مریم عزیزخانی؛ فهیمه توریان؛ مریم بریری
چکیده
با توجه به تأثیرات منفی نگهدارندههای شیمیایی بر سلامت مصرفکنندگان، توجه مراجع قانونی و صنایع غذایی بر کاربرد اسانسها و عصارههای گیاهی بهعنوان نگهدارندههای طبیعی در مواد غذایی متمرکز شده است. در این پژوهش تأثیر اسانسهای ریحان و مریم گلی کبیر بر رشد لیستریا مونوسیتوژنز و آسپرژیلوس فلاووس طی دوره نگهداری پنیر سفید ایرانی ...
بیشتر
با توجه به تأثیرات منفی نگهدارندههای شیمیایی بر سلامت مصرفکنندگان، توجه مراجع قانونی و صنایع غذایی بر کاربرد اسانسها و عصارههای گیاهی بهعنوان نگهدارندههای طبیعی در مواد غذایی متمرکز شده است. در این پژوهش تأثیر اسانسهای ریحان و مریم گلی کبیر بر رشد لیستریا مونوسیتوژنز و آسپرژیلوس فلاووس طی دوره نگهداری پنیر سفید ایرانی موردمطالعه قرار گرفت. روشهای بهکاررفته در این تحقیق مشتمل بر تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC)، حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) و حداقل غلظت قارچکشی (MFC) اسانسها، تعیین تأثیر غلظتهای مختلف اسانسها بر رشد لیستریا و آسپرژیلوس در پنیر طی دوره نگهداری محصول بود. ترکیبات اصلی اسانس مریم گلی کبیر شامل لینالیل استات، لینالول و اسانس ریحان شامل لینالول و آلفا-کادینول بود. MIC و MBC اسانس مریم گلی، بهترتیب، معادل 015/0% و 02/0% و اسانس ریحان برابر با 05/0% و 06/0% برای لیستریا بود. همچنین، MIC و MFC در برابر آسپرژیلوس برای اسانس مریم گلی معادل 5/0% و 65/0% و برای اسانس ریحان برابر با 6/0% و 8/0% بهدست آمد. غلظت 35/0% اسانس مریم گلی و 5/0% اسانس ریحان از تولید اسپور توسط قارچ در محیط کشت جلوگیری نمود. اسانس مریم گلی در غلظت 1% طی دوره نگهداری پنیر از رشد آسپرژیلوس بهطور کامل بازداری نمود و جمعیت لیستریا را نسبت به شاهد log 6 کاهش داد. اسانس ریحان تاثیر ضدمیکربی ضعیفتری نسبت به اسانس مریم گلی کبیر نشان داد.