ساناز فلاح تفتی زاده؛ غلامرضا عبدی؛ فاطمه زنده بودی؛ مهدی محمدی
چکیده
اکسیداسیون چربیها باعث تغییر در صفات کیفی روغنهای گیاهی از جمله روغن زیتون بکر میشوند. آنتیاکسیدانهای مصنوعی برای حفظ روغن استفاده شدهاند. با اینحال، علاقه به جایگزینی آنها با مواد طبیعی وجود دارد. جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) و گیاه گازرخ (Moringa Oleifera) به دلیل فعالیتهای آنتیاکسیدانی آنها شناخته شدهاند. ...
بیشتر
اکسیداسیون چربیها باعث تغییر در صفات کیفی روغنهای گیاهی از جمله روغن زیتون بکر میشوند. آنتیاکسیدانهای مصنوعی برای حفظ روغن استفاده شدهاند. با اینحال، علاقه به جایگزینی آنها با مواد طبیعی وجود دارد. جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) و گیاه گازرخ (Moringa Oleifera) به دلیل فعالیتهای آنتیاکسیدانی آنها شناخته شدهاند. این مطالعه بهمنظور تعیین پایداری اکسیداسیون روغن زیتون بکر حاوی عصاره جلبک اسپیرولینا و گیاه گازرخ صورت گرفت. بدین منظور، عصاره اتانولی اسپیرولینا و گازرخ تهیه گردید. میزان ppm 1000 از هر یک از عصارهها بهصورت جداگانه و ppm 1000بهصورت ترکیب آنها (با نسبت مساوی) به 100 گرم روغن زیتون بکر اضافه شد و یک نمونه حاوی آنتیاکسیدان مصنوعی TBHQ (Tert-Butylhydroquinone) و یک نمونه روغن زیتون بکر بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. ترکیبات پلیفنولیک عصارهها توسط HPLC شناسایی شدند. اندیس پراکسید، ضریب شکست و ارزیابی رنگ (L*، a*، b*) نمونههای روغن زیتون بکر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که ترکیبات مؤثره در عصارههای اسپیرولینا پلاتنسیس و گیاه گازرخ، ترکیبات پلیفنولی رزمارینیک اسید، کاتچین، کوئرستین، وانیلین، هسپریدین، هسپرتین است. شاخص پراکسید روغن زیتون در 3 تیمار حاوی عصارههای طبیعی کاهش معنیداری نسبت به نمونه شاهد و نمونه حاوی TBHQ داشت (05/0< p). وجود عصارههای طبیعی در روغن زیتون بکر باعث کاهش ویژگیهای رنگی (L*، a*، b*) شد ولی با نمونه شاهد اختلاف معنیداری نداشت (05/0> p). با توجه به نتایج شاخص پراکسید نمونههای حاوی عصاره میتوان بیان کرد که با شناخت اثرات آنتیاکسیدانی عصاره اسپیرولینا پلاتنسیس و گیاه گازرخ میتوان از آنها برای استفاده صنعتی و جایگزینی با آنتیاکسیدانهای مصنوعی بهره برد.