نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
2 گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده
پروبیوتیکها، مکملهای غذایی و میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در صورت مصرف، اثرات مفیدی بر سلامتی میزبان ایجاد میکنند. از جمله اثرات سلامتبخش آنها میتوان به متعادل کردن میکروفلور روده، پیشگیری از سرطان و اسهال، کاهش کلسترول و فشارخون، اصلاح عدم تحمل لاکتوز، بهبود سیستم ایمنی، کاهش نشانههای آلرژیک، مهار میکروارگانیسمهای بیماریزا و غیره اشاره نمود. هدف از این پژوهش، بررسی قابلیت زندهمانی لاکتوباسیلوس پلانتاروم LZ95 نسبت به اسید (pHهای 5/2، 5/3 و 5)، توانایی رشد آن در غلظتهای مختلف نمکهای صفراوی (2/0، 5/0، 8/0، 2/1 و 3 درصد)، مقاومت آن نسبت به آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل، تتراسایکلین، پنیسیلین و جنتامایسین و بررسی فعالیت ضدمیکروبی آن در برابر لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و اشرشیا کلی به روش لکهگذاری بود. نتایج نشان داد که باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در pHهای 5/3 و 5 بهترتیب 35/85 و 69/97 درصد قابلیت زندهمانی داشت. نتایج نشان داد که باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در تمامی غلظتهای نمک صفراوی مورد آزمایش (2/0، 5/0، 1/0، 2/1 و 3 درصد) قادر به رشد بود. لاکتوباسیلوس پلانتاروم نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج درمانی حساس بود. هاله عدم رشد میکروبی در برابر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا و لیستریا اینوکوا بهترتیب30/11، 7، 70/10 و 90/8 میلیمتر بود. با توجه به قابلیت زندهمانی مناسب سویه لاکتوباسیلوس پلانتاروم در شرایط اسیدی و صفراوی و همچنین فعالیت ضدمیکروبی آن علیه باکتریهای بیماریزای غذازاد، پیشنهاد میشود بعد از انجام تستهای تاییدی بیشتر از این سویه بهعنوان مکمل پروبیوتیکی در کشتهای تخمیری و یا بهعنوان کشت همراه در فرایند تولید محصولات غذایی تخمیری استفاده گردد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Assessment of antimicrobial and viability of Lactobacillus plantarum LZ95 under acidic and bile conditions
نویسندگان [English]
- Elahe Isvand Heydari 1
- Hossein Jooyandeh 1
- Mohammad Hojjati 1
- Behrooz Alizadeh Behbahani 1
- Mohammad Noshad 2
1 Department of Food Science and Technology, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran.
2 Department of Food Science and Technology, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran.
چکیده [English]
Introduction: Probiotics are viable microbial food supplements that, when well-arranged in adequate amounts, confer a health advantage on the host. Probiotics have different positive health impacts such as equilibration of intestinal microbiota, prevention of cancer and diarrhea, reduction of cholesterol and blood pressure, adaptation to lactose intolerance, improvement of immune system, decrease of allergic symptoms, inhibition of pathogenic microorganisms etc. Lactic acid bacteria (LAB), are the most common bacteria introduced as probiotics.
Materials and methods: In this research, a strain of Lactobacillus planetarium LZ95 was utilized and its probiotic potential was evaluated. This strain had been isolated from a traditional Iranian fermented food known as Ash-Kardeh and had been identified using culture-dependent methods and molecular techniques. Lactobacillus planetarium, is one of the known LAB bacteria. The aim of this study was to evaluate the probiotic potential of Lactobacillus plantarum LZ95 in relation to its resistance to acid (pH 2.5, 3.5 and 5.5), its ability to grow in different bile salt concentrations (0.2, 0.5, 0.8, 1.2 and 3%), its resistance against chloramphenicol, tetracycline, penicillin and gentamycin antibiotics, and its antimicrobial activity against Listeria innocua, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli by using “Lawn on the spot” method.
Results and discussion: Results shown that the viability of Lactobacillus plantarum ranged from 0 to 97.69 percent. The highest and the lowest bacteria viability were determined at pH=5 and 2, respectively. The results revealed that Lactobacillus plantarum was able to grow at all tested bile salt concentrations (0.2, 0.5, 0.8, 1.2 and 3%), and the lowest and the highest viability was found at 0.2 and 3 percent of bile salt levels, respectively. Lactobacillus plantarum was susceptible to all tested antibiotics. Results also shown that chloramphenicol with an inhibition zone diameter of 30.10 mm had the highest anticipation effect on the strain. Antimicrobial activity of Lactobacillus plantarum against Staphylococcus aureus (gram positive) and Escherichia coli (gram negative) with inhibition zone diameters of 11.30 and 7 mm was the highest and the lowest, respectively. The inhibition zone diameter around the strain of Lactobacillus plantarum revealed its ability to inhibit the growth of selected pathogenic bacteria. Based on results, the inhibition zone diameter against Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Listeria innocua were 11.30, 7.00, 10.70, and 8.90 mm, respectively. In general, the isolated strain of Lactobacillus planetarium LZ95 had an acceptable probiotic potential such as resistance to bile salt and acidic conditions, susceptibility to some commonly antibiotics, and appropriate antimicrobial activity against food pathogenic bacteria. Therefore, this strain can be used in food industry to produce functional food products.
کلیدواژهها [English]
- Lactobacillus plantarum
- Bile salts
- Resistance to antibiotic
- Lawn on the spot method
ارسال نظر در مورد این مقاله