با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، AREEO، مشهد، ایران.

چکیده

در این پژوهش اثر نگهدارندگی عصاره و روغن سیاهدانه به‌عنوان یک ماده ضدمیکروب طبیعی با قارچ­کش ایمازالیل در دو رقم سیب رد و گلدن دلیشس مقایسه شد. روغن سیاهدانه و عصاره آن به روش استخراج با حلال استخراج گردیدند و در دو غلظت 1/0 و 2/0 درصد بر دو رقم سیب رد و گلدن دلیشس محلول‌پاشی شدند. سیب­ها به‌همراه نمونه­های شاهد (نمونه حاوی ایمازالیل و بدون هیچ نوع افزودنی) به مدت 6 ماه در سردخانه صفر درجه سانتی­گراد نگهداری شدند. آزمون­های شمارش کلی میکروبی، کپک و مخمر، سختی بافت، بریکس، اسیدیته، حسی، درصد ضایعات، رطوبت و ویتامین ث به مدت 6 ماه (هر ماه) انجام شد. نتایج نشان داد سیب رقم گلدن دلیشس با 103×16/8 عدد در مقایسه با رقم رد با 103×05/9 عدد ویژگی­های میکروبی بهتر و بریکس (5/17)، رطوبت( 07/80 درصد) و ویتامین ث (mg/100g02/2) بیشتری داشت اما بافت رقم رد با N 01/3  سخت­تر، ضایعات )63/3 درصد) کمتر و پذیرش کلی (72/3) بالاتری داشت. اثر مواد ضدمیکروب بر بافت و اسیدیته ارقام سیب معنی­دار نبود ولی بر مقدار ویتامین­ث معنی­دار (05/0P<) بود. طی انبارداری به مدت شش ماه، تمام نمونه­ها با افت کیفی همراه بودند، به­طوری­که افزایشی در شمارش کلی میکروب­ها (از 103×11/2 عدد در ماه اول به 103×33/15 عدد در ماه ششم) و کپک و مخمر (از 111 عدد در ماه اول تا 103×25/6 در ماه ششم) و کاهش معنی­داری را در سایر پارامترهای کیفی نشان دادند. اثر مواد ضدمیکروب به‌کاررفته بر کپک و مخمر بیشتر از شمارش کلی میکروبی بود. در مقایسه با شاهد، نمونه­های حاوی روغن و عصاره سیاهدانه میزان کپک و مخمر بسیار کمتری طی شش ماه نگهداری داشتند. به­طور­کلی می­توان بیان کرد عصاره و روغن سیاهدانه به‌عنوان موادی جایگزین ایمازالیل یا مواد مشابه معرفی می­گردند که توانایی ممانعت از گسترش فساد میکروبی سیب را دارند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Comparison of antifungal effects of nigella sativa oil and extract with imazalil on two apple cultivars in cold storage

نویسنده [English]

  • Soudabeh Einafshar

Department of Agricultural Engineering Institute, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.

چکیده [English]

Introduction: Apple and its products play a major role in the Iranian agricultural economy. Apple fruit, after grapes, is the most important product of the country. Iran is ranked fourth in the global production of apple. After harvesting, to maintain the quality of apples, the cold stores are used. Molds like penicillium expansum causes significant damage to the quality and the quantity of apples and fungicides such as imazalil are used to control them. These fungicides usually decompose in nature slowly, and the residue of them, compromise the health of consumers and the environment. Scientists try developing new antifungal environment friendly materials.  Nigella Sativa oil and extract contain compounds such as Caron, Alfa-pinene, Sopinen, Beta-pinene and P-cimen. Alpha-pinene is a disinfectant material. Antimicrobial and antioxidant properties of Nigella Sativa have been reported in several studies. In this study, the possibility of replacing chemical fungicides such as Imazalil with Nigella Sativa oil and extract for extending the storage life of two apple varieties was investigated.
 
Materials and methods: The preservative effects of Nigella Sativa oil and extracts as an antimicrobial agent was compared with Imazalil fungicide for two cultivars of apples, Red and Golden Delicious. Nigella Sativa oil and extract were extracted by solvent extraction and they were sprayed at two concentrations (0.1 and 0.2%) on Red and Golden Delicious apple cultivars. The sprayed apples and the controls (samples containing imazalil without any additives) were kept in a cold store at 0°C for 6 months. During 6 months, total microbial count, mold and yeast, tissue hardness, brix, acidity, sensory, percentage of waste, moisture and vitamin C were tested each month.
 
