین زا و بررسی میزان تولید آفلاتوکسینB1. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، 132 ص.
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1362. روغنهای خوراکی هیدروژنه (جامد). تجدید نظر سوم، چاپ پنجم، شماره 144.
AOAC. 2000. Official methods of Analysis, Aflatoxin analysis, Association of official analytical chemist. D. C. PP. 1345-1355.
Asis, R., Barrionuevo, D. L., Giorda, L. M., Nores, M. L., and Aldao, M. A. 2005. Aflatoxin production in six peanut genotypes infected with A. flavus and A. parasiticus, isolated from peanut production area of Cordoba Argentina. J. Agric. Food. Chem. 53(23):9274-9280.
Brown, A., B. 2012. Situation and outlook. In: 2012 Peanut Information, Borth Carolina State University Coop. Ext. Ser. Publication AG-331, pp. 4-5.
Calvo, A. M., Hinze, L. L., Garner, H. W., and Keller, N. P. 1999. Sporogenic effect of polyunsaturated fatty acids on development of aspergillus spp. J. Applied and Evvironmental Microbiology. 65(8): 3668-3673.
Calvo, A. M., Garner, H. W., and Keller, N. P. 2001. Genetic connection between fatty acid metabolism and sporulation in aspergillus nidulans. J. Biol. Chem. 276(28): 25766-25774.
Danehower, D., York, A. C. 2012. Interactions of agrochemicals applied to peanut; part 2: Effects on fungicides. J. Crop Protection. 41:143-149.
Cunningham, S. C., Vasavada, P. C., Deak, T., and Fung, D. 2006. Rapid Detection of Mycotoxigenic Molds and Mycotoxins in Fruit Juice. J. ARI. The Bulletin of the Istanbul Technical University. 54(4): 28-38.
Chaudhry, Z. 1996. Effect of Aflatoxicosis on chich muscle, fat and bone growth and possible reversal of aflotoxicosis by nandrolome decanoate. PhD Thesis. Punjab university.
Gradziel, T. M., Wang, D. 1994. Susceptibility of California almond cultivars to aflatoxigenic Aspergillus flavus. J. Hort Science. 29:33-35.
Ghewande, M. P., Nagaraj, G., Desai, S., and Narayan, P. 1993. Screening of groundnuts bold seeded genotypes for resistance to A.flavus seed colonization and less aflatoxin production, J. Seed Science and Technology. 21:45-51.
Holbrook, C. C., Wilson, D. M., Matheron, M. E., Hunter, J. E., Knauft, D. A., and Gorbet, D. W. 2000. J. Plant Disease. 84(2): 148-150.
Hoskisson, P. A., Hobbs, G., and Sharples, G. P. 2000. Response of Micromonospora (NCIMB 12744) spores to heat treatment with evidence of a heat activation phenomenon. J. Lett. Appl. Microbiol. 30: 114-117.
Leszczynska, J., Maslowska, J., Owczarek, A., and Kucharska, A. 2001. Determination of aflatoxins in food products by ELISA method. J. Food Science. 19(1):8-12.
International Crops Research Instiute for the Semi-Arid Tropics )ICRISAT). 2004.
Khalil, J., Ghughtai, M. I. 1978. Peanuts, its role in nutrition, J. Pakistan Journal of Science. 30:29-37.
Kiatsimkul, P. P., Sutterlin, W. R., and Suppes, G. J. 2006. Selective hydrolysis of epoxidized soybean oil by commercially available lipases: effect of epoxy group on the enzymatic hydrolysis. J. Molecular Catalysis B: enzymatic: 41(1-2):55-60.
Li, P., Zhang, Q., and Zhang, W. 2009. Immunoassays for aflatoxins. J. Trends in Analytical Chemistry. 28(9): 1115-1126.
Rai, M. K., Bonde, S. R., Ingle, A. P., and Gade, A. K., 2012. Mycotoxin: rapid detection, differentiation and safety. J. Pharm Educ Res. 3(1): 22-34.
Nagarajan, V., and Remesh, V. B. 1992. Aflatoxin production in peanut varieties by A.flavus link and A.parasiticus speare. J. Applied Microbiology. 25(2):319-321.
Paraskova, P., Beuchat, L .R., Delikostadinov, S., Yordanov, Y., Chinnan, M. S., Petrova. T., and Ruinova. M. 2001. Compositition and tritiue content of Bulgarian peanuts and peanut products.
Sariyar, L., Heperkan, D. 2003. the role of A.flavus and A.niger in the hydrolysis of hazelnut fat. J. Food science & Technology. 38(4):487-492.
SAS. 2003. SAS User’s Guide: Statistics, Version 9.1 Edition.SAS Institute, Cary, NC, USA.
Shi-hua, S., Hai-xia, W., Chun-juan, L., Shu-bo, W., Hong-tao, L., and Guo-young, J. 2006. Research of seed testa structure and storage material of peanut germplasm with different resistance to A.flavus. J. Agricultural Sciences in China. 5(6):478-482.
Torres, M., Emerson, B., Loscos, V., and canela, R. 2000. Lipase activity of resting cells of Aspergillus from endogenous substrate arising from the original growth medium, J. Biotechnology Letters. 22(15):1265-1268.
United states department of Agriculture (USDA), 2002, Aflatoxin handbook.USDA nutrient data base for standard reference. 2004.
Wen Sun, D. 2008. Modern techniques for food authentication. Publisher by university college Dublin. P: 476-520
Zamora, R., and Hidalgo, F. 2004. Fatty acids, In: Food Analysis. Eds. Nalet, L. M. L. publisher by CRC press. P:221-261.
CAPTCHA Image