نجمه ملااحمدی بهراسمان؛ رضا فرهوش؛ علی شریف
چکیده
در پژوهش حاضر، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، ساختار اسید چربی و پایدارسازی روغن ماهی کیلکا بررسی شد. اسید پاراهیدروکسی بنزوئیک، استر متیل آن و آلفا-توکوفرول بهعنوان شاهد مثبت، با یکدیگر مقایسه شدند. 200 پیپیام از آنتیاکسیدانهای مذکور به روغن تخلیصشده اضافه شد و شرایط رژیم سینتیکی اکسایش در سه دمای 35، 45 و 55 درجه سانتیگراد مهیا ...
بیشتر
در پژوهش حاضر، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، ساختار اسید چربی و پایدارسازی روغن ماهی کیلکا بررسی شد. اسید پاراهیدروکسی بنزوئیک، استر متیل آن و آلفا-توکوفرول بهعنوان شاهد مثبت، با یکدیگر مقایسه شدند. 200 پیپیام از آنتیاکسیدانهای مذکور به روغن تخلیصشده اضافه شد و شرایط رژیم سینتیکی اکسایش در سه دمای 35، 45 و 55 درجه سانتیگراد مهیا گردید. پس از رصد مداوم اکسایش طی زمان توسط آزمون پراکسید، نمودار تغییرات پراکسید نسبت زمان ترسیم و دوره القاء و شاخصهای سینتیکی F،ORR و A محاسبه شدند. بهمنظور بررسی عملکرد آنتیاکسیدانها در محیط آبی، امولسیون ده درصد روغن در آب تهیه و 200 پیپیام آنتی اکسیدان به آن اضافه شد و روند اکسایش آن در دمای 55 درجه سانتیگراد پایش گردید. نتایج آزمایش تعیین ساختار اسید چربی نشان داد ساختار اسیدچربی این روغن، حاوی انواع غیراشباع، اشباع و چندغیراشباع (عمدتاً اسیدهای لینولئیک، ایکوزاپنتانوئیک و دوکوزاهگزانوئیک) است. دما تأثیر معنیداری بر روند اکسایش روغن داشت. پاراهیدروکسی متیل بنزوات اندکی بیش از اسید پاراهیدروکسی بنزوئیک پایداری اکسایشی روغن را افزایش داد. آلفا-توکوفرول در مقایسه با سایر آنتیاکسیدانها عملکرد بهتری داشت. عملکرد پاراهیدروکسی متیل بنزوات نسبت به شاهد، در امولسیون بهتر بود.