فناوری مواد غذایی
الهام صفایی؛ حنان لشکری؛ سارا انصاری؛ علیرضا شیرازی نژاد
چکیده
تولیدکنندگان در تلاش هستند تا فیلمهای زیست تخریبپذیر و خوراکی را جایگزین مواد پلاستیکی در صنعت بستهبندی مواد غذایی کنند. هدف از این تحقیق، تولید و مشخصهسازی فیلم خوراکی و زیست تخریبپذیر بر پایه ترکیب صمغ دانه کتان و نانوکریستال سلولز بود. فیلمها از نسبتهای مختلف (0:100، 30:70، 50:50، 70:30 و 100:0) محلولهای موسیلاژ دانه کتان (2 درصد ...
بیشتر
تولیدکنندگان در تلاش هستند تا فیلمهای زیست تخریبپذیر و خوراکی را جایگزین مواد پلاستیکی در صنعت بستهبندی مواد غذایی کنند. هدف از این تحقیق، تولید و مشخصهسازی فیلم خوراکی و زیست تخریبپذیر بر پایه ترکیب صمغ دانه کتان و نانوکریستال سلولز بود. فیلمها از نسبتهای مختلف (0:100، 30:70، 50:50، 70:30 و 100:0) محلولهای موسیلاژ دانه کتان (2 درصد وزنی/حجمی) و نانوکریستال سلولز (6 درصد وزنی/حجمی) تهیه شد و خصوصیات فیزیکی، رنگی و مکانیکی آنها مورد بررسی قرار گرفت و بهترین نسبت برای تهیه فیلم بایونانوکامپوزیت انتخاب گردید. ریزساختار فیلم تولیدی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد مطالعه قرار گرفت. میانگین دادهها، توسط آنالیز تجزیه واریانس در طرح کاملاً تصادفی و با استفاده از نرمافزار SPSS 22.0 تجزیه و تحلیل شدند. تفاوتهای بین تیمارها، در آزمون چنددامنهای دانکن و در سطح احتمال 95 درصد بیان گردید (05/0>p) و نمودارهای مربوطه با Excel 2013 رسم شدند. نتایج نشان داد که با افزودن نانوکریستال سلولز به فیلم بر پایه موسیلاژ دانه کتان و افزایش میزان آن، شدت روشنایی فیلمها کاهش و شدت قرمزی، زردی و کدورت فیلمها بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0>p). نتایج حاصل در نهایت نشان داد که ترکیب موسیلاژ دانه کتان و نانوکریستال سلولز در نسبت 30:70 توانست بهترین فیلم از لحاظ استحکام مکانیکی و پایداری در مقابل رطوبت و بخارآب را تولید کند. تصویر SEM این فیلم بیانگر سطح صاف، هموار و توزیع یکنواخت نانوکریستالها در شبکه فیلم بود.
حمیده سپردار؛ ابراهیم رحیمی؛ ایمان شهابی قهفرخی؛ بهزاد آقابراری
چکیده
بهدلیل آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از مواد بستهبندی پلاستیکی و زیستتخریبناپذیر تحقیقات زیادی برای تولید بستهبندیهای زیستتخریبپذیر انجام شده است. فیلم تهیهشده از ایزوله پروتئین سویا (SPI) یک پلیمر زیستتخریبپذیر است که دارای ارزش تغذیهای بسیار بالایی است که اخیراً بهعنوان یک ماده بستهبندی زیستسازگار موردتوجه ...
بیشتر
بهدلیل آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از مواد بستهبندی پلاستیکی و زیستتخریبناپذیر تحقیقات زیادی برای تولید بستهبندیهای زیستتخریبپذیر انجام شده است. فیلم تهیهشده از ایزوله پروتئین سویا (SPI) یک پلیمر زیستتخریبپذیر است که دارای ارزش تغذیهای بسیار بالایی است که اخیراً بهعنوان یک ماده بستهبندی زیستسازگار موردتوجه قرار گرفته است. ازسوی دیگر کتیرا (TG) بهعنوان یک صمغ گیاهی با خصوصیات مکانیکی خوب مطرح است. در این تحقیق اثر افزودن کتیرا بهعنوان بهبوددهنده خصوصیات کاربردی بیوپلیمر در سه سطح 1/0، 3/0، 5/0 (W/W) استفاده شد و تأثیر آن بر روی خصوصیات مکانیکی، حلالیت در آب، محتوای رطوبت، جذب آب، نفوذپذیری نسبت به بخار آب و رنگ فیلم ایزوله پروتئین سویا موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش کتیرا و کاهش میزان ایزوله پروتئین سویا مقاومت کششی و میزان رطوبت فیلم افزایش ولی ازدیاد طول تا نقطه شکست، حلالیت در آب فیلم، میزان جذب آب و نفوذپذیری نسبت به بخار آب فیلم کاهش یافت. در پارامترهای L، a و اندیس سفیدی بیشترین مقدار مربوط به نمونه کتیرا: ایزوله پروتئین سویا (5/0: 5/4 ) و در پارامترb ، تغییر رنگ واندیس زردی بیشترین مقدار مربوط به نمونه کتیرا: ایزوله پروتئین سویا (1/0: 9/4) بود.