زیست فناوری مواد غذایی
الناز بیات اصل؛ مرضیه موسوی نسب؛ محبوبه فضایلی
چکیده
جوانهی گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و یک محصول جانبی کارخانهی آرد است که برای تامین غذای دام و تولید روغن مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیبات کوئینون موجود در جوانهی گندم دارای خاصیت ضد سرطانی است که به وفور در جوانهی گندم یافت میشود. هدف از این پژوهش، مطالعه و بررسی اثر تخمیر بر ترکیبات زیست فعال موجود در جوانهی گندم با خواص ...
بیشتر
جوانهی گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و یک محصول جانبی کارخانهی آرد است که برای تامین غذای دام و تولید روغن مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیبات کوئینون موجود در جوانهی گندم دارای خاصیت ضد سرطانی است که به وفور در جوانهی گندم یافت میشود. هدف از این پژوهش، مطالعه و بررسی اثر تخمیر بر ترکیبات زیست فعال موجود در جوانهی گندم با خواص ضدسرطانی است. در این مطالعه تخمیر جوانهی گندم توسط مخمر ساکارومایسس سرویسیه5052 و باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم 1058در pH های معادل 5/4، 6 و 5/7 و زمانهای24، 48 و 72 ساعت صورت گرفت و از روش سطح پاسخ جهت یافتن شرایط بهینه تخمیر استفاده شد و جوانهی گندم تخمیری بعد از خشک شدن از لحاظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ترکیبات زیست فعال مورد بررسی قرار گرفت. پس از 48 ساعت تخمیر میزان ترکیبات زیست فعال به بالاترین میزان خود رسید و در ادامه روند کاهش میزان این ترکیبات مشاهده شد و در 72 ساعت به کمترین میزان رسیدند. به عنوان مثال میزان ترکیبات فنولی و دی متوکسی بنزوکوئینون نمونههای جوانه گندم تخمیر شده با مخمر در pH معادل 6 در زمانهای تخمیر 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب عبارت بودند از: 46/2، 90/2 و 75/2 میلیگرم معادل گالیک اسید در گرم و 076/0، 230/0 و 170/0 میلیگرم در گرم. شرایط بهینهی به دست آمده در این مطالعه تخمیر جوانه گندم به وسیله باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم 1058در مدت زمان 48 ساعت و pH معادل 6 بدست آمد. در شرایط بهینهی بدست آمده میزان فنول کل، ربایندگی رادیکال آزاد DPPH و میزان دی متوکسی بنزوکوئینون به ترتیب 33/3 میلیگرم معادل گالیک اسید در گرم، 49/86 درصد و 56/0 میلی گرم در گرم بدست آمد.