محمود یلمه؛ محمدباقر حبیبی نجفی؛ رضا فرهوش؛ فرشته حسینی
چکیده
امروزه افزودنیهای رنگی در طیف گستردهای از محصولات غذایی بهمنظور ایجاد ظاهر مطلوب و موردپسند مصرفکننده مورداستفاده قرار میگیرند. عصاره آناتو یک رنگ طبیعی ایمن برای کاربردهای خوراکی است که میتواند بهعنوان جایگزین رنگهای سنتزی بهکار رود. همچنین عصاره آناتو دارای ویژگیهای ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی است و کاربرد آن ...
بیشتر
امروزه افزودنیهای رنگی در طیف گستردهای از محصولات غذایی بهمنظور ایجاد ظاهر مطلوب و موردپسند مصرفکننده مورداستفاده قرار میگیرند. عصاره آناتو یک رنگ طبیعی ایمن برای کاربردهای خوراکی است که میتواند بهعنوان جایگزین رنگهای سنتزی بهکار رود. همچنین عصاره آناتو دارای ویژگیهای ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی است و کاربرد آن در محصولات غذایی، لزوم استفاده از نگهدارندههای سنتزی را کاهش میدهد. در این پژوهش از طرح مرکب مرکزی بهمنظور بررسی تأثیر دما (60-5 درجه سانتیگراد)، زمان (10-2 ساعت)، نسبت دانه به حلال (20-4 درصد) و مخلوط حلالهای کلروفرم و استون (100-0 درصد) بر میزان استخراج رنگ از دانه آناتو و بهینهسازی فرآیند استخراج رنگ، استفاده شد. از رویه سطح پاسخ نیز جهت یافتن برآورد بهترین شرایط فرآیند با کمترین میزان آزمون استفاده گردید. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، فاکتورهای دما و نسبت دانه به حلال بر استخراج رنگ بیشترین اثر را دارند. شرایط عملیاتی بهینه جهت حصول بیشینهی مقدار رنگ آناتو در فرآیند استخراج شامل دمای 48 درجهی سانتیگراد، زمان 2 ساعت، نسبت دانه به حلال 9/12 و 100 درصد کلروفرم تعیین گردید که در این شرایط راندمان استخراج رنگ آناتو 95/3 درصد و میزان جذب نوری 597/0 یافت شد که میزان مطلوبیت برای هر دو پاسخ 100 درصد بود.
محمود یلمه؛ محمدباقر حبیبی نجفی؛ محمود نجف زاده
چکیده
اشریشیاکلی و باسیلوس سرئوس علاوهبر ایجاد فساد در مواد غذایی میتوانند در مصرفکنندگان مواد غذایی حاوی مقدار کافی از این باکتریها مسمومیت ایجاد کنند. به همین دلیل حذف یا کنترل این باکتریها بهشکلی ایمن اهمیت پیدا میکند. در این مطالعه اثر ضدباکتریایی پرتو فرابنفش در مدت زمانهای مختلف، بر رشد اشریشیا کلی و باسیلوس سرئوس موردارزیابی ...
بیشتر
اشریشیاکلی و باسیلوس سرئوس علاوهبر ایجاد فساد در مواد غذایی میتوانند در مصرفکنندگان مواد غذایی حاوی مقدار کافی از این باکتریها مسمومیت ایجاد کنند. به همین دلیل حذف یا کنترل این باکتریها بهشکلی ایمن اهمیت پیدا میکند. در این مطالعه اثر ضدباکتریایی پرتو فرابنفش در مدت زمانهای مختلف، بر رشد اشریشیا کلی و باسیلوس سرئوس موردارزیابی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا اشریشیا کلی و باسیلوس سرئوس را بهترتیب از شیر خام و برنج جداسازی و سپس بهترتیب در محیطکشتهای EMB وMYP بهمدت 24 تا 48 ساعت کشت داده شدند. در مرحلهی بعد پس از انجام آزمایشات تأییدی مناسب، کشت خالص مربوط به هر یک از باکتریها تهیه شد. بررسیها نشان داد که بیشترین اثر پرتو فرابنفش بر باکتریها در طول موج حدود 260 نانومتر است. مشاهده شد که باسیلوس سرئوس نسبت به اشریشیا کلی مقاومت بیشتری به پرتو فرابنفش نشان میدهد بهشکلی که مقدار کلنیهای اشریشیا کلی پس از 80 ثانیه قرارگرفتن در مجاورت با طول موج 254 نانومتر، به صفر نزدیک میشود، اما در مورد باسیلوس سرئوس پس از این مدت به 1500 میرسد و نیز با افزایش مدت زمان پرتودهی و در غیاب نور مرئی تعداد میکروارگانیسمها بیشتر کاهش مییابد.