نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه پژوهشی میکروبیولوژی و بیولوژی، پژوهشکده صنایع غذایی و فرآوردههای کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
2 اداره کل استاندارد استان کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
چکیده
رب گوجهفرنگی یکی از فرآوردههای فرآوری شده گوجهفرنگی است که ماندگاری طولانی دارد و بهعنوان یک ماده غذایی مهم در سراسر جهان استفاده میشود. بر اساس آمارهای جهانی، ایران جزو ده تولیدکننده برتر رب گوجهفرنگی در جهان است، ایران در زمینه تولید رب گوجهفرنگی در رتبه چهارم تا پنجم جهان قرار دارد. باکتری Alicyclobacillus بهعنوان یک خطر برای صنایع غذایی پاستوریزه اسیدی در نظر گرفته میشود. این باکتریها از طریق میوههای آلوده به خاک، تجهیزات تولید کارخانهها وارد محصول شده و در نهایت متابولیتهایی مانند گایاکول تولید میکند و باعث ایجاد طعم نامطبوع در محصول میشود. بهمنظور بررسی آلودگی میکروبی کنسروهای رب گوجهفرنگی در کشور، 46 نمونه کنسرو رب گوجه فرنگی به میزان 184 قوطی 800 گرمی از بازار خریداری شد. در خصوص خرید نمونه از بازار، سعی شد برای هر نمونه تاریخ تولید و سری ساخت متفاوتی خریداری شود (4 قوطی کنسرو برای هر برند از هر سری تولید). نمونههای خریداری شده برای انجام آزمایشهای مربوطه به آزمایشگاه گروه میکروبیولوژی پژوهشگاه استاندارد ارسال شد. همزمان، محیطکشتهای OSA ,TAA برای کنترل عملکرد مورد آزمون قرار گرفتند. نمونههای کنسرو رب گوجهفرنگی در دمای C°1± C°30 به مدت 14 روز و دمای C°1± C°55 به مدت 7 روز گرمخانهگذاری شدند. محتویات هر دو نمونه آزمونه بهطور جداگانه برای باکتریهای ترموفیل، باکتریهای مزوفیل، کپک و مخمر مورد آزمون قرار گرفتند. از 46 نمونه تهیه شده با تاریخهای و سریهای ساخت متفاوت، 28 نمونه از نظر آلودگی به باکتریهای مقاوم به اسید ترموفیل مثبت بودند. با توجه به تعداد نمونههای آلوده مشخص شد که 60.86 درصد از نمونهها آلوده با باکتریهای مقاوم به اسید ترموفیل بودند. کلنیهای رشدیافته روی محیط کشت TAA از نظر مورفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسیهای بیشتر رنگآمیزی گرم انجام شد. تمام کلنیهای رنگآمیزی شده از نظر مورفولوژیکی شکل باسیلهای میلهای شکل گرم مثبت را نشان دادند. شناسایی گونههایAlicyclobacillus بوسیله آزمونهای بیوشیمیایی شامل کاتالاز و اکسیداز انجام گرفت. تمام کلنیهای رشد یافته کاتالاز مثبت و اکسیداز منفی بودند. شناسایی نهایی گونه با انجام آزمونهای مولکولی بر اساس آغازگرهای اختصاصی طراحی شده از ژن Alicyclobacillus انجام شد. این آزمونها در سه مرحله استخراج DNA ژنومی، واکنش زنجیرهای پلیمراز و الکتروفورز انجام شد. با استفاده از روش PCR، کلنیهای رشدیافته از نظر دو نوع باکتری Alicyclobacillus acidocaldarius و Bacillus coagulans مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج بهدست آمده از توالییابی با آغازگرهای طراحی شده در پایگاه داده NCBI، شباهت 100 درصدی با توالیهای ثبت شده که همگی سویههای مختلف گونه Alicyclobacillus acidocaldarius هستند، نشان داد. هیچیک از کلنیها بهعنوان گونه Bacillus coagulans شناسایی نشد. از آنجاییکه باکتری Alicyclobacillus acidocaldarius برای اولینبار از خاک جدا شد، وجود این باکتریها در محصول نشاندهنده آلودگی مواد اولیه به خاک است. در این تحقیق وجود باکتری آلیسایکلوباسیلوس در کنسرو رب گوجهفرنگی تایید شد. با توجه به مقاومت حرارتی بالای این باکتری، احتمال وجود باکتریهای آلیسایکلوباسیلوس در تمامی مراحل تولید رب گوجهفرنگی که از طریق خاک وارد محصول شدهاند، وجود دارد و دمای پاستوریزاسیون (C° 3± C° 95 در 30 دقیقه) در از بین بردن کامل این باکتری مؤثر نیست. اکثر باکتریهای مقاوم به اسید ترموفیل مانند خانواده Alicyclobacillus باکتریهای بیماریزا نیستند و وجود آنها در غذا ممکن است طعم بد یا بدبوی غذا را ایجاد کند، اما خطری برای سلامت مصرف کننده ندارد.
