مهندسی مواد غذایی
هادی صمیمی اخیجهانی
چکیده
یکی از مهمترین مشکلاتی که در سامانههای خورشیدی مانند خشککنهای خورشیدی وجود دارد، پایین بودن بازدهی حرارتی آنها است که این امر باعث شده است کشاورزان برای خشککردن محصول به استفاده از روشهایی روی آورند که یا ازنظر اقتصادی بهصرفه نیست و یا کیفیت محصول بهدست آمده بسیار پایین است. استفاده از مواد ذخیرهکننده انرژی از راه ...
بیشتر
یکی از مهمترین مشکلاتی که در سامانههای خورشیدی مانند خشککنهای خورشیدی وجود دارد، پایین بودن بازدهی حرارتی آنها است که این امر باعث شده است کشاورزان برای خشککردن محصول به استفاده از روشهایی روی آورند که یا ازنظر اقتصادی بهصرفه نیست و یا کیفیت محصول بهدست آمده بسیار پایین است. استفاده از مواد ذخیرهکننده انرژی از راه حلهای مؤثر برای افزایش بازده حرارتی است. در این پژوهش بازده خشککردن و انرژی ویژه مصرفی برای سه نوع خشککن کابینتی مجهز به جمعکننده صفحه تخت، سهموی و لوله خلأ بهطور مجزا بررسی شد. علاوهبرآن برخی خصوصیات گوجهفرنگی شامل رنگ، چروکیدگی و نسبت بازجذب رطوبت ارزیابی شد. ارزیابیها نشان داد استفاده از ماده تغییرفازدهنده (پارافین) تا حد زیادی میتواند به بهبود بازده خشککردن کمک نماید. با پیوسته نمودن سامانه، خشککردن محصول میتواند حتی در نیمههای شب نیز انجام گیرد. بالاترین میزان بازده خشککردن برای خشککن مجهز به جمعکننده لوله خلأ بهمیزان 02/39 درصد بهدست آمد. این در حالی بود که مقداری از انرژی مصرفی نیز در مخزن ذخیرهکننده باقی مانده بود. کمترین میزان انرژی ویژه بهمیزان 12/7 مگاژول بر کیلوگرم مربوط به همین حالت بود. ورقههای خشکشده با خشککن مجهز به جمعکننده لوله تخلیه، کیفیت بهتری ازنظر تغییر رنگ (16/20)، چروکیدگی (%21/78) و نسبت بازجذب (09/3) نسبت به سایر سامانهها داشتند.
مهندسی مواد غذایی
غزاله امینی؛ فخرالدین صالحی؛ مجید رسولی
چکیده
دانههای مرو دارای مقادیر قابلتوجهی صمغ با خواص عملکردی مناسب هستند که بعد از استخراج از دانهها (موسیلاژ) و خشک کردن، میتوانند در فرمولاسیون محصولات مختلف استفاده شوند. در این مطالعه جهت خشککردن موسیلاژ دانه مرو، از روش پرتودهی فروسرخ استفاده گردید. اثر توان لامپ فروسرخ (150، 250 و 375 وات)، فاصله نمونه از لامپ (4، 8 و 12 سانتیمتر) ...
بیشتر
دانههای مرو دارای مقادیر قابلتوجهی صمغ با خواص عملکردی مناسب هستند که بعد از استخراج از دانهها (موسیلاژ) و خشک کردن، میتوانند در فرمولاسیون محصولات مختلف استفاده شوند. در این مطالعه جهت خشککردن موسیلاژ دانه مرو، از روش پرتودهی فروسرخ استفاده گردید. اثر توان لامپ فروسرخ (150، 250 و 375 وات)، فاصله نمونه از لامپ (4، 8 و 12 سانتیمتر) و ضخامت موسیلاژ (5/0، 0/1 و 5/1 سانتیمتر) بر سینتیک خشکشدن موسیلاژ دانه مرو موردبررسی قرار گرفت. نتایج خشککردن موسیلاژ دانه مرو با روش فروسرخ نشان داد با افزایش توان لامپ و کاهش فاصله نمونهها از منبع حرارتی، زمان خشککردن کاهش مییابد. با افزایش فاصله لامپها از 4 به 12 سانتیمتر، میانگین زمان خشک شدن موسیلاژ دانه مرو از 04/72 دقیقه به 81/160 دقیقه افزایش یافت. با افزایش ضخامت نمونهها از 5/0 به 5/1 سانتیمتر، میانگین زمان خشک شدن موسیلاژ دانه مرو از 59/55 دقیقه به 67/173 دقیقه افزایش یافت. این فرآیند توسط یک شبکه عصبی مصنوعی با چهار ورودی (زمان پرتودهی، توان لامپ، فاصله لامپ و ضخامت) و 2 خروجی (مقدار رطوبت (MC) و نسبت رطوبت (MR)) مدلسازی شد. نتایج مدلسازی به روش شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکهای با تعداد 8 نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی سیگموئیدی میتواند مقدار رطوبت و نسبت رطوبت موسیلاژ دانه مرو طی خشککردن در سامانه فروسرخ را در زمانهای مختلف پیشگویی نماید (974/0r= برای مقدار رطوبت و 997/0r= برای نسبت رطوبت).
حسن جعفری؛ داود کلانتری؛ محسن آزادبخت
چکیده
در این تحقیق اثر توانهای مختلف (90، 270 و 450 وات) و دوره تابش یعنی زمان های روشن–خاموش (60/30 و 120/30 ثانیه/ثانیه) بر روی نسبت خشک شدن و صدمه دانه در خشک کردن بهروش مایکروویو در دو رقم نعمت و هاشمی موردبررسی قرار گرفت. طبق نتایج بهدست آمده، مدل میدیلی و همکاران بهترین پیشبینی را برای خشک کردن رقم نعمت در دوره 60/30 نشان داد. علاوهبراین ...
بیشتر
در این تحقیق اثر توانهای مختلف (90، 270 و 450 وات) و دوره تابش یعنی زمان های روشن–خاموش (60/30 و 120/30 ثانیه/ثانیه) بر روی نسبت خشک شدن و صدمه دانه در خشک کردن بهروش مایکروویو در دو رقم نعمت و هاشمی موردبررسی قرار گرفت. طبق نتایج بهدست آمده، مدل میدیلی و همکاران بهترین پیشبینی را برای خشک کردن رقم نعمت در دوره 60/30 نشان داد. علاوهبراین مدل Two-term برای رقم هاشمی در دورههای 60/30 و 120/30 و برای رقم نعمت در دوره 120/30 بهترین پیشبینی را داشت. طبق نتایج این تحقیق برای رقم هاشمی توان 270 وات و دوره 120/30 توصیه میشود. در این شرایط شکست دانه 1/19 درصد بود. در تمام حالات درصد شکست در رقم نعمت بالای 40 درصد بود و این نشان میدهد این رقم مناسب خشک کردن با مایکروویو نیست. توصیه میشود یک پیشآزمایش قبل از انجام آزمایشهای مایکروویو انجام شود.