نجمه ملااحمدی بهراسمان؛ رضا فرهوش؛ سعید جانی؛ علی شریف
چکیده
پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا در حضور دو مشتق اسید فنلی (وانیلیک و سیرینجیک) مورد بررسی قرارگرفت. آلفا- توکوفرول بهعنوان شاهد مثبت در نظرگرفته شد. دو خصوصیت مهارکنندگی رادیکال آزاد دیپیپیاچ و قطبیت نسبی آنتیاکسیدانهای مذکور اندازهگیری شد. روغن به روش کروماتوگرافی جذبی تخلیص و 200 پیپیام از آنتیاکسیدانهای موردمطالعه ...
بیشتر
پایداری اکسایشی روغن ماهی کیلکا در حضور دو مشتق اسید فنلی (وانیلیک و سیرینجیک) مورد بررسی قرارگرفت. آلفا- توکوفرول بهعنوان شاهد مثبت در نظرگرفته شد. دو خصوصیت مهارکنندگی رادیکال آزاد دیپیپیاچ و قطبیت نسبی آنتیاکسیدانهای مذکور اندازهگیری شد. روغن به روش کروماتوگرافی جذبی تخلیص و 200 پیپیام از آنتیاکسیدانهای موردمطالعه به آن اضافه شد و شرایط رژیم سینتیکی در دمای 55 درجه سانتیگراد برقرار گردید. در طول زمان گرمخانهگذاری در فواصل زمانی معیّن از روغن نمونهبرداری و عدد پراکسید اندازه گیری شد. روند اکسایش امولسیون 10درصد نیز در همان دما بررسی شد. نتایج نشان داد اسید سیرینجیک با وجود قطبیت نسبی بالا و نیز قدرت مهارکنندگی بالایی که داشت، عملکرد آن در روغن تحت برهمکنشهای درون مولکولی کاهش یافت و از فرضیه معروف "تناقض قطبی" تبعیت ننمود. کارایی آنتیکسیدانی اسید سیرینجیک در امولسیون نسبت به روغن افزایش قابلتوجهی نشان داد و مشابه آلفا- توکوفرول بود. قدرت مهارکنندگی رادیکال و فعالیت آنتیاکسیدانی اسید وانیلیک مشابه هم بود. بهطورکلی امولسیفایر و عملیات تهیه امولسیون نسبت به آنتی اکسیدان، نقش پررنگتری در پایداری اکسایشی روغن امولسیونشده داشتند.