کلیدواژهها
موضوعات
©2023 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source.
- Albuquerque, L., Rainey, F. A., Chung, A.P., Sunna, A., Nobre, M.F., Grote, R., ... & Da Costa, M.S. (2000). Alicyclobacillus hesperidum nov. and a related genomic species from solfataric soils of São Miguel in the Azores. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 50(2), 451-457. https://doi.org/10.1099/00207713-50-2-451
- Bakhtiyari, , Edalatian Dovom, M.R., Habibi Najafi, M.B., & Yavarmanesh, M. (2018). Isolation and identification of Alicyclobacillus spp. from different steps in the production line of tomato paste using culture-dependent and molecular methods and Evaluation of brix effecton Alicyclobacillus growth, Food Science and Technology, 15(9), 421-435.
- Berry, R.N. (1933). Some new heat resistant, acid tolerant organisms causing spoilage in tomato juice. Journal of Bacteriology, 25(72).
- Baumgart, J., Husemann, M., & Schmidt, C. (1997). Alicyclobacillus acidoterrestris: occurrence, significance and detection in beverages and beverage base. Flussiges Obst, 64, 178–180.
- Baumgart, J. (2003). Media for the detection and enumeration of Alicyclobacillus acidoterrestris and Alicyclobacillus acidocaldarius in foods. In Progress in Industrial Microbiology, 37, 161-166. Elsevier. https://doi.org/10.1016/S0079-6352(03)80014-0
- Berkeley, R.C.W., & Ali, N. (1994). Classification and identification of endospore‐forming bacteria. Journal of Applied Bacteriology, 76, 1S-8S.
- Chang, S.S., & Kang, D.H. (2004). Alicyclobacillus in the fruit juice industry: history, characteristics, and current isolation/detection procedures. Critical Reviews in Microbiology, 30(2), 55-74. https://doi.org/10.1080/10408410490435089`
- Cocconi, E., Franceschini, B., & Previdi, M. P. (2018). Identification of spoilage by Alicyclobacillus bacteria in tomato‐based products by UHPLC‐MS/MS. Journal of Mass Spectrometry, 53(9), 903-910. https://doi.org/10.1002/jms.4270
- Cerny, G., Hennlich, W., & Poralla, K. (1984). Spoilage of fruit juice by bacilli: isolation and characterization of the spoiling microorganism. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung, 179, 224-227.
- Deinhard, G., Blanz, P., Poralla, K., & Altan, E. (1987). Bacillus acidoterrestris sp. nov., a new thermotolerant acidophile isolated from different soils. Systematic and Applied Microbiology, 10(1), 47-53. https://doi.org/10.1016/S0723-2020(87)80009-7
- Do Prado, D.B., dos Anjos Szczerepa, M.M., Capeloto, O.A., Astrath, N.G.C., Dos Santos, N.C.A., Previdelli, I.T.S., ... & de Abreu Filho, B.A. (2019). Effect of ultraviolet (UV-C) radiation on spores and biofilms of Alicyclobacillus in industrialized orange juice. International Journal of Food Microbiology, 305, 108238. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108238
- Durak, M.Z., Churey, J.J., Danyluk, M.D., & Worobo, R.W. (2010). Identification and haplotype distribution of Alicyclobacillus from different juices and beverages. International Journal of Food Microbiology, 142(3), 286-291. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2010.07.003
- Franceschini, B., Manganelli, E., Bloise, C., & Previdi, M. P. (2015). Tomato products spoilage by Alicyclobacillus spp: growing ability of spores naturally present as a function of the total soluble solids and isolates characterization. Journal Food Process Beverages, 3(1), 6.
