نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2 گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
3 دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
4 گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
5 گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده
استفاده از پوششهای خوراکی طبیعی برای افزایش عمر پس از برداشت محصولاتی همانند میوهها، امروزه بسیار متداول شده است. کیتوزان با قابلیت کنترل میکروارگانیسمهای بیماریزا و کاهش سرعت تبخیر و تعرق آب از بافت گیاه، به عنوان یک ماده غیرسمی طبیعی و یک پوشش خوراکی طبیعی شناخته شده است. این پژوهش، با هدف بررسی اثر تیمار کیتوزان (صفر، 25/0، 5/0 و 1 درصد) و زمان انبارمانی (صفر، 20، 40 و 60 روز) بر حفظ کیفیت و عمر انبارمانی میوه انگور رقم فخری، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. شاخصهای مورد ارزیابی شامل درصد کاهش وزن، درصد آلودگی، درصد ریزش حبه، میزان قهوهای شدن حبه، اسیدآسکوربیک، اسیدیته قابل تیتراسیون، فنل کل، میزان فعالیت آنزیمهای فنیلآلانینآمونیالیاز، پلیفنلاکسیداز و پراکسیداز بود. نتایج نشان داد که غلظت 1 درصد کیتوزان بهخوبی توانست آلودگی، ریزش حبه، کاهش اسیدیته قابل تیتراسیون و کاهش اسیدآسکوربیک را کنترل نماید و بیشترین میزان فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز در غلظت 1 درصد کیتوزان مشاهده گردید و غلظت 5/0 درصد کیتوزان نیز سبب جلوگیری از کاهش وزن و قهوهای شدن حبهها نسبت به سایر غلظتها و نمونه شاهد گردید و بیشترین میزان فنل کل و بالاترین میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز و پراکسیداز نیز مربوط به غلظت 5/0 درصد کیتوزان بود، این در حالی است که بین دو غلظت 5/0 و 1 درصد کیتوزان در بیشتر صفات تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد مشاهده نشد.
کلیدواژهها
- آنزیم پراکسیداز
- آنزیم پلی&rlm
- فنل&rlm
- اکسیداز
- آنزیم فنیل&rlm
- آلانین&rlm
- آمونیالیاز
- پوشش خوراکی
- عمر انبارمانی
موضوعات
- Ardakani, M.D., Mostofi, Y. & Hedayatnejad, R. (2009). Study on the effects of chitosan in preserving some qualitative factors of table grape (Vitis vinifera 'Shahroudi'). VI International Postharvest Symposium 877: 739-742. https://doi.org/17660/ActaHortic.2010.877.97.
- Adriano, S., Bartolomeo, D., Cristos, X., & Andras, M. (2005). Antioxidant defenses in Olive trees during drought stress: changes in activiting of some antioxidant enzymes. Functional Plant Biology 32: 45-53. https://doi.org/10.1071/FP04003.
- Barakat, M.Z., Shahab, S.K., Darwish, N., & El-Zoheiry, A. (1973). A new titrimetric method for the determination of vitamin C. Analaytical Biochemistry 53: 245-251.
- Barzaman, M., Mirdehgan, S.H., & Nazoori, F. (2018). Combined application of polyamines and chitosan on bioactive compound and browning of fresh pistachio. Nutrition Science and Food Technology 15(81): 357-374. (In Persian)
- Benhamou, N., Lafontaine, P.J., & Nicole, M. (1994). Induction of systemic resistance to fusarium crown and root rot in tomato plants by seed treatment with chitosan. Phytopathology 84: 1432-1444.
- Chen, S., Zhang, M., & Wang, S. (2010). Physiological and quality responses of Chinese ‘Suli’pear (Pyrus bretschneideri Rehd) to 1‐MCP vacuum infiltration treatment. Journal of the Science of Food and Agriculture 90(8): 1317-1322. https://doi.org/10.1002/jsfa.3939.
- De Oliveira, I.R., Crizel, G.R., Severo, J., Renard, C.M., Chaves, F.C., & Rombaldi, C.V. (2016). Preharvest UV-C radiation influences physiological, biochemical and transcriptional changes in strawberry cv. Camarosa. Plant Physiology and Biochemistry 108: 391-399. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2016.08.012.
- Djuoa, T., Charles, F., Freire, J.M., Filgueiras, H., Marie-Noello, D., & Sallanon, H. (2010). Combined effects of postharvest heat treatment and chitosan coating on quality of fresh-cut mangoes (Mangifera Indica). International Journal of Food Science and Technology 45: 849-855. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02209.x.
- Dutta, P., Tripathi, S., Mehrotra, G., & Dutta, J. (2009). Perspectives for chitosan based antimicrobial films in food applications. Food Chemistry 114(4): 1173-1182. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.11.047.
- Eraslan, F., Inal, A., Gunes, A., & Alpaslan, M. (2007). Impaect of exogenouse salicylice acid on the growth antioxidant activity and physiology of carrot plants subjected to combined salinity and boron toxicity. Scientia Horticulturae 113:120-128. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2007.03.012.
- Fujita, N., Tanaka, E., & Murata, M. (2006). Cinnamaldehyde inhibits phenylalaninc ammonia-lyase and enzymatic browning of cut lettuce. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 70(3): 672-676. https://doi.org/10.1271/bbb.70.672.