Results and discussion: The results showed that Golden delicious variety with 8.16×103 had better bacterial properties, Brix (17.5), Moisture (80.07%) and Vitamin C (2.02 mg/100g) than that of Red Delicious. However, the texture of the Red Delicious variety (3.01N) showed more hardness than Red Delicious, less waste (3.63%) and higher overall acceptance (3.72). The effects of anti-microbial agents on the texture and acidity of apple cultivars were not significant, but it was significant on vitamin C (P<0.05). During storage for six months, all samples experienced a decrease in quality. In addition, there were increases in the total count of microbes (from 2.11×103 at first month to 15.33×103 at sixth month, mold and yeast (from 111 at first month to 6.25×103 at sixth month, and a significant decrease in other qualitative parameters. The effect of anti-microbial agents used in this research on mold and yeast was higher than that of total microbial count. Anti-microbial agents, especially Nigella Sativa oil and extract, had much lower mold and yeast content during the six months, than the control. The qualitative characteristics of the apple were also maintained. Therefore, Nigella sativa oil and extract are introduced as alternative to Imazalil that can prevent the microbial decay of apple.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Storage Red
  • delicious apple variety
  • Imazalil
  • Fungicidal
  • Nigella Sativa
ابوالحسن‌زاده، ا.، خانی، م.، فهیم دانش، م.، 1396، بررسی اثرات ضد میکروبی روغن سیاهدانه در سوسیس با نیتریت کاهش یافته. مجله میکروب‌شناسی مواد غذایی، سال سوم شماره 3، 1-18.
بی‌نام، 1369، آیین کار نگهداری سیب در سردخانه، استاندارد 946، تجدید نظراول چاپ چهارم، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران.
بی‌نام، 1395، آمارنامه کشاورزی سال زراعی95 - 1394. وزارت جهاد کشاورزی. معاونت برنامه‌ریزی و اقتصادی دفتر آمار و فن‌آوری اطلاعات نشریه، سال 1395 چاپ دوم.
جعفریان. م.، صدرنیا، ح.، آق خانی، م.ح.، 1391، بررسی اثر مواد پوششی بر خواص حسی و شاخص بریکس سیب طی انبارمانی جهت کاهش ضایعات. هفتمین کنگره ملی مهندسی ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، شیراز شهریور 1391.
راحمی، م.،1373، فیزیولوژی پس از برداشت میوه‌ها و سبزی‌ها، انتشارات دانشگاه شیراز.
کاشانی‌نــژاد، م.، 1377، بررســی اثر تحت فشــار کلرورکلســیم بر حفظ خصوصیــات کیفــی و ارگانوپتیکــی ارقام مهم ســیب در ســردخانه، پایــان نامه کارشناشــی ارشــد صنایع غذایی و فرآورده‌های کشــاورزی. دانشــگاه فردوســی مشهد.176 صفحه
گنجی مقدم، ا.، نیکخ.اه، ش.، 1384، بررسی اثر کاربرد روغن‌های گیاهی بر خواص کمی و کیفی و افزایش عمر انبارمانی میوۀ سیب ارقام گلدن و رد دلیشس. مجله تحقیقات مهندسی کشاورزی. جلد 6 (23)، 85-90.
میرزا، مهدی. سفیدکن، ف. احمدی، ل، 1375،روغن سیاهدانه‌های طبیعی استخراج شناسایی کمی و کیفی، کاربرد. موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع.
یاوری، ب.، چاپارزاده، ن.، نژاوند، س.، قدرتی، م.، محمدپور، ع.، 1393، تاثیر مدت زمان انبارداری سردخانه‌ای روی برخی خواص فیزیولوژیکی دو رقم سیب. فرایند و کارکرد گیاهی، جلد 3. شماره 7. 122- 115.
Akgul, A., 1989, Antimicrobial activity of black cumin (Nigella Sativa) essential oil, Gazi. Univ. Eczacilik. Fak. Derg. 6(1), 63-68.
Arras G. and Vsai M., 2001, Fungitoxic activity of 12 essential oils against four postharvest citrus pathogens: chemical analysis of thymus capitates oil and its effect in subatomospheric pressure condition. Journal of Food Protection, 64:1025-1029.
Cano, M. P., J. L. De laPlaza and L. Munaz- Delgado, 1987, Effect of several post- harvest fungicide treatments on carbohydrate evaluation of cold stored apples. Food Chemistry, 25(2), 135-144.
Gharby, S., Harhar , H., Guillaume, D., Roudani, A., Boulbaroud, S., Ibrahimi, M., Ahmad, M., Sultana, S., Ben Hadda, T., Chafchaouni-Moussaoui, I., Charrouf, I. , 2015, Chemical investigation of Nigella sativa L. seed oil produced in Morocco. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 14, 172–177.
