محمد نوشاد؛ محمدامین مهرنیا؛ نسیم دهقان
چکیده
در این پژوهش از امواج فراصوت جهت استحصال پکتین از ضایعات بادمجان (پوست و کلاهک) استفاده شد. برای این منظور اثر مدت زمان فراصوت (80-40 دقیقه) و نسبت حلال به ماده جامد ( 1:30- 1:10 میلیلیتر بر گرم) بر میزان راندمان استخراج و درجه استری شدن پکتین استحصال شده مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون طیفسنجی تبدیل فوریه مادون قرمز FTIR و بررسی رفتار رئولوژیکی، ...
بیشتر
در این پژوهش از امواج فراصوت جهت استحصال پکتین از ضایعات بادمجان (پوست و کلاهک) استفاده شد. برای این منظور اثر مدت زمان فراصوت (80-40 دقیقه) و نسبت حلال به ماده جامد ( 1:30- 1:10 میلیلیتر بر گرم) بر میزان راندمان استخراج و درجه استری شدن پکتین استحصال شده مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون طیفسنجی تبدیل فوریه مادون قرمز FTIR و بررسی رفتار رئولوژیکی، ویژگیهای عملکردی پکتین استحصال شده ارزیابی گردید. براساس نتایج به دست آمده، در نسبت حلال به ماده خشک (1:10 میلیلیتر بر میلیگرم) و مدت زمان 60 دقیقه بالاترین راندمان استحصال پکتین از پسماند بادمجان بهدست آمد. بالاترین درجه استری شدن، در نسبت حلال به ماده خشک (1:20 میلیلیتر بر میلیگرم) و مدت زمان 60 دقیقه (1/0% ± 18/84) حاصل شد. همچنین، درجه استری شدن پکتینهای بهدست آمده بین 02/0 ±69/67 تا 1/0 ±18/84 درصد متغیر بود که نشان از کیفیت بالای پکتین استخراج شده است. نمودار FTIR، تمام پیوندها و پیکهای مشخصه پکتین را نشان داد هم چنین پیکهای موجود در نمودار FTIR، حاکی از وفور گروههای متوکسی در پکتینهای استحصالی بود. محلولهای پکتینی استحصال شده در این پژوهش، رفتار شلشونده با درجه برش از خود نشان داد.