نوع مقاله : مقاله پژوهشی فارسی
نویسندگان
1 هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور-معاونت مازندران
2 محقق
3 هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور
چکیده
غیریکنواختی در خشککردن شلتوک با استفاده از خشککن بستر خوابیده متداول درکارخانه های شالیکوبی یکی از عوامل مؤثر بر افزایش درصد شکستگی برنج و ضایعات در مرحله تبدیل محسوب میشود. به منظور بهینهسازی فرایند خشککردن، یک دستگاه خشککن بسترخوابیده مجهز به همزن و سیستم کنترل خودکار رطوبت شلتوک در مقیاس آزمایشگاهی طراحی و ساخته شد و کارایی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. متغیرهای آزمایش، نوع خشککن در دو سطح (مجهز به همزن و سیستم کنترل رطوبت (خشککن هوشمند) و بدون همزن (رایج)) و نوع شلتوک در چهار سطح (طارم هاشمی، گوهر، طارم محلی و شیرودی) بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد، زمان خشککردن شلتوک از رطوبت 2/14 درصد به رطوبت 5/8 درصد در خشککن رایج بطور میانگین 1/43 ساعت و با خشککن هوشمند 2/14 ساعت به طول انجامید. میانگین نرخ خشککردن برای چهار رقم در خشککن خوابیده 135/0 و در خشککن هوشمند 412/0 درصد بر ساعت بوده است. اثر رقم بر راندمان تبدیل و راندمان برنج سالم (01/0p<) و اثر نوع خشککن بر راندمان برنج سالم (05/0p<) معنیدار بود. بیشترین راندمان تبدیل و راندمان برنج سالم در رقم هاشمی (به ترتیب 2/69 و 7/87 درصد) و کمترین آن در رقم شیرودی (به ترتیب 2/62 و 8/57 درصد) بدست آمد. راندمان برنج سالم در خشککن رایج بطور میانگین 9/67 درصد و در خشککن هوشمند 2/73 درصد تعیین شد. نوع خشککن تاثیر معناداری بر سفیدی رنگ ارقام نداشت. از بین چهار رقم فقط طارم هاشمی سفیدی رنگ بیشتری در خشککن هوشمند نشان داد.
کلیدواژهها
موضوعات
ارسال نظر در مورد این مقاله