Hanafy, M.S.M., Hatem, M.E., 1991, Studies on the antimicrobial activity of Nigella Sativa seed (black cumin). Elsevier scientific, 34(213), 273-278.
ISIK, S., Kartal, S., Erdem, A., 2017, Quantitative analysis of Thymoquinone seed and commercial seed oil s and seed oil capsules from Turkey, Journal of Faculty Pharmacology. Ankara, 41(1), 34-41.
Ju, Z. and Curry, E. A., 2000a, Stripped corn oil emulsion alters ripening, reduces superficial scald, and reduces core flush in ‘Granny Smith’ apples and decay in ‘d’Anjou’ pears Postharvest Biology and Technology, 20, 185 – 193.
Ju, Z. and Curry, E. A., 2000b, Stripped corn oil controls scald and maintains volatile production potential in “Golden Suprem” and “Delicious” apples. Journal of Agricultural Food Chemistry, 48, 2133-2137.
Kahsai, A.W., 2002, Isolation and characterization of active ingredients from Nigella sativa for antibacterial screening. MSc thesis. East Tennessee State University, USA
Karaman, S., Digrak, M., Ravid, U., Ilcim, A.m., 2001, Antibacterial and antifungal activity of the essential oil of Thymus revolutus Celak from Thrkey. Journal Ethnopharmacol, 76, 183-186.
Kaskoos, R., 2011, Fatty acid composition of black cumin oil from Iraq. Research Journal of Medicinal Plant, 5:85– 89.
Mehinagic, E., Royer,G. , Symoneaux, R., Bertrand, D., Jourjon, F., 2004, Prediction of the sensory quality of apples by physicalmeasurements, Postharvest Biology and Technology 34, 257–269.
Nunes, C., Usall, J., Teixido, N. And Vinas, I., 2001, Biological control of postharvest pear diseases using bacterium, Pantoea agglomerans CPA-2. Int. Science of food and Microbiology, 70, 53-61.
Oranusi, U.S. and Wesley, B., 2012, Microbiological Safety Assessment of Apple Fruits (Malus domestica Borkh) Sold in Owerri Imo State NigeriaU.S. WesleyAdvance Journal of Food Science and Technology, 4(2), 97-102.
Ramadan, M., Asker, M., and Tadros, M., 2012, Antiradical and antimicrobial properties of cold- pressed black cumin and cumin oils. European Food Research Technology. 234, 833– 844.
Rathee, P.S., Mishara, Sh., Kaushal, R., 1987, Activity of essential oil, fixed oil and unsaponifible matter of Nigella Sativa L., Indian Journal of Pharmacology Science, 44, 8-10.
Scott, K. J., Yuen, C. M. C. and Kim, G. H., 1995, Reduction of superficial scald of apples with vegetable oils. Postharvest Biology and Technology, 6, 219- 223.
Shayeb, El. and Mabrouk, SS., 1984, Utilization of some edible and medicinal plants to inhibit aflatoxin formation. Nutrition Report international, 29(2), 273-282.
Sholdberg, P. L. and Gaunce, A. P., 1995, Fumigation of fruit with acetic acid to prevent postharvest decay, Hortscience, 30(6), 1271-1275.
Snowdon A.L., 1990, A color atlas of post harvest disease and disorder of fruit and vegetables. Vol (1) university of cambridge, 170-216.
Soltani Pour, M.A., 2002, The Comparison of collected essence combinations of Majdae (Zhameria)’s Leaf at different growth stages from different parts of hor mozgan and the evaluation of allelopathic potential and antimicrobial properties of extracted essence. MA Student’s Thesis of Plant Science, Faculty of Science, Shiraz University (in Persian).
Sus, V., L. and Vinas, 1990, Effect of disinfection on the fungal contamination of apple cold room store, evaluation of disinfectants in the control of penicilium expansun. Microbiologie Aliments- Nutrition, 8(1), 95-102.
Wu, C.S., Gao, Q.H., G uo, X.D., Yu, J. and Wang, M., 2012, Effect of ripening stage on physicochemical properties and antioxidant profiles of promising table fruits “pear jujube” (Ziziphus jujube Mill.). Scientia Horticulturae, 148, 177 -184 .
Zhang, H., Wang, L., Ying Dong, L. M., Jiang, S, Xu, B., Zheng, X., 2009, Biocontrol of major postharvest pathogens on apple using Rhodotorula glutinis and its effects on postharvest quality parameters. Biological Control, 48, 79–83.
CAPTCHA Image