مریم ماندگاری؛ عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی؛ لاله مشرف؛ مریم تاتاری
چکیده
شکل ظاهری میوه مهمترین شاخص ارزیابی بازارپسندی آن است. وجود هرگونه علایم آلودگی، پوسیدگی و نرمشدگی طی انبارمانی باعث کاهش بازارپسندی آن میشود. بهمنظور ارزیابی اثرات تیمار طبیعی و دما بر ویژگیهای کمی و کیفی در مرحله پس از برداشت آریل انار، آزمایشی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع ...
بیشتر
شکل ظاهری میوه مهمترین شاخص ارزیابی بازارپسندی آن است. وجود هرگونه علایم آلودگی، پوسیدگی و نرمشدگی طی انبارمانی باعث کاهش بازارپسندی آن میشود. بهمنظور ارزیابی اثرات تیمار طبیعی و دما بر ویژگیهای کمی و کیفی در مرحله پس از برداشت آریل انار، آزمایشی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان انجام گرفت. در این پژوهش عوامل مورد بررسی شامل نیتریک اکسید بهعنوان ترکیب طبیعی (با غلظتهای صفر، 5 و10 میکرومولار) و دما (2، 4 و 8 درجه سانتیگراد) بود. خواص مختلف کیفی میوه درفاصله زمانی هفت روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج بهدست آمده، غلظت 10 میکرومولار نیتریک اکسید و نگهداری در دمای 8 درجه سانتیگراد نقش مؤثرتری را نسبت به سایر تیمارها بر ویژگیهای افت وزن، حفظ مواد جامد محلول، اسید آسکوربیک، فنل کل، آنتوسیانین، آنزیم پراکسیداز، شاخص طعم و ظرفیت آنتیاکسیدان داشت و بهطور چشمگیری باعث کاهش محتوای مالون دیآلدهید و نشت الکترولیت در طول انبارمانی شد. با گذشت زمان میزان فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز در تمام تیمارها افزایش یافت. اما آریلهای تیمار شده کمترین میزان فعالیت آنزیم را داشتند. آریلهای تیمارشده با 10 میکرومولار نیتریک اکسید در دمای 8 درجه سانتیگراد بالاترین کیفیت ظاهری را داشتند.
مریم هاشمی؛ عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی؛ احمد شاکر اردکانی؛ سید حسین میردهقان
چکیده
پسته از محصولات مهم خشکباری و بومی ایران است که بهخاطر کیفیت عالی از اهمیت اقتصادی و صادراتی ویژهای برخوردار است. در این مطالعه، تاثیر فیلمهای بستهبندی انعطافپذیر روی برخی پارامترهای کیفی پسته خشک طی انبارمانی در دمای 3±20 درجه سانتیگراد و رطوبت 65-60 درصد به مدت 12 ماه مورد بررسی قرار گرفت. نمونههای 200 گرمی پسته در شش نوع فیلم ...
بیشتر
پسته از محصولات مهم خشکباری و بومی ایران است که بهخاطر کیفیت عالی از اهمیت اقتصادی و صادراتی ویژهای برخوردار است. در این مطالعه، تاثیر فیلمهای بستهبندی انعطافپذیر روی برخی پارامترهای کیفی پسته خشک طی انبارمانی در دمای 3±20 درجه سانتیگراد و رطوبت 65-60 درصد به مدت 12 ماه مورد بررسی قرار گرفت. نمونههای 200 گرمی پسته در شش نوع فیلم شامل پلاستیک تک لایه با جنس پلیاتیلن (PE)، پلاستیک دو لایه با ترکیب پلیآمید متالایز شده و پلیاتیلن اکسترودر (PA-ONM/PE ex)، پلاستیک سه لایه با ترکیب پلیاستر، پلیاورتان و پلیاتیلن (PEs/PU/PE)، پلاستیک سه لایه با ترکیب پلیپروپیلنکست، پلیاورتان و پلیاستر (CPP/PU/PEs)، پلاستیک پنج لایه با ترکیب پلیآمید، اتیلنوینیلالکل، دو لایه پلیمر چسبی اکستروژن و پلیاتیلن (PA/EVOH/Tie/Tie/PE)، پلاستیک هفت لایه با ترکیب پلیاتیلن، دو لایه اتیلنوینیلالکل، دو لایه پلیمر چسبی اکستروژن، پلیآمید و پلیاتیلناکسترودر (PE/EVOH/EVOH/Tie/Tie/PA/PE ex) بستهبندی شدند و تیمار بدون پوشش بهعنوان شاهد بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار9.1.3 SAS و مقایسه میانگینها از طریق آزمون چنددامنهای دانکن انجام گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد پوشش پلیمری دو و هفت لایه در مقایسه با شاهد افت وزن، میزان اسید چرب آزاد و پراکسید کمتری طی دوره انبارمانی نشان دادند. همچنین نمونههای بستهبندی شده در این دو پوشش بهترتیب با مقدار 952/8 و 953/8 درصد دارای بالاترین میزان کربوهیدرات و نیز بالاترین نمرهدهی برای پارامترهای ارزیابی حسی در پایان دوره انباری بودند. پس از یک سال نگهداری، میزان سفتی مغز نمونههای موجود در پوششهای دو و هفت لایه (با میانگین 792/2 و 659/2 کیلوگرم نیرو) نیز تفاوت معنیداری را در مقایسه با شاهد (211/3 کیلوگرم نیرو) نشان دادند. در مجموع استفاده از پوششهای پلیمری دو و هفت لایه تاثیر معنیداری در حفظ کیفیت ظاهری و غذایی پسته، نسبت به شاهد و سایر پوششهای پلیمری طی دور انباری 12 ماهه داشتند.