- Ghasemi Tavalei, M., Ramin, A.A., & Amini, F. (2015). The effect of chitosan edible coating on quality and extension of postharvest life of cucumber in Zomorod. Production and Processing of Crops and Horticulture 5(15): 197-189.
- Ghasemnezhad, M., Shiri, M.A., & Sanavi, M. (2010). Effect of chitosan coatings on some quality indices of apricot (Prunus armeniaca) during cold storage. Environmental Science 8: 25-33.
- Gil, M., Aguayo, E., & Kader, A.A. (2006). Quality changes and nutrient retention in fresh-cut versus whole fruits during storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54(1): 96-4284. https://doi.org/10.1021/jf060303y.
- Hajitaghilo, R., Jalili Marandi, R., Asghari, M.R., & Hemmaty, S. (2017). Effects of postharvest treatment with chitosan and salicylic acid on fungal decay caused by Botrytis cinerea and quality of rishbaba table grape (Vitis vinifera ). Research in Pomology 2(1): 15-30. (In Persian)
- Hernandez-Munos, P., Almenar, E., Del Valle, V., Velez, D., & Gavaara, R. (2008). Effect of chirosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry (Fragaria ananassa) quality during refrigerated storage. Food Chemistry 110: 428-435. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.020.
- Jiang, Y., & Li, Y. (2001). Effects of chitosan on postharvest life and quality of longan fruit, Food Chemistry 73: 139-143. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(00)00246-6.
- Lerdthanangkul, S., & Kroctha, J.M. (1996). Edible coating effects on postharvest quality of green bell peppers. Journal of Food Science 61: 176-179. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1996.tb14753.x.
- Liu, H.F., Wu, B.H., Fan, P.G., Xu, H.Y., & Li, S.H. (2007). Inheritance of sugars and acids in berries of grape. Euphytica 153: 99-107.
- Mayer, A.M. (1987). Polyphenol oxidase and peroxidase in plants recent progress. Phytochemistry 26: 11- 20.
- Meidani, J., & Hashemi Dezfouli, A.A. (1997). Postharvest physiology. Publication of Agriculture Education in Karaj, P. 403.
- Meng, X., Li, B., Liu, J., & Tian, S. (2008). Physiological responses and quality attributes of table grape fruit to chitosan preharvest spray and postharvest coating during storage. Food Chemistry 106(2): 501-508. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.06.012.
- Mirdehghan, S.H., & Rahimi, S. (2016). Pre-harvest application of polyamines enhances antioxidants and table grape (Vitis vinifera) quality during postharvest period. Food Chemistry 196: 1040-1047. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.10.038.
- Mostofi, Y., Dehestani Ardakani, M., & Razavi, S.H. (2011). The effect of chitosan on postharvest life extension and qualitative characteristics of table grape “Shahroodi”. Journal of Food Science and Technology 8(31): 93-104.
- Nath, K., Solanky, K.U., Mahatma, M.K., Madhubala, S.R., & Rakesh, M. (2015). Role of total soluble sugar, phenols and defense related enzymes in relation to Banana fruit rot by Lasiodiplodia Theobromae [(Path.) Griff. and Maubl.] during ripening. Journal of Plant Pathology and Microbiology 6(299): 2-8.
- Nejatian, M.A., & Doulati Baneh, H. (2016). Identification, distinctness and registration of commercial and native grape cultivars of Iran. Iranian Journal of Horticultural Science 47(3): 581-594.
- Ozgur, A., Gabler, K., Mansour, M., & Smilanick, L. (2004). Postharvest ethanol and hot water treatments of table grapes to control gray mold. Postharvest Biology and Technology 34(2): 169-177. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2004.05.003.
- Rabea, E.I., Badawy, M.E.T., Stevens, C.V., Smagghe, G., & Steurbaut, W. (2003). Chitosan as antimicrobial agent: applications and mode of action. Biomacromolecules 4(6): 1457-1465. https://doi.org/10.1021/bm034130m.
- Scalzo, R.L., Iannoccari, T., Summa, C., Morelli, R., & Rapisarda, P. (2004). Effect of thermal treatments on antioxidant and antiradical activity of blood orange juice. Journal of Agricultural and Food Chemistry 85(1): 41-47. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2003.05.005.
- Sekoba, E. (2014). Influence of postharvest chitosan and nano silica coating application on preservation of fruit quality and shelf life of grape cv. Bedaneh -Sefid. Master's degree in horticulture. University Zanjan, P. 36.
- Senguttuvan, J., Paulsamy, S., & Karthika, K. (2014). Phytochemical analysis and evaluation of leaf and root parts of the medicinal herb, Hypochaeris radicata for in vitro antioxidant activities. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 4: 359-367. https://doi.org/10.12980/APJTB.4.2014C1030.
- Xing, Y., Xu, Q., Li, X., Chen, C., Ma, L., Li, S., & Lin, H. (2016). Chitosan-based coating with antimicrobial agents: preparation, property, mechanism, and application effectiveness on fruits and vegetables. International Journal of Polymer Science 1-24. https://doi.org/10.1155/2016/4851730.
- Xu, W.T., Huang, K.L., Guo, F., Qu, W., Yang, J.J., Liang, Z.H., & Luo, Y.B. (2007). Postharvest grapefruit seed extract and chitosan treatments of table grapes to control Botrytis cinerea. Postharvest Biology and Technology 46(1): 86-94. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.03.019.
ارسال نظر در مورد این مقاله