زیست فناوری مواد غذایی
احسان صفری؛ حسن برزگر؛ حسین جوینده؛ بهروز علیزاده بهبهانی؛ محمد نوشاد
چکیده
در این پژوهش، گروههای عاملی زیست فعال، محتوای تام فنلی و فلاونوئید، پتانسیل آنتیاکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره آبی فلفل سیاه و همچنین برهمکنش آن با آنتی بیوتیکهای کلرامفنیکل و آمفوتریسین B در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج طیفسنجی فروسرخ عصاره فلفل سیاه، پیکهای مشاهده شده مؤید حضور گروههای عاملی ...
بیشتر
در این پژوهش، گروههای عاملی زیست فعال، محتوای تام فنلی و فلاونوئید، پتانسیل آنتیاکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره آبی فلفل سیاه و همچنین برهمکنش آن با آنتی بیوتیکهای کلرامفنیکل و آمفوتریسین B در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج طیفسنجی فروسرخ عصاره فلفل سیاه، پیکهای مشاهده شده مؤید حضور گروههای عاملی O-H (cm-1 3000-3500)،C-H (cm-1 2800-3000 )، C=O (cm-1 52/1633 – 62/1613) و C-O (cm-1 82/1038- 57/1000) ترکیبات زیست فعال بود. میزان فنل کل عصاره فلفل سیاه برابر 12/45 میلیگرم گالیک اسید بر گرم عصاره و میزان فلاونوئید آن برابر با 66/29 میلیگرم کوئرستین بر گرم عصاره بدست آمد. نتایج حاصل از فعالیت آنتیاکسیدانی برحسب فاکتور IC50 بهروش(2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) DPPH و ABTS (2,2-azinobis 3-ethyl-benzothiazoline-6-sulfonic acid) به ترتیب μg/ml 37/32 و 45/28 بود. زوال رنگ بتا کاروتن برای فعالیت آنتیاکسیدانی 45/46 درصد بدست آمد. در روش انتشار در دیسک بیشترین قطر هاله عدم رشد (16 میلیمتر) عصاره فلفل سیاه در غلظت 70 میلیگرم بر میلیلیتر مربوط به گونه قارچی آسپرژیلوس نایجر بود. در روش چاهک در آگار بیشترین قطر هاله عدم رشد در کمترین غلظت (10 میلیگرم بر میلیلیتر) مربوط به گونه قارچی آسپرژیلوس نایجر با قطر هاله 40/8 میلیمتر بود، همچنین در این غلظت هیچ گونه هاله عدم رشد برای گونه باکتریایی اشرشیا کلی مشاهده نگردید. نتایج حاصل نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی برای اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس کواگولانس و آسپرژیلوس نایجر به ترتیب 32، 16، 4، 8 و 4 میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج حاصل از برهمکنش عصاره فلفل سیاه با آنتیبیوتیک کلرامفنیکل نشان داد که گونههای باکتریایی اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس حالت همافزایی داشت اما برای گونه گرم مثبت باسیلوس کواگولانس حالت اثر کاهندگی مشاهده شد.
فائزه جمالیزاده؛ مهدی قاسمی ورنامخواستی؛ مهدی قاسمی نافچی؛ مجتبی توحیدی؛ مجید دولتی
چکیده
ادویهجات از باارزشترین گیاهان دارویی مورداستفاده در صنایع غذایی و علم پزشکی هستند و با توجه به تفاوت کیفیت و قیمت بین گونههای مختلف، تشخیص، طبقهبندی و جداسازی آنها براساس خلوص و درجه کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است. ادویهها درکشورهای مختلفی ازجمله هندوستان، پاکستان، چین و کشورهای آسیای شرقی و جنوبی تولید میشوند. در ...
بیشتر
ادویهجات از باارزشترین گیاهان دارویی مورداستفاده در صنایع غذایی و علم پزشکی هستند و با توجه به تفاوت کیفیت و قیمت بین گونههای مختلف، تشخیص، طبقهبندی و جداسازی آنها براساس خلوص و درجه کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است. ادویهها درکشورهای مختلفی ازجمله هندوستان، پاکستان، چین و کشورهای آسیای شرقی و جنوبی تولید میشوند. در این پژوهش، یک سامانه ماشین بویایی بر پایه هشت حسگر نیمههادی اکسید فلزی در ترکیب با روشهای تشخیص الگو بهمنظور طبقهبندی و جداسازی ادویه فلفل سیاه براساس منشاء جغرافیایی و تشخیص تقلبهای کبابه چینی و پودر هسته خرما بهکارگرفته شد. بهمنظور تحلیل دادههای استخراجشده از سیگنال پاسخ حسگرها از روش تحلیل مؤلفههای اصلی (PCA) استفاده شد. براساس نتایج حاصل، آنالیز مؤلفههای اصلی با مجموع دو مؤلفه اصلی اول %96 برای نمونههای فلفل سیاه براساس منشاء جغرافیایی و 95% برای تقلبهای کبابه چینی و هسته خرما از واریانس دادهها قابلتوصیف است. همچنین از سه روش تحلیل تفکیک خطی (LDA)، ماشین بردار پشتیبان (SVM) و درخت تصمیمگیری (DT) برای طبقهبندی نمونهها استفاده شد. استفاده از روش LDA، برای نمونههای فلفل سیاه دقت طبقهبندی 100% و برای تقلبها دقت 14/97% را نشان داد. نتایج نشان داد که SVM با تابع گاوسی بالاترین دقت را در طبقهبندی نمونههای فلفل سیاه، تقلب کبابه چینی و تقلب هسته خرما را دارد. همچنین میزان موفقیت روش DT در تفکیک و طبقهبندی نمونههای فلفل سیاه، تقلب کبابه چینی و تقلب هسته خرما بهترتیب 66/96% و 5/88% برآورد شد.