نازنین مریم محسنی؛ حبیب الله میرزایی؛ معصومه مقیمی
چکیده
یکی از محبوبترین روشها برای استخراج روغن از دانههای روغنی در سراسر جهان پرس مکانیکی میباشد. در این تحقیق بهمنظور بررسی فرایند استخراج روغن از دان سیاه از پیشتیمارهای میدان الکتریکی پالسی (با شدتهای مختلف میدان الکتریکی (kV/m 250 و 500)، با تعداد پالس 30) و ریزموج (با توان 900 واتی برای مدت زمانهای 100 و 200 ثانیه) استفاده گردید و بعد ...
بیشتر
یکی از محبوبترین روشها برای استخراج روغن از دانههای روغنی در سراسر جهان پرس مکانیکی میباشد. در این تحقیق بهمنظور بررسی فرایند استخراج روغن از دان سیاه از پیشتیمارهای میدان الکتریکی پالسی (با شدتهای مختلف میدان الکتریکی (kV/m 250 و 500)، با تعداد پالس 30) و ریزموج (با توان 900 واتی برای مدت زمانهای 100 و 200 ثانیه) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیشتیمارها، روغن دانهها با پرس مارپیچی و با سرعت 34 دور در دقیقه استخراج شد و میزان راندمان فرایند استخراج، ضریب شکست، ترکیبات فنولی، پایداری اکسایشی روغن، پروتئین و خاکستر کنجاله در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از پیشتیمارهای ریزموج و میدان الکتریکی پالسی در زمانها و شدتهای پایینتر منجر به افزایش راندمان استخراج روغن، پروتئین و خاکستر کنجاله گردید. ولی با افزایش زمان ریزموج و همچنین شدت میدان الکتریکی پالسی، میزان آنها کاهش یافت. تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از ضریب شکست روغنها نیز نشان داد که نوع پیشتیمار بر ضریب شکست روغنها تأثیر معنیدار نداشت (05/0P>) و میزان ضریب شکست برای تمامی نمونههای اندازهگیری شده برابر 478/1 بود. استفاده از پیشتیمارهای مختلف، افزایش فنول کل و همچنین پایداری اکسایشی روغنها را در پی داشت بهگونهایی که بیشینه میزان فنول کل و پایداری اکسایشی از پیشتیمار میدان الکتریکی پالسی با شدت میدان kV/m 500 بهدست آمد. در پایان، نتایج این مطالعه مشخص کرد که استفاده از پیشتیمارهای ریزموج (برای 100 ثانیه) و میدان الکتریکی پالسی (با شدت میدان الکتریکی kV/m 250) میتواند در استخراج روغن از دان سیاه به علت افزایش راندمان استخراج روغن و پروتئین کنجاله و همچنین افزایش ترکیبات مفید موجود در روغن بسیار مفید باشد.
سارا آقاجان زاده سورکی؛ امان محمد ضیایی فر؛ مهدی کاشانی نژاد؛ عباس رضائی اصل
چکیده
امروزه، میدان الکتریکی پالسی (PEF) بهعنوان روشی نوین جهت سالمسازی و افزایش مدت زمان ماندگاری آب میوهها مورد استفاده قرار میگیرد. آنزیم پکتین متیل استراز (PME) به دلیل دارا بودن مقاومت حرارتی بالا بهعنوان شاخص کفایت فرآوری آبمیوهها با اسیدیته بالا، مانند آب گوجهفرنگی، شناخته میشود. با توجه به ساختار پروتئینی این آنزیم، افزایش ...
بیشتر
امروزه، میدان الکتریکی پالسی (PEF) بهعنوان روشی نوین جهت سالمسازی و افزایش مدت زمان ماندگاری آب میوهها مورد استفاده قرار میگیرد. آنزیم پکتین متیل استراز (PME) به دلیل دارا بودن مقاومت حرارتی بالا بهعنوان شاخص کفایت فرآوری آبمیوهها با اسیدیته بالا، مانند آب گوجهفرنگی، شناخته میشود. با توجه به ساختار پروتئینی این آنزیم، افزایش دمای اولیه آب میوه قبل از فرآوری PEF، به غیرفعالسازی بیشتر آن و در نتیجه افزایش کارایی این روش کمک میکند. روش نوین حرارتدهی سریع مواد غذایی با استفاده از امواج مادون قرمز (IR) در کاهش میزان افت مواد مغذی موثر شناخته میشود. از اینرو، در این پژوهش به تاثیر همزمان دو فرایند حرارتی (IR) و غیرحرارتی (PEF) بر برخی از ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آب گوجهفرنگی پرداخته شد. برای این منظور، ابتدا آب گوجهفرنگی با استفاده از امواج IR تا دماهای 40، 45 و 50 درجه سانتیگراد حرارتدهی شد. سپس، نمونه تحت فرایند PEF مداوم (73/22، 27/27، 82/31 و 36/36 کیلوولت بر سانتیمتر به مدت 3520 میکروثانیه) قرار گرفت. میزان تغییرات اسید اسکوربیک، آنزیم پکتین متیلاستراز (PME)، کدورت و رنگ آب گوجه فرآوری شده بهترتیب با استفاده از روشهای یدومتری، کیمبال، اسپکتوفوتومتری و پردازش تصویر تعیین گردید. نتایج نشان داد که پیشحرارتدهی آبمیوه در کنار وقوع پدیده حرارتدهی اهمیک طی فرایند PEF، به دلیل افزایش بسیار سریع دمای آب گوجهفرنگی موجب کاهش بیشتر میزان فعالیت آنزیم و افزایش کدورت محصول شد. همچنین، مشاهده شد که با ترکیب PEF و حرارتدهی ملایم و سریع محصول میتوان موجب کاهش میزان افت محتوای اسید اسکوربیک و جلوگیری از بروز تغییرات نامطلوب رنگ نمونه شد.