- Goto, K., Mochida, K., Kato, Y., Asahara, M., Fujita, R., An, S.Y., ... & Yokota, A. (2007). Proposal of six species of moderately thermophilic, acidophilic, endospore-forming bacteria: Alicyclobacillus contaminans nov., Alicyclobacillus fastidiosus sp. nov., Alicyclobacillus kakegawensis sp. nov., Alicyclobacillus macrosporangiidus sp. nov., Alicyclobacillus sacchari sp. nov. and Alicyclobacillus shizuokensis sp. nov. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 57(6), 1276-1285. https://doi.org/10.1099/ijs.0.64692-0
- Goto, K., Nishibori, A., Wasada, Y., Furuhata, K., Fukuyama, M., & Hara, M. (2008). Identification of thermo‐acidophilic bacteria isolated from the soil of several Japanese fruit orchards. Letters in Applied Microbiology, 46(3), 289-294. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2007.02307.x
- Groenewald, W. H., Gouws, P. A., & Witthuhn, R. C. (2009). Isolation, identification and typification of Alicyclobacillus acidoterrestris and Alicyclobacillus acidocaldarius strains from orchard soil and the fruit processing environment in South Africa. Food Microbiology, 26(1), 71-76. https://doi.org/10.1016/j.fm.2008.07.008
- INSO 2326, (2016). Microbiology of Canned foods- Commercial sterility- Specifications and test methods.
- INSO 761, (2016). Canned tomato paste-Specifications and Test Methods.
- ISO 11133, (2014). Microbiology of food, animal feed and water — Preparation, production, storage and performance testing of culture media.
- Lee, S.Y., Ryu, S.R., & Kang, D.H. (2010). Treatment with chlorous acid to inhibit spores of Alicyclobacillus acidoterrestris in aqueous suspension and on apples. Letters in Applied Microbiology, 51(2), 164-169. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2010.02874.x
- Lottici, C., Previdi, M.P., & Bolzoni, L. (2006). Characterization and study of alicyclobacilli isolated from tomato products [vegetable and fruit products; biological contamination]. Industria Conserve (Italy).
- Osopale, B.A., Witthuhn, C.R., Albertyn, J., & Oguntoyinbo, F.A. (2016). Culture dependent and independent genomic identification of Alicyclobacillus species in contaminated commercial fruit juices. Food Microbiology, 56, 21-28. https://doi.org/10.1016/j.fm.2015.11.014
- Karavaiko, G.I., Bogdanova, T.Y.I., Tourova, T.Y.P., Kondrat'eva, T.F., Tsaplina, I.A., Egorova, M.A., ... & Zakharchuk, L.M. (2005). Reclassification of ‘Sulfobacillus thermosulfidooxidans thermotolerans’ strain K1 as Alicyclobacillus tolerans sp. nov. and Sulfobacillus disulfidooxidans Dufresne et al. 1996 as Alicyclobacillus disulfidooxidans comb. nov., and emended description of the genus Alicyclobacillus. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 55(2), 941-947. https://doi.org/10.1099/ijs.0.63300-0
- Pettipher, G.L., Osmundson, M.E., & Murphy, J.M. (1997). Methods for the detection and enumeration of Alicyclobacillus acidoterrestris and investigation of growth and production of taint in fruit juice and fruit juice‐containing drinks. Letters in Applied Microbiology, 24(3), 185-189. https://doi.org/10.1046/j.1472-765X.1997.00373.x
- Splittstoesser, D.F. (1998). Control of Alicyclobacillus in the juice industry. Dairy, Food and Environmental Sanitation, 18, 585-587.
- A., Fujii, T., & Goto, K. (2007). Alicyclobacillus. Springer, New York.
- Walls, I., & Chuyate, R. (2000). Isolation of Alicyclobacillus acidoterrestris from fruit juices. Journal of AOAC International, 83(5), 1115-1120. https://doi.org/10.1093/jaoac/83.5.1115
- Uchino, F., & Doi, S. (1967). Acido-thermophilic bacteria from thermal waters. Agricultural and Biological Chemistry, 31(7), 817-822. https://doi.org/10.1080/00021369.1967.10858890
- Walls, I. (1998). Alicyclobacillus-historical perspective and preliminary characterization study. Dairy Food Environ. Sanitation, 18, 499-503. https://doi.org/10.1080/10408410490435089
- Wisse, C.A. (1998). Isolation and enumeration of sporeforming, thermo-acidophilic, rod-shaped bacteria from citrus processing environments. Dairy Food Environment Sanitation, 18, 504-509. https://doi.org/10.1016/S0079-6352(03)80014-0Get rights and content
- Wang, Z., Wang, J., Yue, T., Yuan, Y., Cai, R., & Niu, C. (2013). Immunomagnetic separation combined with polymerase chain reaction for the detection of Alicyclobacillus acidoterrestris in apple juice. PloS One, 8(12), e82376. https://doi.org/10.1016/S0079-6352(03)80014-0
ارسال نظر در مورد این مقاله