مهندسی مواد غذایی
علی سعیدان؛ مهدی خجسته پور؛ محمودرضا گلزاریان؛ مرضیه معین فرد
چکیده
آفلاتوکسین یک ترکیب شیمیایی سمی است که توسط قارچهای آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتکوس تولید میشود. این سموم قارچی میتوانند باعث آلودگی گسترده محصولات کشاورزی شوند که بهصورت بالقوه دارای خطرات زیادی برای سلامتی انسان و حیوان هستند. لذا تشخیص سریع و صحیح دانههای آلوده به آفلاتوکسین به لحاظ اقتصادی و ایمنی، از اهمیت ...
بیشتر
آفلاتوکسین یک ترکیب شیمیایی سمی است که توسط قارچهای آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتکوس تولید میشود. این سموم قارچی میتوانند باعث آلودگی گسترده محصولات کشاورزی شوند که بهصورت بالقوه دارای خطرات زیادی برای سلامتی انسان و حیوان هستند. لذا تشخیص سریع و صحیح دانههای آلوده به آفلاتوکسین به لحاظ اقتصادی و ایمنی، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق از طیفسنجی مادون قرمز نزدیک بهعنوان روشی غیرتخریبی و سریع، برای تشخیص دانههای کاکائو آلوده به آفلاتوکسین استفاده شد. دانههای کاکائو با دو غلظت سم (20و ppb 500) بهصورت مصنوعی آلوده شدند و دانههای بدون آلودگی نیز بهصورت سطحی با اتانول پاکسازی شدند. هر دو دسته دانههای آلوده و سالم با دستگاه طیفسنج و در دامنه 400 الی 2500 نانومتر مورد ارزیابی قرار گرفتند. مدل تجزیه و تحلیل تمایزی حداقل مربعات جزئی برای دستهبندی دانههای آلوده و غیرآلوده مورد استفاده قرار گرفت و پیش از آنالیز دادههای طیفی، این طیفها با مشتق مرتبه اول و دوم ساویتزی گولی مورد پیش تیمار قرار گرفتند. نتایج درجهبندی نشان داد که کمترین میزان خطای درجهبندی در حالتی بود که از مشتق مرتبه دوم بهعنوان پیش تیمار استفاده شده بود و این مقادیر برای دادههای کالیبراسیون، اعتبارسنجی متقابل و تست بهترتیب برابر 00/0، 02/0 و 00/0 گزارش شد. همچنین نتایج بررسی نمودار ضرایب تاثیر در هر دسته نشان داد که با افزایش غلظت سم در دانه های کاکائو از 20 به ppb 500، مقادیر ضرایب تاثیر کاهش پیدا کرد. در نهایت میتوان گفت که روش تشخیص آلودگی آفلاتوکسین با استفاده از طیفسنجی مادون قرمز روشی کارا، غیرمخرب و سریع میباشد که میتواند جایگزین مناسبی برای روشهای سنتی شود.
آرزو هاشم نیا؛ وحید حکیم زاده
چکیده
آفلاتوکسینها سموم قارچی طبیعی هستند که از گونههای قارچ آسپرژیلوس مانند آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس نشات میگیرند. این سموم اگر از راه مواد خوراکی وارد بدن شوند میتوانند سرطانزا باشند. روشهای تشخیصی متفاوتی برای آفلاتوکسین وجود دارد که زمانبر و پرهزینه میباشد. روش آپتاسنسورهای رنگسنجی بهوسیله نانو ...
بیشتر
آفلاتوکسینها سموم قارچی طبیعی هستند که از گونههای قارچ آسپرژیلوس مانند آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس نشات میگیرند. این سموم اگر از راه مواد خوراکی وارد بدن شوند میتوانند سرطانزا باشند. روشهای تشخیصی متفاوتی برای آفلاتوکسین وجود دارد که زمانبر و پرهزینه میباشد. روش آپتاسنسورهای رنگسنجی بهوسیله نانو ذرات طلای سوسپانسیون شده در آب، روشی سریع و اختصاصی میباشد که با استفاده از یک ملکول شناساگر با درجه انتخابی بالا انجام میشود. در این پژوهش آپتامری با توالی GTTGGGCACGTGTTGTCTCTCTGTGTCTCGTGCCCTTCGCTAGGCCCACA برای تشخیص چهار آفلاتوکیسن B1، B2، G1 و G2 استفاده شد. نتایج نشان داد که این آپتامر بهطور اختصاصی توانایی تشخیص آفلاتوکیسن G1 را داشت به نحوی که هنگام اضافه شدن آفلاتوکسین G1 به محلول حاوی آپتامر و نانوذرات طلا ، آپتامر دچار تغییر ساختار شده و از نانو ذرات طلا جدا میشود و جذب آفلاتوکسین میگردد. پس از جدا شدن آپتامر، نانوذرات ناپایدار شده بلافاصله تجمع و رسوب داده که منجر به تغییر رنگ از قرمز به بنفش میگردند. اما در مورد سایر آفلاتوکسین های مورد بررسی چنین تغییر رنگی مشاهده نشد که نشاندهنده آن است که این آپتامر در برابر آنها به تغییر ساختار حساس نیست و اختصاصی عمل نمیکند.
نسیم پورابراهیم؛ مسعود یاورمنش
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی رابطه احتمالی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای مولد آفلاتوکسین با شمارش کپک و مخمر، شمارش کلی میکرارگانیسمهای مزوفیل و درصد رطوبت در پسته خام بود. بدینمنظور نمونهبرداری از مناطق مختلف کشت پسته درشهرستانهای گناباد و فیضآباد انجام شد. در این تحقیق، 30 جدایه قارچی متعلق به جنس آسپرژیلوس شناسایی و به کمک ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی رابطه احتمالی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای مولد آفلاتوکسین با شمارش کپک و مخمر، شمارش کلی میکرارگانیسمهای مزوفیل و درصد رطوبت در پسته خام بود. بدینمنظور نمونهبرداری از مناطق مختلف کشت پسته درشهرستانهای گناباد و فیضآباد انجام شد. در این تحقیق، 30 جدایه قارچی متعلق به جنس آسپرژیلوس شناسایی و به کمک روشهای مبتنی برکشت و با استفاده از محیط کشت پوتیتو دکستروز آگار خالصسازی شدند. شناسایی جنس آسپرژیلوس با استفاده از واکنش زنجیرهای پلیمراز توسط جفت آغازگر اختصاصی Asp1/Asp2 جهت تکثیر ناحیه 18S rRNA انجام گردید. همچنین ردیابی ژنهای دخیل در مسیر تولید آفلاتوکسین توسط 3 جفت آغازگر APA-450/APA-1482،ver1/ver2 و OMT-208/OMT-1232 صورت گرفت. از میان 30 جدایه قارچی، 12 نمونه حاوی ژن omtA و 4 نمونه حاوی ژن ver1 بودند. در هیچیک از جدایههای قارچی ژن تنظیمی aflR مشاهده نشد. نتایج بدست آمده نشان داد که هرچند بعضی از جدایهها یک یا دو ژن ساختاری دخیل در مسیر بیوسنتز آفلاتوکسین را دارند ولی با توجه به عدم حضور ژن تنظیمی aflR، بصورت بالقوه قادر به تولید آفلاتوکسین نمیباشند. جهت بررسی رابطه احتمالی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای مولد آفلاتوکسین در پسته، ضریب همبستگی محاسبه گردید. نتایج بررسیهای آماری نشان داد که همبستگی بالایی بین حضور کپک آسپرژیلوس و ژنهای ver1 و omtA بر اساس دامنه رطوبت وجود دارد (05/0p